Hoe Citroen Bewaren of Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

Citroen is natuurlijk een citrusvrucht. De zure smaak van de citroen maakt het niet alleen een geliefde vrucht voor zomerse dranken (met munt), maar is het ook een veel gebruikte vrucht in de keuken. Ook de schil wordt veelvuldig gebruikt. Maar hoe kan je een citroen bewaren?

citroen

Citroen bewaar je op de fruitschaal voor 2 weken en in de koelkast 4 weken. Schijfjes citroen bewaar je voor 3 dagen in de koelkast en voor 12 maanden in de vriezer. Zo ook citroensap. Van stukjes citroen kan je ook citroenwater maken, een lekker frisse drank.

Citroen is een van de vele citrusvruchten. Er zijn wel honderden soorten die allemaal van 3 oer-soorten afstammen, alle andere citrusvruchten zijn kruisingen. Je leest er meer over in onze blog ‘Wat Zijn Citrusvruchten? De Lijst Met Vele Soorten’.

In deze blog wordt niet alleen het bewaren van citroen besproken maar ook van citroensap en citroen rasp.

Citroen Snijden

Citroen kan je op vele manieren snijden. In plakjes, in partjes of wil je alleen de schil gebruiken? Aangezien beelden in dit geval meer zeggen dan worden zal onderstaande video je alle informatie geven over het snijden van citroen.

Na het bekijken van de video ben je ineens veel meer te weten gekomen over het snijden van citroen en citrusvruchten in het algemeen. Nu verder met bewaren.

Citroen Bewaren

De eerste plaats waar je aan denk is de citroen buiten de koelkast te bewaren op bijvoorbeeld de fruitschaal. Dat kan! Geen probleem. Let echter wel op dat je het niet te lang laat liggen. Citroen ademt door de schil heen en kan uitdrogen. De schil verschrompeld en de citroen verliest zijn sap.

Een citroen die je bewaart op de fruitschaal kan je 1 – 2 weken goed houden. Dit gaat alleen op voor een hele citroen. Stukjes citroen nooit op de fruitschaal bewaren. Deze bewaar je in de koelkast of vriezer, maar dat komt straks aanbod.

Citroen Bewaren In Diepvries

Citroen is heel goed te bewaren in de diepvries. Echter een hele citroen is geen optie. Wanneer je deze uit de vriezer haalt kan je er verder weinig mee doen. Daarom is het verstandig om citroenschijfjes in te vriezen.

Schijfjes Citroen Invriezen

Snijd de citroenen in schijfjes van gelijke dikte. Leg de schijfjes op één of twee borden, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken en plaats de borden in de diepvries.

Na een uurtje haal je de borden uit de diepvries en doe je de schijfjes in een diepvriesbakje met deksel. Deze plaats je terug in de diepvries. Je kunt de schijfjes nu zeker 12 maanden bewaren.

Citroen Bewaren Koelkast

In de koelkast bewaren is eigenlijk de beste plaats voor de citroen, een hele citroen. Als je deze in een afsluitbaar plasticzakje doet blijf hij nog iets langer goed. Je kan de citroen zo zeker 4 weken goed houden.

Halve Citroen Bewaren

Vaak heb je maar een deel van de citroen nodig voor je gerecht en hou je een halve citroen over. Deze halve citroen bewaar je in een afgesloten zakje of bakje met deksel in de koelkast. De citroen kan je zo 2 – 3 dagen bewaren. Wel even kijken, ruiken en proeven als je het weer wilt gaan gebruiken.

Wat je ook kunt doen is de halve citroen in stukjes snijden en in een halve liter water doen. Plaats dit in de koelkast en je hebt na een halve dag lekker koel citroenwater.

Gesneden Citroen Bewaren

Gesneden of stukjes citroen kan je voor 2 – 3 dagen bewaren in de koelkast. Mits het is afgedekt met huishoudfolie of geplaatst in een afsluitbaar bakje. Wel weer even kijken, ruiken en proeven wanneer je de citroen weer wilt gaan gebruiken.

Doe het in een diepvrieszakje en je kan het voor 12 maanden bewaren in de vriezer. Vergeet niet de datum op het bakje te plaatsen

Wat je ook kan doe is de stukjes is het volgende. Doe de stukjes in een kan met een halve liter water en plaats deze in de koelkast. Na een halve dag hebt je dan lekker fris citroenwater.

Hoe Lang Citroen Bewaren

Onderstaande tabel geeft aan hoe lang je citroen kunt bewaren.

#Citroen soortBewaartijd
1Hele citroen2 weken op de fruitschaal
2Hele citroen 4 weken in de koelkast
3 Halve citroen2 -3 dagen in de koelkast in een bakje
4 Schijfjes citroen2 3 dagen in de koelkast
5Schijfjes citroenof 12 maanden in de vriezer
6Citroensap3 dagen in de koelkast
7Citroensap12 maanden in de vriezer
8Citroenrasp3 maanden in pot met suiker gemend
Hoe lang citroen bewaren

Wat je ook kunt doen met de schijfjes citroen is deze in een kan met water doen eventueel met munt. Plaats de kan in de koelkast en na een halve dag het je lekker citroenwater. Wel gelijk opdrinken natuurlijk.

Citroensap Bewaren

Het verse sap van een geperste citroen kan je bewaren voor een volgende keer. Er zijn twee mogelijkheden: bewaren in de koelkast of invriezen.

Citroensap Bewaren Koelkast

Vers geperst citroensap kan je in de koelkast bewaren. Doe het verse sap in een plastic bakje en doe de deksel op het bakje. Plaats het bakje in de koelkast. Het verse sap kan je zo ongeveer 3 dagen bewaren.

Citroensap Invriezen

Om citroensap in te vriezen moeten we eerst het sap uit de citroen persen. Dus pers als eerste de citroenen uit en vang het sap op.

Doe dit sap vervolgens in bijvoorbeeld een ijsblokjesmaker. En schijf voorzichtig het bakje in de vriezer. Nu krijg je dus citroen blokjes en kan je elke keer een afgemeten hoeveelheid pakken die je nodig hebt. Je kunt de ingevroren citroensap nu voor 3 – 5 maanden bewaren.

Citroenrasp Bewaren

Citroenrasp wordt heel vaak gebruikt op gerechte op smaak te brengen. En soms het je rasp over. De rasp kan je ook bewaren. Dit wordt vaak gemengd met suiker. Wat je doet is het volgende:

  1. Rasp 3-6 citroenen. Gebruik alleen de buitenkant van de schil en niet het witte. Het witte smaakt bitter.
  2. Meng de geraspte schil met 2-3 eetlepels suiker, als het kan fijne suiker.
  3. Doe dit mengsel nu in een schone jampot en druk het aan.
  4. Je kunt het nu zeker 6 maanden bewaren.

Wat je ook kan doen is de rasp mengen met water en in ijsblokjesvormpjes doen. Deze plaats je in de vriezer. Zo kan je het 12 maanden bewaren.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs