Hoe Bimi Schoonmaken En Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Bimi lijkt op kleine broccoli en heeft een smaak die de richting op gaat van asperges. Bimi is een kleine broccoli met lange stengels. De smaak is zachter en zoeter dan die van broccoli. Bimi heet in het Engels broccolini. In deze blog bespreken we ‘Hoe bimi schoonmaken en bereiden?.

Bimi eerst schoonmaken en snijden. Het wokken van stukjes bimi duurt 4 minuten. Wokken van hele bimi duurt 4 minuten, wel eerst 2 minuten koken. Grillen in de pan, 6 minuten in de oven 15 minuten. Koken duurt 4 -5 minuten. Bimi kan rauw gegeten worden in een salade.

Bimi is geen bekende groente in Nederland. In de supermarkt ligt de bimi bij de speciale groente zoals suger snaps en asperges. Het bereiden van bimi kan op meerdere manieren. Het begint allemaal met het schoonmkaen van bimi.

Bimi Schoonmaken

Het schoonmaken van bimi is eigenlijk heel eenvoudig. De gehele bimi is eetbaar en hoeft dus niet geschild te worden. Wat wel noodzakelijk is, is om de uiteinde een stukje af te snijden. Dit is meestal een droog stukje.

Spoel hierna de bimi schoon onder de kraan met koud water en je bimi is klaar voor verdere bereiding.

Bimi Wokken

De wok is bij uitstek de meest geschikt pan om bimi te bereiden. Voor vele groente is dit koken maar voor bimi is het wokken of roerbakken. De zachte smaak van bimi komt dan volledig tot zijn recht.

De bereiding gaat als volgt:

  1. Was en snijd de bimi zoals bovenstaand omschreven is.
  2. Snijd vervolgens de stam van de bimi in stukjes en laat de roosjes heel.
  3. Zet een wok op de warmtebron met wat olie en maak deze warm.
  4. Dan gaan eerste de stukjes stam in de wok en deze wokken we voor 3 -4 minuten.
  5. Vervolgens gaan de roosjes in de pan en deze wokken we voor 1 minuut mee.
  6. Breng op smaak met peper en zout of een klein beetje ketjap manis.

Je gerecht kan geserveerd worden, eet smakelijk (natuurlijk kan je andere groente toevoegen, maar dit is ligt helemaal aan je eigen creativiteit).

Hoe Bimi Schoonmaken En Bereiden
Bimi kan met vele andere ingrediënten wokken.

Wat je ook kunt doen is een ander manier van wokken, namelijk door de gehele bimi te wokken. Hiervoor moeten we de bimi eerst kort koken.

  1. Was en snijd de bimi zoals bovenstaand omschreven is.
  2. Zet een pan met een laagje water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  3. Wanneer het water kookt gaat de bimi voor 1 -2 minuten in de pan.
  4. Giet vervolgens de bimi af in het vergiet en laat uitlekken.
  5. Zet de wok met olie op de warmtebron en maak de olie warm.
  6. Dan gaat de bimi in de wok en deze wokken we voor circa. 4 minuten.
  7. Prik met een vork in de bimi om zeker te weten dat deze gaar is. De vork moet er makkelijk in gaan.

Dit waren de twee methode van wokken met bimi in stukjes gesneden en met de hele bimi. Maak je keuze en succes!

Bimi Grillen

De volgende manier om bimi te bereiden is via grillen. Bimi leent zich daar uitstekend voor. De bimi wordt niet in stukjes gesneden, we gebruiken de gehele bimi. Grillen doen we met de grillpan en dit gaat als volgt:

  1. Was en snijd de bimi zoals bovenstaand omschreven is.
  2. Zet een pan met een laagje water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  3. Wanneer het water kookt gaat de bimi voor 1 -2 minuten in de pan.
  4. Giet vervolgens de bimi af in het vergiet en laat uitlekken.
  5. Zet de grillpan op de warmtebron en maak deze warm.
  6. Smeer de bimi in met olijfolie, peper en zout en plaats de bimi in de grillpan.
  7. Draai regelmatig om en grill de bimi. Prik met een vork in de bimi om te zien of deze beetgaar is. De vork moet er makkelijk in gaan.
Hoe Bimi Schoonmaken En Bereiden

Tijdens het grillen kan je op nog een paprika mee grillen en aan het einde geschaafde amandelen toevoegen voor meer smaakt.

Bimi Uit De Oven

Grillen van bimi kan natuurlijk ook onder de grill in de oven. Dit gaat als volgt:

  1. Was en snijd de bimi zoals bovenstaand omschreven is.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Smeer de bimi met een borsteltje in met olie en bestrooi met peper en zout.
  4. Leg de bimi op de bakplaat, leg de bimi naast elkaar.
  5. Dan gaat de bakplaat voor 15 minuten de oven in.

Je bimi is nu klaar en smaakt heerlijk met gebakken sesamzaadjes en aardappelen.

Bimi Koken

Als laatste koken we bimi. Dit is makkelijk te doen en je bimi staat zo op tafel. Wat moet je hiervoor doen?

  1. Zet een pan met een laagje water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  2. Dan gaat de bimi in de pan. Zorg ervoor dat er niet te veel water in de pan zit. De bimi hoeft niet in zijn geheel onder het water te liggen.
  3. Snufje zout erbij en de deksel op de pan.
  4. Kook de bimi nu voor 4 minuten en giet deze dan af in het vergiet.

Nu is het klaar om geserveerd te worden.

Bimi Salade

In een salade komt bimi ook goed tot zijn recht. De smaak lijkt op asperges maar is iets peperig en daardoor heeft het een lekkere bite.

De bimi hoeft niet gekookt te worden maar moet wel goed schoongemaakt worden. Dit is helemaal boven aan in deze blog beschreven.

Zijn het dikke stukjes stam of vind je de stam toch iets te hard? Kook dan de stukjes stam voor circa 1 minuut en gier deze dan af in je vergiet. Spoel vervolgens af met koud water. Nu zijn de stukjes stam iets zachter en lekkerder om te eten.

Voor de roosjes is dit niet nodig, deze moeten goed schoongespoeld worden onder de kraan. Nu kan je een heerlijke salade maken, kies zelf wat je er aan toe wilt voegen. Eet smakelijk!

Bimi Tips En Weetjes!

  • Voor 1 persoon heb je ongeveer 250 gram bimi nodig als het een hoofdgerecht is. Voor een bijgerecht natuurlijk minder.
  • Bimi zit bomvol met vitamine C en antioxidanten. Het bevat ook veel calcium en ijzer. Bimi wordt ook wel een superfood genoemd.
  • Bimi is een groente die ‘ontwikkeld’ is in een laboratorium. Het is een kruising tussen een broccoli met kailan (Chinese broccoli).

Wil je weten hoe je broccoli lekker kunt bereiden? Lees dan onze blog ‘Hoe broccoli snijden en bereiden?‘ en je weet gelijk alles.

Zo nu weet je alles over hoe bimi schoonmaken en bereiden.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs