Hoe Hazelnoten Roosteren? In Pan of oven. Kraken en ontvellen!

Deel deze blog makkelijk via:

Hazelnoot is onlosmakelijk verbonden met eekhoorns! Maar ook wij zijn er verzot op. Je kunt hazelnoot in de vrije natuur rapen of kopen in de winkel. In de winkel zijn ze behoorlijk prijzig, omdat de bewerking van de hazelnoot intensief is. Maar hoe kan je hazelnoten roosteren.  

Hoe hazelnoot roosteren?

  • Hazelnoten worden in de oven of in een pan geroosterd.
  • In een oven op 180 graden en in de pan op een middelhoog vuur.
  • Roostertijd in de oven is 12 minuten en in de pan 5-10 minuten.
  • Zorg ervoor dat er 1 laag hazelnoten in de pan of oven ligt. 

Voordat een hazelnoot geroosterd kan worden moet er behoorlijk wat gebeuren. Van rapen tot kraken. Het wordt besproken in onderstaand artikel.  

Hoe Hazelnoot Roosteren In De Oven? 

Het zelf roosteren van rauwe hazelnoten met of zonder schil heeft zo zijn voordelen. Je bepaalt zelf welke olie je wilt gebruiken, welke kruiden te toe wilt voegen en of je met of zonder zout wilt roosteren.  

Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de plaat en leg vervolgens de hazelnoten op het bakpapier. De hazelnoten moeten niet op elkaar liggen, maar in 1 laag naast elkaar. 

Schuif de bakplaat in de oven en laat de hazelnoten 6 minuten roosteren. Haal vervolgens de bakplaat uit de oven en hussel de hazelnoten door elkaar. Plaats vervolgens de bakplaat weer terug in de oven. Laat wederom de hazelnoten 6 minuten roosteren. 

Nu zijn de hazelnoten gaar en hebben een mooie bruine kleur. Wil je zeker weten dat ze gaar zijn, pak dan een hazelnoot van de bakplaat en proef. Proeven is altijd de beste methode om te bepalen of iets gaar is.  

Haal de bakplaat uit de oven en doe de hazelnoten in de kom of leg ze op een boord. De hazelnoten moet nu zeker voor een uur afkoelen. Tijdens het roosteren komen de oliën vrij en in deze rust periode kunnen de hazelnoten de oliën weer opnemen.  

Hoe Hazelnoten Roosteren In Een Pan? 

Het roosteren van de hazelnoten in een pan geeft ze een heerlijke smaak. Ook hier weer rauwe en hazelnoten zonder vel gebruiken. 

Doe de hazelnoten in de pan en zorg ervoor dat de hazelnoten niet op elkaar liggen. Zet de koekenpan op de warmtebron en verwarm de pan op een middelhoge stand. Blijf om de minuut de hazelnoten door elkaar husselen.  

Hou de hazelnoten goed in de gaten. Er komt nu een echte hazelnoot geur vanaf en de hazelnoten worden bruin. Blijf de hazelnoten nu in beweging houden, want voor je het weet branden ze aan.  

Het op deze manier roosteren van hazelnoten duurt 5-10 minuten.  

Wanneer ze klaar zijn haal dan de pan van de warmtebron en laat de hazelnoten afkoelen op een bord.  

Hoe Hazelnoten Ontvellen? 

Wanneer je hazelnoten geroosterd zijn met vel dan moet deze nog verwijderd worden. Dit gaat als volgt.  

Leg alle hazelnoten tussen twee theedoeken in en rol de hazelnoten tussen de theedoeken voor circa twee minuten. Als het goed is zijn nu alle velletjes los.  

Hoe Hazelnoten Kraken of Pellen? 

Wanneer je hazelnoten in de winkel hebt gekocht zijn ze waarschijnlijk al gekraakt, ontvelt en geroosterd. Hazelnoten die je geraapt hebt moeten nog gekraakt worden.  

hoe hazelnoten roosteren

Dit kraken kan op vele manier gebeuren. De buitenkant van de noot moet namelijk kapot. Je kunt hiervoor een notenkraker gebruiken en de noten kraken. Is er geen notenkraker aanwezig dan moet je inventief zijn! Een zwaar voorwerp doet in dit geval wonderen; een hamer, een zware snijplak eigenlijk alles wat een beetje zwaar is.  

Wanneer je geen notenkraker gebruikt, leg dan de noten tussen twee theedoeken in. Nu is het een kwestie van slaan. Sla de schaal van de noten stuk. Kijk na een paar keer slaan en haal de gekraakte noten eruit. Herhaal dit totdat alle noten gekraakt zijn.  

Hoe Hazelnoten Bewaren? 

Hazelnoten kan je het best in de dop bewaren. Leg ze hiervoor op een droge koele plaats in een bak of zak waar voldoende ventilatie mogelijk is. Zo kan je hazelnoten 2 jaar bewaren.  

Gepelde hazelnoten zijn in een afgesloten bak 2 tot 4 weken houdbaar. Ze verliezen daarna aan kwaliteit en aan smaak.  

Hazelnoot Rauw Eten 

Met de opkomst van ‘Raw food’ staat ook hazelnoot in de belangstelling. De hazelnoot is namelijke een hele gezonde noot en deze kan je rauw eten. Deze rauwe noten zijn te koop in een notenbar. Wanneer je zelf noten geraapt hebt zitten de noten nog in de dop en zit het harde velletje er nog omheen. Deze moet je verwijden. Hoe je dit doet is bovenstaand omschreven. 

Ben je geinteresseerd wat het verschil is tussen noten en zaden? Lees dan dit artikel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs