Eten Warm Houden Kan Op Verschillende Manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn een aantal manieren om eten thuis warm te houden. Warm houden doe je wanneer de gasten bijvoorbeeld later komen, iemand die moet overwerken of je eet een uitgebreide maaltijd en er moeten gerechten ondertussen warm worden gehouden. Er zullen allicht nog een tal van redenen kunnen zijn waarom je eten moet of wilt warmhouden. Daar gaan we in deze blog uitgebreid op in.

Eten warm houden kun je in de oven doen, in warmhoud boxen of au bain-marie. Je kunt ook eten warm houden door het bord voor te verwarmen of gerecht inpakken met aluminiumfolie. Een koeltas of een theelichtje kunnen je ook helpen om eten warm te houden.

Er zijn meerdere manier om eten warm te houden. Die worden hier uitgebreid besproken. Ook wordt besproken hoe je veilig voedsel kunt bewaren en waar je op moet letten bij het bewaren van voedsel en waarom. Kortom, veel goede informatie.

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

eten warm houden

1. Eten Warm Houden In De Oven

Eten kun je altijd warm houden in de oven. Ook voor langere tijd. Wel moet je de schaal met eten afdekken met een hitte bestendige deksel of aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Plaats de schaal of schalen met heerlijke warme gerechten in een oven die voorverwarmt is op 70 graden.

Je kunt de maaltijd zo ongeveer 2 uur warm houden. Zorg er wel voor dat de maaltijd op zeker 60 graden de oven ingaan. De maaltijd mag niet onder de 60 graden afkoelen en dan weer opgewarmd worden. Dat zou voedselvergiftiging in de hand kunnen werken. Het beste is het om bereid voedsel direct in de oven te plaatsen. Zo koelt dit niet af naar beneden de 60 graden.

2. Warmhoudplaten

Er zijn verschillende warmhoudplaten. Sommige zijn elektrisch, andere zijn op te laden van tevoren en blijven zeker een uur warm. Ze doen allemaal hetzelfde en dat is eten warm houden op tafel. Voor wanneer er lang wordt nagetafeld of wanneer er een buffet is voorbereid.

Houd bij lang tafelen de deksel op de schalen of aluminiumfolie erover zodat ook de bovenkant van de maaltijd goed warm blijft en het eten niet uitdroogt aan de bovenkant. De warmhoudplaten kunnen geen koud eten opwarmen.

Je moet wel warme schalen met warm eten op de platen plaatsen. Het zou echt te lang duren voordat het eten helemaal warm is. Dat komt niet ten goede van de kwaliteit van het eten en zou voedselvergiftiging in de hand kunnen werken.

Hier vindt je een link naar Bol.com om te kunnen kijken hoe deze warmhoudplaten eruit zien. Er zijn verschillende soorten.

3. Warmhoudplaat Theelicht (schotelwarmer)

Eten kun je ook warm houden op een warmhoudplaat theelicht of schotelwarmer. Dit is een veilige manier om gezellig te tafelen omdat er een dubbelzijdige wand in zit tegen het schroeien van tafelkleden of tafels. Deze schotelwarmers met 2 theelichtjes kunnen gebruikt worden bij een buffet, voor soepen, sausen maar ook voor groenten en aardappelen en wat zo meer. Te gebruiken voor 1 grote schaal of 2 kleinere schalen.

Ook hier geldt dat er een schaal met een warme maaltijd op gezet moet worden. Het kan geen afgekoelde maaltijd zijn die je door de schotelwarmer op laat warmen. Dat zou echt heel lang duren en dat komt de kwaliteit van het eten niet ten goede. De opwarmtijd zou te lang zijn waardoor het eten in een korte tijd kan gaan bederven en je voedselvergiftiging in de hand werkt.

Dus alleen een hete schaal op de schotelwarmers zetten dan blijven ze lang genoeg warm en is het veilig voor de gezondheid.

Hier kan je een warmhoudplaat van Brabantia bekijken op Bol.com.

4. Eten Warm Houden Op Tafel

Er is nog een manier om eten warm te houden op tafel en dat is de borden voor te verwarmen voor je gaat uitserveren. Wanneer je een groter gezelschap krijgt en je wilt gelijk beginnen met eten dan is het handig om de borden voor te verwarmen met een bordenwarmer. Zo blijft het eten nog even warm en kun je allemaal tegelijk beginnen aan een warme maaltijd die niet is afgekoeld.

Bekijk deze elektrische eenvoudige bordenwarmer op Bol.com.

5. Eten Warm Houden Au Bain-marie

De vertaling van au bain-marie is waterbad. Dus voedsel kan worden warm gehouden door bakken/schalen in warm water te plaatsen die net tegen het kookpunt aanzit. Wanneer je dit op het gasfornuis doet kun je het water dus tegen het kookpunt aan laten zitten. Zo blijft het voedsel warm.

Ook zijn er professionele au Bain-marie apparaten die je op tafel kunt zetten wanneer je een buffet hebt bijvoorbeeld. Overigens kan het ook anders om.

Koelen kan ook au Bain-marie door kommen of schalen soepen of sausen in koud water te plaatsen waardoor het op een snelle manier afkoelt. Wat belangrijk is wanneer je deze soepen of sauzen wilt bewaren in de koelkast. Er zijn natuurlijk heel mooi au Bain-marie apparatuur in alle soorten en maten.

Je kunt ook keukenapparatuur huren. Hierover later meer.

6. Warmhoudtas

Je kunt eten ook warm houden in een warmhoudtas. Deze tassen zijn zo goed geïsoleerd dat de warmte niet de lucht in verdwijnt. Meestal worden ze gebruikt om mee te nemen naar een ander adres maar bij jezelf thuis kun je ze natuurlijk ook vullen, zeker wanneer iemand die later thuiskomt of je hebt grote maaltijden klaargemaakt en een deel moet even worden warm gehouden. Lekker makkelijk.

Bol.com heeft een groot assortiment aan warmhoudtassen.

7. Eten Warm Houden Aluminiumfolie

Aluminiumfolie heeft een isolerende werking. Wanneer je een warm broodje hebt gemaakt kun je deze in pakken in aluminiumfolie en je kunt deze dan lekker warm opeten. Je kunt dit aluminiumfolie ook om bakjes vouwen. Wanneer het wat langer moet worden warm gehouden kun je eerst krantenpapier om de bakjes vouwen daarna de folie. De lucht tussen de kranten blijft warm door het isolerende vermogen van de aluminiumfolie.

Wanneer je een paar uur iets warm wilt houden moet je toch een andere methode gebruiken zoals je kunt lezen in deze blog. Dat kan aluminiumfolie niet zo lang warm houden.

8. Eten Warm Houden Huren

Je kunt voor feesten en partijen warmhoud materialen huren om eten warm te houden. Je kunt er niet in koken. Eten blijft warm gehouden worden in deze bakken die door middel van een chaving dish (verhitten van een waterpan waar een bak in staat).

Het klaargemaakte eten moet er dus direct, na bereiding in. De Chaving dish kun je voor een paar euro huren, waarbij gezegd moet worden dat er vaak ook nog een binnenbak en brander bij komt wanneer je deze compleet wilt huren. Google chaving dish en je vindt er één bij jou in de buurt.

9. Eten Warm Houden Temperatuur

Wanneer je eten warm wilt of moet houden zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden in verband met de voedselveiligheid. Het is namelijk zo dat bacteriën zich snel kunnen vermenigvuldigen wanneer warm eten afkoelt naar een bepaalde temperatuur. Wanneer dit gebeurt ligt er een voedselvergiftiging op de loer. En dat wil je niet op jouw geweten hebben.

Wanneer je eten hebt gemaakt is het een belangrijke zaak dat je het eten na bereiding gelijk in warmhoud apparatuur of tassen zet zodat het een tijdje warm kan blijven. Het ligt natuurlijk aan het apparatuur of tas hoelang je het eten kunt blijven verwarmen. Wanneer de temperatuur naar de 60 graden zakt (bij warmhoud tassen) dan dient het direct genuttigd te worden.

Au bain-marie en de oven zorgen er bijvoorbeeld voor dat het voedsel op een constante temperatuur blijft van boven de 60 graden zodat het veilig blijft om te eten.

Tips Eten Warm Houden

Wanneer je het eten af wilt laten koelen, omdat je het voor de volgende dag of ‘s-avonds  je eten klaarmaakt, moet je dat binnen 2 uur doen. Dit in verband met de voedselveiligheid. Bacteriën krijgen dan geen kans om te groeien naar een gevaarlijke hoeveelheid.

Zet dan het afgekoelde voedsel in de koelkast (7 graden of lager) of vriezer (Min 18 graden minimaal). Afkoelen kun je ook au bainmarie doen of wanneer het erg koud is buiten, onder de 7 graden, goed afgedekt buiten zetten en daarna de koelkast of vriezer in.

Wanneer je het buiten laat staan wees er dan alert op dat de temperatuur onder de 7 graden blijft anders bederft het eten alsnog.

Ga je op weg. Bekijk dan onze blog ‘Hoe Eten warm Houden Onderweg‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs