Eten warm houden onderweg! Meerdere opties.

Deel deze blog makkelijk via:

Wat is er fijner dan warm te kunnen eten onderweg wanneer je dat zelf wilt. Wanneer je op kantoor zit of in de vrachtwagen, eten moet je kunnen, warm of koud. Er zijn verschillende manieren om warm eten of soep warm te houden en mee te kunnen nemen zonder lekken en breken. Wanneer je met het openbaar vervoer gaat zijn er ook opties om eten warm mee te nemen maar dan in kleiner formaat boxen. Maar hierover later meer. 

Eten warm houden onderweg: Soep warm houden kun je in thermoskannen of voedselcontainers doen bijvoorbeeld maar je eten warm houden kan ook in elektrische thermoboxen of in isolatieboxen.

Het ligt aan het aantal uur dat je wilt dat je eten warm blijft. Het kan voor een uurtje zijn of voor een paar uurtjes. Daar pas je natuurlijk de verpakking op aan. Hoe langer het warm moet blijven hoe geavanceerder de verpakkingen worden. En daar zijn nogal wat verschillende soorten. De ene blijft 6 uur lang warm en bij de ander wordt gegarandeerd dat deze lek en luchtdicht is. Zo heb je voedselwarmers die elektrisch worden verwarmd en voedselwarmers die door de verpakking zelf warm kunnen blijven. Dit zijn isolerende boxen.  

In het land van eten warmhouders heb ik een aantal keuzes gemaakt en deze beschreven waardoor je meer overzicht hebt. 

  • Aluminiumfolie met kranten en doeken 
  • Koelbox klein: om te bouwen als warmhoudbox 
  • Warmhoudboxen zonder en met elektrische aansluiting 
  • Voedselcontainers voor soep (maar ook andere maaltijden zoals nasi, spaghetti etc.) 

Wanneer je thuis eten warm wilt houden: lees je onze blog ‘Eten warm houden kan op verschillende manieren!.

Eten warm houden voor onderweg 

Stel, je wilt voor een uurtje jouw warm eten warm houden. Dan is het eerste wat in je opkomt om zo laat mogelijk jouw warme eten in een bakje te doen zodat het lang genoeg warm blijft wanneer je het wilt eten.

Papier, aluminiumfolie en handdoeken kunnen je een stuk op weg helpen om het eten warm te houden onderweg, zonder al te veel moeite te hoeven doen om het warm te houden. Door eerst papier (krant) te vouwen om het bakje daarna aluminiumfolie zorgt ervoor dat de luchtlaag die om het bakje zit verwarmt blijft omdat aluminiumfolie deze laag isoleert. Dit wil zeggen dat het warmte vast houdt.

Je kunt er ook nog een handdoek om vouwen zodat het nog langer warm blijft. Dit is echt maar voor hooguit een uurtje dat het warm genoeg blijft om te eten. 

Koelbox klein 

Wanneer je een keertje voedsel warm mee moet nemen ga je meestal niet een dure box aanschaffen. Dan zou een koelbox ideaal kunnen zijn om te gebruiken. Een koelbox is in eerste instantie een box om producten in koel te houden. Maar heb je een kleine koelbox liggen dan kun je deze ‘ombouwen’ tot warmhoudbox, zonder al te veel moeite. Het gaat tenslotte om de isolerende laag die in de box zit.

Bekleed de koelbox met aluminiumfolie aan de binnenkant. Leg een handdoek onderin en zet daarop je bakje met voedsel die je helemaal hebt omkleed met folie. Hoe heter het voedsel is, hoe langer warm het blijft. Leg tussen de bakjes met voedsel kersenpitten kussentjes of warmhoud pats die verwarmd zijn in de magnetron (lees de gebruiksaanwijzing). 

Je kunt ook een sok vullen met rijst en deze op het laatste moment in de magnetron leggen om te verwarmen. Leg de sok die goed is dichtgeknoopt tussen de maaltijden. Gegarandeerd dat dat ook zeker meehelpt met het warm houden van de maaltijd. Leg daarop weer handdoeken. Zo kom je een heel eind met het warm houden van de mee te nemen maaltijd. 

Warmhoudboxen 

Wanneer je verwacht dat je langer dan een paar uurtje onderweg gaat of je bent de dag onderweg, dan is het fijn wanneer je warmhoudboxen hebt die ervoor zorgt dat jouw eten langer warm blijft. Dan kom je toch snel terecht bij geïsoleerde warmhoudboxen zonder of met aansluiten op 12 volt (aansteker in auto bijvoorbeeld). Deze kunnen ook op 230V, dus gewoon in het stopcontact.  Dit is zeker handig wanneer je geregeld warme maaltijden mee neemt. Dan is het de moeite waard om zo een box aan te schaffen.

Bekijk deze warmhoudbox bij Bol.com.

De boxen met 12V aansluiting houden het eten warm in een auto bijvoorbeeld. Je kunt ze dan zolang aansluiten als je wilt zolang de motor loopt. Doe de stekker pas in de ‘aansteker’ nadat de motor is gestart anders trekt de warmhoudbox je accu leeg. 

Voor het voedsel is het wel belangrijk dat het dezelfde dag gegeten moet worden wanneer je het de hele dag warm houdt. Het kan zolang jij wilt warm blijven maar of de smaak ten goede komt van het voedsel dat je verwarmt is nummer twee.  Daarbij komt ook dat het eten ook een houdbaarheid heeft. Dus hoe korter je de maaltijd verwarmt hoe beter de smaak zal zijn en hoe beter de kwaliteit van het eten blijft.  

De boxen kunnen ongeveer tot 120 graden Celsius verwarmen. Warm genoeg dus. Jouw eten moet in ieder geval 60 graden zijn om te serveren. Niet kouder dan is het niet lekker meer.

Deze boxen kunnen geen koud voedsel helemaal opwarmen naar een warme maaltijd, dus je moet het er zo heet mogelijk inzetten om deze warm te houden. Je kunt hier ook koud drinken en eten inzetten om dit koel te houden maar niet beide tegelijk. 

De boxen zonder aansluiting kunnen maaltijden lang warm houden maar niet de hele dag. Dit kan meestal voor een paar uur maximaal. Dat ligt ook aan de kwaliteit van de box of hoelang jij het nodig vindt dat de box jouw eten warm houdt. Deze zijn licht in gewicht, lekvrij en hebben goed afsluitbare deksels. Er zijn verschillende soorten en formaten te verkrijgen. Onderstaande box heeft de beste reviews bij bol.com zonder aansluiting. 

Bekijk deze box zonder aansluiting bij Bol.com.

Voedselcontainer soep 

Soep warm houden onderweg is niet het aller moeilijkste om te doen maar je moet even weten hoe je dat doet en hoe je dat het langst warm kan houden. Daar zijn voedselcontainers goed voor maar ook thermoskannen kunnen soep warm houden.

Er zijn verschillende soorten die je ook voor verschillende doeleinde kunt gebruiken. Je hebt voedselcontainers die je gebruiken kunt voor koeling van salade bijvoorbeeld en warm houden van soepen en kleine maaltijd, of voor alleen koeling of warm houden. Thermoskannen zijn er natuurlijk alleen voor vloeibare maaltijden of dranken.

Er zijn voedselcontainers die 6 uur gegarandeerd warm blijven en onbreekbaar zijn. Hieronder kun je een aantal voorbeelden vinden van voedselcontainers die daarbij ook niet lekken en dat is heel fijn wanneer je onderweg bent. Geen tas met soep onder en slierten tussen je belangrijke stukken. Dat is toch wel het eerste vereiste: dat je soep warm blijft en dat deze lekdicht is.  

Er zijn verschillende kleuren waaronder een zachtroze, lichtblauw en rvs-kleur in verschillende maten bij Bol.com

Hoe eten warm houden onderweg 

Er zijn ook voedseldragers (voor soep of eenpansmaaltijden), zoals ze dat noemen, die licht van gewicht zijn en van roestvrijstaal. Heerlijk wanneer je deze mee moet sjouwen in je tas. Je wilt zeker niet te veel aan gewicht meenemen. We moeten al zo veel meesjouwen van en naar kantoor of werkomgeving. Er kan 500 cc in deze voedseldrager van Bol.com. Plus het feit dat je 5 jaar garantie hebt is natuurlijk ideaal. Je weet dan zeker dan het van goede kwaliteit is. De mooie felblauwe kleur vind ik persoonlijk prachtig. Wat wil je nog meer. 

Hopelijk heb je een aantal ideeën gekregen over hoe je voedsel warm kunt houden. Er zijn opties te over. Succes met uitkiezen!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs