Hoe Avocado Bewaren En Snijden?

Deel deze blog makkelijk via:

De avocado is een vrucht maar valt in Nederland onder de groente! Avocado’s worden geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika, Afrika of Israël. Een avocado zit vol met onverzadigde vetten en voedingsvezels. Avocado’s zijn delicate vruchten en blijven niet lang goed, zeker niet als ze rijp of al aangesneden zijn. Dus de vraag is: hoe avocado bewaren?

Hoe avocado bewaren? Dat kan op verschillende manieren:

avocado
  • Een onrijpe avocado bewaar je voor maximaal 7 dagen op de fruitschaal.
  • Een rijpe avocado bewaar je voor 2-5 dagen in de koelkast.
  • Stukjes of aangesneden avocado in een bakje voor 2 dagen in de koelkast.
  • Je kunt een schoongemaakte avocado ook invriezen.

De manier van bewaren is sterk afhankelijk van de staat van de avocado. Er is dan ook geen éénduidige manier om de avocado te bewaren. Hieronder worden de diverse manieren toegelicht, welke rekening houden met het rijpingsproces van de avocado en of deze al aangesneden is.  

Van avocado kan je ook heerlijke guacamole maken. Je leest hier alles over in onze blog ‘Hoe guacamole maken?‘.

Een Onrijpe Avocado Bewaren 

Een onrijpe avocado kan je gewoon bewaren in een kast bij kamertemperatuur. Wil je het rijpingsproces echter bespoedigen dan kan je hulpmiddeltjes toepassen. Een van deze hulpmiddeltjes is om de avocado in een papierenzak te bewaren in de voorraadkast. Buiten de zak duurt het gemiddeld 7 dagen voordat de avocado rijp is. In een papieren zak is dit 3 tot 5 dagen.  

Om het rijpingsproces verder te versnellen doe je de avocado samen met een appel, peer of banaan in de papieren zak. De appel, peer en banaan geven namelijk het gas ethyleen af en dit bevordert het rijpingsproces van de avocado. Kijk elke dag even of de avocado al rijp is.  

Bewaar de rijpe avocado nooit in de koelkast, want dan stop het rijpingsproces en mogelijk wordt de avocado nooit rijp.  

De avocado is rijp wanneer je in de avocado knijp en deze geeft een beetje mee. 

Een Rijpe Avocado Bewaren 

Een rijpe avocado vraag meer aandacht, omdat deze heel snel kan verrotten en dat zou jammer zijn.  

Bewaar de avocado in de koelkast. Je kan hem eventueel nog in een afgesloten bakje doen maar dit is niet noodzakelijk. Bewaar een rijpe avocado nooit op kamertemperatuur, want dan blijft het rijpingsproces doorgaan. Op deze manier bewaard blijft een avocado ongeveer 3 tot 5 dagen goed.  

Een Halve Avocado Bewaren 

Aangesneden avocado’s zijn goed te bewaren, het vraagt alleen even wat aandacht. De beste bewaarplek is de koelkast. Er zijn verschillende manieren van verpakken van de avocado in de koelkast. Probeer altijd de helft met pit te bewaren, want dit gaat verkleuring van het vruchtvlees tegen (=oxidatieproces). Door de onderstaande methode kan je de avocado ca. 2 dagen langer bewaren.   

1. In een afgesloten bakje met rode ui

Snij een halve rode ui in blokjes en doe deze in het bakje. Leg de avocado in het bakje met de schil op de uien. Sluit de deksel en plaats in de koelkast. De zwavelgassen van de ui gaan de verkleuring tegen. Bewaartijd is ca. 3 dagen. 

2. Besprenkelen met citroen- of limoensap 

Snij een citroen doormidden en knijp het sap van 1 helft over de avocado. Plaats in een koelkastbakje met de deksel in de koelkast. De verkleuring wordt zo tegengegaan maar deze methode heeft wel invloed op de smaak van de avocado. Bewaartijd is ca. 3 dagen. 

3. In een bakje met deksel of in folie

Je kan de avocado ook gewoon in een afgesloten bakje leggen. Dit is echter niet ideaal. De verkleuring gaat heel snel en de avocado is dan maar 1 dag houdbaar.

hoe avocado bewaren

4. Insmeren met olijfolie 

Smeer het vruchtvlees van de halve avocado in met olijfolie. Plaats daarna in een afgesloten bakje of luchtdichte plastic zak. De verkleuring wordt zo tegengegaan maar deze methode heeft wel invloed op de smaak van de avocado. Bewaartijd ca. 3 dagen. 

5. In een beker met water 

Vul een beker met water en plaats hierin de halve avocado, zorg ervoor dat de hele avocado onderwater is. Deze methode is prima wanneer je de avocado voor 1 dag wilt bewaren. Het tast de structuur van het vruchtvlees wel aan. Wanneer je de avocado in een smoothie verwerkt is dit niet zo een groot probleem.   

Een Avocado Invriezen 

Een avocado kan je prima invriezen. Het vraagt wel wat moeite maar het is mogelijk. Snij hiervoor de avocado in blokjes of plakjes. Stop ze in een vrieszak en haal zoveel als mogelijk lucht eruit. De avocado kan je zo 3 maanden bewaren. De smaak van de avocado is wel iets anders dan de smaak van een verse avocado.  

Hoe Herken Je Een Rijpe Avocado

In supermarkt kan je vaak rijpe en onrijpe avocado’s kopen. De rijpe gaan vaak onder hat label ‘ready to eat’. Welke avocado je koopt is afhankelijk van wanneer je de avocado gaat gebruiken. Maar hoe weet je nu of je met een rijpe of onrijpe avocado te maken hebt.

Je kunt de rijpheid van de avocado checken door het pitje van de bovenkant af te halen. Dit pitje kan je makkelijk met je vingers verwijder wanneer de avocado rijp is.

Voordat je dit doet, knijp eerst even in de avocado. Is deze hard dan is hij nog niet rijp. Het pitje krijg je er ook niet vanaf. Veert de schil en het vruchtvlees mee, haal dan het pitje met je vingers van de bovenkant. Gaat het pitje er wel van af dan zie je een groene kleur.  

Heeft de holte van het pitje een (heldere) gele kleur, dan weet je dat de avocado goed is. Als je in de avocado knijpt dan veert het vruchtvlees mee. Het vruchtvlees zal mooi groei zijn.  

Is de holte van het pitje bruinig en verkleurd dan is de avocado overrijp. Als je in de avocado knijp blijft er een deuk achter. Het vruchtvlees zal na het opensnijden bruin verkleurd zijn. Het bruine vruchtvlees kan je wel wegsnijden totdat je het groene vruchtvlees weer ziet. 

Hoe Herken Je Een Overrijpe Avocado? 

Wanneer je in de hele avocado knijpt dan zal er een deuk achterblijven. En na het verwijderen van het pitje aan de bovenkant zie je een bruine kleur. Na het opensnijden is het vruchtvlees bruin van kleur.  Dit zijn allemaal kenmerken van een avocado die zijn langste tijd gehad heeft.

overrijpe avocado

Deze kleur zal je ook zien bij avocado’s welke in de koelkast bewaard worden. Het vruchtvlees is bruin, vaak slijmerig en de geur is niet prettig. Deze avocado’s moet je niet meer gebruiken voor consumptie.  

Hoe Ontpit Je Een Avocado? 

Snij eerst de avocado over de lengte helemaal doormidden. De twee helften kan je nu in tegengestelde richting draaien en ze komen los van elkaar. Steek nu je mes in de pit en beweeg zachtjes. De pit komt nu waarschijnlijk los van het vruchtvlees.  

Hoe Vruchtvlees Verwijderen? 

Wanneer je de avocado opengesneden hebt en de pit verwijdert, snij dan in de lengte reepjes. Doe dit ook in de breedte van de avocado. Pak hierna een lepel en lepel het vruchtvlees van de schil.  

Weetje!

  • Heb je guacamole gemaakt en nog wat over? Gebruik een beetje citroenzuur. Wanneer de avocado is geprakt wordt hij snel bruin. Om dit tegen te gaan doe je een paar drupjes citroenzuur in de guacamole. De stof in het citroenzuur zorgt ervoor dat de guacamole (geprakte avocado) minder snel bruin wordt. 
  • Een avocado is goed voor je haar! De oliën en vitaminen die in een avocado zitten zorgen voor glanzend haar. Ook wordt en gezegd dat het de haargroei bevorderd.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs