Groene Asperges Wokken – 8 lekkere variaties

Deel deze blog makkelijk via:

Groene asperges kun je heel goed wokken. Ze zijn met veel soorten kruiden, specerijen of andere groenten heerlijk om te eten. Uitjes, champignons, knoflook, prei, gember of met mini maiskolfjes. En nog veel meer. De smaak van groene asperges is heerlijk zacht en kan dus goed gecombineerd worden. Maak er een feestje van! Hoe kun je groene asperges dan wokken? 

Groene asperges wokken? Snijd de onderkant van de groene asperges, je hoeft ze niet te schillen. Doe de groene asperges, in stukjes of heel, in een wok met hete olie. Je kunt de groene asperges wokken totdat zij gaar zijn (tussen de 4 – 8 minuten).

Je kunt asperges in kleine stukjes snijden om de gaar tijd te verkorten. Handig wanneer je een schotel maakt met groene asperges of wanneer je lekker snel wilt wokken. Wanneer je de asperges naast de aardappelen legt, met een heerlijk bechamelsaus, staat het ook gezellig op het bord, wanneer zij heel zijn. Dan duurt het wokken van de asperges wat langer.

De recepten zijn voor 2 personen.

Hoe Lang Moet Je Groene Asperges Wokken

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

De woktijd is afhankelijk van de grootte van de asperges. Je kunt hele asperges wokken, maar ook stukjes asperges. En dan is het ook een optie om de asperges eerst voor te koken. Onderstaand is aangegeven hoe lang je groene asperges kunt wokken.

groene asperges wokken
  1. Lange en dikke groene asperges moet je ongeveer 8 minuten wokken. Proef even, want ik vind beetgaar lekker en jij wil de asperges misschien wel boterzacht of meer beetgaar. 
  1. Korte groene asperges die je in stukjes hebt gesneden, zeg een centimeter of 4 die hoeven wat mij betreft maar een minuut of 4 à 5. Ook hier even proeven wat jij er zelf van vindt. 
  1. Voorgekookte groene asperges hoef je alleen maar goed door te warmen in de wok en dan zijn ze al klaar. Handig wanneer je een restje groene asperges hebt of wanneer je ze van tevoren vast voor wilt koken en later wilt gebruiken. 

Groene Asperges Wokken Vegetarisch 

Wanneer je besluit om asperges te eten zonder vlees dan zijn er legio variaties.  Hierboven is beschreven hoe je groene asperges kunt wokken. Hieronder geef ik je een aantal mogelijkheden mee, hoe je de asperges klaar kunt maken met kruiden, specerijen en sauzen, in recepten en vegetarisch.

Groene Asperge Wokken Ketjap 

Wat heb je nodig:

  • 500 gram groene asperges, schoon gemaakt
  • 1 wortel geraspt
  • 1 prei in reepjes
  • 0,5 bakje taugé
  • 2 handjes cashewnoten (of meer, wat je wilt)
  • zonnebloemolie om te bakken
  • ketjap naar smaak

Bereidingswijze:

Wok de prei, wortel en natuurlijk de groene asperges in een beetje olie. (Je kunt elke groente toevoegen die jij lekker vindt). Het ligt aan de grootte van de asperges hoelang de groenten moeten worden gebakken. Een asperge die lang is heeft iets meer gaartijd nodig (8 minuten) en asperges die in stukjes zijn gesneden 4 minuten. De taugé kun je de laatste 2 minuten mee bakken wanneer je deze knapperig wilt. Wil je ze zacht dan voeg je deze toe met alle andere groenten in de pan.

Voeg halverwege de tijd een beetje ketjap toe en proef wat je van de hoeveelheid vindt. Roer het lekker door. Rooster in een andere pan de cashewnoten zonder olie en op een laag vuurtje. De cashewnoten moet je blijven bewegen anders branden zij aan. Wanneer ze geroosterd zijn voeg je ze toe aan de asperges. Kook de mie zoals op de verpakking staat en giet ze af. Serveer de groenten met de mie en je hebt een heerlijk vegetarische, makkelijke, maar overheerlijke maaltijd, met heel veel vitamine. 

Tip: in plaats van cashewnoten kun je ook geroosterde sesamzaadjes gebruiken

Wokken Met Groene Asperges 

Wat heb je nodig:

  • 500 gram groene asperges
  • 250 ml kookroom
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • snuf zout
  • 0.5 bakje champignons. 

Bereidingswijze:

Snijd een stukje van de groene asperges, maar schil ze niet. Dat is niet nodig bij groene asperges. Je kunt de asperge in stukjes wokken maar heel is ook leuk. Wanneer je gasten hebt is het leuk om de groene asperges heel te laten. Wil je makkelijk en snel dan zijn stukjes groene asperges een optie. De keus is aan jou.

groene asperges wokken

Wok de groene asperges, heel of in stukjes, in wat hete olie (8 of 4 minuten). Doe de (soja)kookroom in een klein pannetje en verwarm deze. Laat het door koken indikken en voeg Italiaanse kruiden en eventueel wat zout toe. Bak de plakjes champignons en voeg deze toe aan de kookroom. Leg de groene asperges op een bord en schenk de kookroom met champignons erover.  

Groene Asperges Uit De Wok

Wat heb je nodig:

  • 500 gr. groene asperges
  • 20 gram (plantaardige) boter
  • 20 gram tarwe bloem
  • 200 ml (soja)melk
  • snuf zout en peper
  • 1 tl nootmuskaat. 
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Maak de asperge klaar om te wokken, dus snijd de onderkant ervan af maar schil ze niet. Dat is bij groene asperges niet nodig. Voeg olie aan de wok toe en wok de hele asperges 8 minuten en stukjes 4 minuten. Proef even of je beetgaar of echt gaar lekker vindt.

Maak een bechamelsaus van boter, bloem en (soja)melk. Dat doe je als volgt:

Maak de boter warm in een pannetje. Voeg de bloem toe aan de boter. Roer tot je een roux hebt. Voeg dan, beetje bij beetje, de sojamelk toe. Ga zo door tot je een gladde bechamelsaus hebt. Wanneer de bechamelsaus goed is geroerd en geen klontjes meer heeft, voeg dan wat zout, peper en nootmuskaat toe. Leg de asperges op een bord en serveer dan de bechamelsaus eroverheen. Echt een cadeautje!

Wil je uitgebreid uitgelegd krijgen hoe je bechamelsaus maakt, bekijk dan onze blog ‘Hoe Bechamelsaus Maken?‘ en je hebt zo een lekkere saus.

Groene Asperges Wokken Knoflook 

Wat heb je nodig:

  • 500 gr. groene asperge
  • 2 knoflook tenen
  • 1 cm gember
  • scheut sojasaus
  • 2 handjes gepelde pistachenootjes 

Bereidingswijze:

Maak de asperges klaar om te wokken. Snijd de onderkant van de groene asperges af en snijd ze in stukjes van 3 centimeter. Schil de asperges niet, dat is niet nodig bij groene. Wok de knoflook en gember even aan. Voeg de asperges stukjes toe en wok 5 minuten. Blijf roeren anders branden de specerijen aan. Voeg wat sojasaus toe en meng dit door elkaar. Strooi de pistachenootjes over de groene asperges. 

Groene Asperges Wokken Eerst Koken 

Groene asperges hoef je eigenlijk niet voor te koken voor je gaat wokken. Stukjes groene asperges wokken duurt maar een minuut of 5 en hele asperges 8 minuten.  

groene asperges wokken

Wanneer je toch wilt voorkoken, is het handig om na 3 minuten de asperges uit het kokende water te halen en dan direct in de wok doen. Het wokken duurt dan maar heel kort voor zij helemaal gaar zijn.  

Wanneer je groene asperges voorkookt moet je ze niet rustig af laten koelen wanneer je ze wilt wokken. De asperges garen dan na en zijn echt al gaar voor je ze wilt wokken.  Tenzij je de groene asperges direct na het voorkoken in ijskoud water doet (blancheren). Zo worden zij direct koud en garen zij niet na. Nu kun je de groene asperges later op de dag of een dag erna, wokken. Ook dat hoeft dan maar heel kort. 

 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs