Het is altijd lastig om te zien of een Galia meloen rijp is. Dan sta je in de winkel en je weet niet waar je op letten moet. In dit artilkel kun je lezen waar je op letten moet. Er zijn een aantal trucjes die jou laten weten of een Galia meloen rijp is.
Een Galia meloen die je kunt ‘indrukken’ en zacht zoet ruikt, is rijp. Een harde Galia meloen, die je niet kunt ‘indrukken’ en niet ruikt, is niet rijp. Een Galia meloen met gerimpelde bruine plekken, en die weeïg ruikt, is overrijp
Het is altijd even een klusje om de juiste meloen te kopen. Onrijp of rijp met de vraag: Hoe zie ik dat dan? Ga ervoor zitten dan leg ik je dat uit. Bekijk ook onze blog ‘Vele Soorten Meloen En waarvoor Te Gebruiken‘, hierin worden velen meloenen besproken en waarvoor je ze kunt gebruiken.
Een Galia Meloen kopen?
Je koopt meestal een Meloen die je gelijk of de dag erna wilt eten. Natuurlijk kun je de Galia meloen ook bewaren, maar dan mag deze niet te rijp of gewoon nog niet rijp zijn.
In de winkel of op de markt kun je het beste even tijd nemen om een Galia meloen te keuren, want dat is wat je gaat doen wanneer je een rijpe of onrijpe Galia meloen wilt kopen.
- Wil je een onrijpe Galia meloen kopen in de winkel of op de markt, dan is deze hard en ruikt maar weinig. Je kunt deze meloen niet aan de onderkant (in het midden) indrukken en het veert zeker niet terug. Handig wanneer je de meloen nog een paar dagen wilt laten rijpen op de fruitschaal.
- De geur van een rijpe Galia is zoet en zacht van geur. Wanneer je de onderkant indrukt, weliswaar voorzichtig, en hij veert terug, dan is de meloen rijp.
- De geur van een overrijpe Galia is weeïg zoet, deze Galia is overrijp en kun je beter niet kopen. Er zitten meestal wat plekken op en kan al wat gerimpeld zijn. Ook niet eten wanneer deze al een poosje thuis op de schaal ligt, dan ben je gewoon te laat met opeten. Je ziet dat ook wanneer je de meloen opensnijd. Het ziet er niet echt fris uit.
Rijpe Of Onrijpe Meloenen Bewaren
Wanneer je een onrijpe meloen, die je hebt gekocht, wilt laten rijpen dan is er maar één manier om deze zo ver te laten komen. De fruitschaal! Leg de meloen gewoon op de fruitschaal, zeker bij ander fruit, en ruik elke dag even hoever de Galia meloen is gaan rijpen of nog moet rijpen. Wanneer fruit bij elkaar ligt rijpen zij sneller dan wanneer deze alleen ligt. Door stoffen, die door fruit worden afgegeven, gaat het rijpingsproces sneller.
Een rijpe Galia meloen bewaar je in de koelkast. Door de koude wordt het rijpingsproces gestopt. Een Galia meloen die je bewaart in de koelkast kan je daar maximaal 3 dagen bewaren.
Ook hier weer de onrijpe Galia meloen bewaren buiten de koelkast. De Galia meloen kan op de fruitschaal dan nog rijpen. Echter is ook dit tijdgebonden en kan je de meloen maximaal 7 dagen bewaren. Het ligt er natuurlijk aan hoe ver het rijpingsproces al is van deze meloen. Druk, voel en ruik aan de meloen dan weet je wanneer je deze moet eten.
Ook aangesneden of stukjes Galia meloen bewaar je in de koelkast. Dek de meloen wel af met folie of doe de stukjes meloen in een afsluitbaar bakje. Zo kan je de meloen nog maximaal 2 dagen bewaren. Ook hier geldt dat de meloen niet zo rijp moet zijn dat deze vandaag echt gegeten had moeten worden. Gebruik je gezond verstand. Weet je niet zeker of deze meloen nog goed is en niet overrijp op het schaaltje in de koelkast gebruik dan je neus! Ruik, proef en kijk goed hoe de stukjes meloen eruitzien en bepaal dan op het nog eetbaar is.
De Galia meloen bewaren in de vriezer is geen optie. Het kan wel maar smaak, textuur en kleur gaan snel achteruit. Als je het 1 dag van tevoren wilt invriezen om er ijsjes van te maken, dan gaat dit nog prima. Verder gewoon niet invriezen en lekker opeten.