Druiven Planten, Wanneer En Hoe?

Deel deze blog makkelijk via:

Druiven planten lijkt een makkie op zich maar toch zijn er een aantal aandachtpunten die er voor zorgen dat jouw druif fantastische druiven gaat maken. Die aandachtspunten staan in deze blog op een rijtje. Ten eerste ga je bekijken welk soort druif je wilt of hebt gekocht en wat deze plant dan nodig heeft voor een goede groei. Waar moet de grond aan moet voldoen en hoe jij dat gaat regelen en waarmee. Tenminste, wanneer jij er helemaal voor gaat. Je leest het allemaal in deze blog, en meer. Maar nu eerst: hoe plant ik een druif ?

Druiven planten: Zoek de zonnigste en warmste plek in de tuin. Zorg voor een goede grond en meet de PH waarde. Maak een gat in de grond en meng deze grond met potgrond of kalk. Haal de druiven uit de pot en plant deze in de grond, zo diep als de druiven in de pot stonden. Vul het gat op en druk deze tussentijd goed aan. Bevestig de druif tegen de muur of pergola.

Druiven planten heeft zo zijn gebruiksaanwijzing. En wanneer je die volgt kom je later aan een leuke, goed groeiende druif waar je later de vruchten van kunt plukken, dus aan de slag! Als eerste lees je alles over het planten van druiven en wanneer je dit het best kunt doen!

druiven planten

Druiven Planten Wanneer

Het grappige is dat wanneer het tuincentrum druiven verkoop, je die ook kunt planten. Tenzij de laatste druif niet is verkocht en in de winter/vrieskou nog in het schap staat. Maar dat terzijde.

Een druif kun je planten op het moment dat het niet vriest of binnenkort gaat vriezen. En het liefst niet hoog zomer. De bovenste grondlaag is dan eigenlijk te droog ook al geef je water. Er is natuurlijk een kans dat de druif het overleeft maar je geeft dan niet de beste kans, en daar ga we voor.

Dan komt het er op neer dat de beste periode in het najaar en in het voorjaar valt. Deze periodes zijn prima omdat de grond over het algemeen goed vochtig is, en dat is zeer belangrijk. Zo kunnen de wortels goed groeien en settelen.

Druivenwortels willen graag diep groeien en dat kan alleen bij een goed vochtige grond. Het gat wat jij gegraven hebt moet wel groot zijn en na planten met goede aarde/grond worden opgevuld. Eenmaal gesetteld kan de druif beginnen met groeien en druiven maken.

Druiven planten grond

Zoals al even in het kort benoemd, houdt de druif van goede grond aan de voeten. Maar wat is goede grond voor een druif?

Goede grond is goed wortel doorlatend, bevat veel voedingsstoffen en is kalk houdend. Een grond met een PH waarde tussen de 6 en 7, is prima. Maar dat heeft natuurlijk niet iedereen in zijn tuin. Je kunt de ph meten, wanneer je dit wilt en er echt een hobby van wilt maken. Dat kun je door een prof laten doen maar ook zelf. Bij Bol hebben ze een PH bodemtest, die gemakkelijk is en goede instructies geeft. Je kunt hiermee een aantal keer de PH waarde meten van de aarde waar jij jouw druif in wilt zetten.

Eigenlijk kan een druif op veel grondsoorten groeien als ze maar aan de voorwaarde voldoen die hierboven staan.

 • Een kleigrond heeft veel en prima voedingsstoffen maar is ook zeer dicht. Je zou dus ‘iets’ moeten doen om de grond geschikt te maken voor de druif. Meng deze grond met compost en wat zand, meng het goed door, door flink te spitten. Dat is echt spierballenwerk en zwaar werk, maar voor een goed doel. Gooi in het planten gat ook compost, gemengd met kleigrond, voor je de druif gaat planten.
 • Wanneer de grond zuur is, is kalkhoudende meststof beter om toe te voegen aan grond waar je jouw druif in zet.. Strooi ook kalk naast de druif op de grond.
 • De beste grond is kalkrijke kleiachtige grond of humus houdende zand grond.

Moet ook nog even worden gezegd dat het gat dat jij graaft echt een groot gat moet zijn. Zo kan de druif zijn wortels lekker laten groeien in de grond die jij daarin hebt toegevoegd. Een goed begin is het halve werk…

Welke Druiven Planten

Welke druiven je kunt of wilt planten, ligt aan jouw smaak. Wil je blauwe, witte of groene druiven. Zoet of niet? met pit of zonder…

druiven planten

Je kunt kijken welke druiven in ons klimaat het beste kunnen groeien. Je kunt ook kiezen voor druiven die precies bij jou wensen passen. Stel jezelf een aantal vragen:

 • Wil je pitloze druiven?
 • Wil je blauw, groene of witte druiven?
 • Wil je echt zoete druiven?
 • Wil je druiven die tegen iets opgroeien, en dus lang worden? of
 • Wil je wijn maken van de druiven?

Er zijn zoveel vragen die je jezelf kunt stellen. Ik zal een aantal druiven als voorbeeld geven en ga vooral naar het tuincentrum om alle kaartjes te lezen van de druivensoorten die er zijn, of struin het internet af. Leuk, informatief en je vindt dan echt de druif die jij wilt, die bij jouw smaak of wensen past.

Een aantal voorbeelden:

 1. Vitis Vini Himrod. Witte druif. Deze druif is zonder pit en groeit langs een pergola, schutting of muur.
 2. Vitis Venus Blauw: Blauwe druif. Deze druif is ook zonder pit met extra grote druiven. Oogsten na het 2 jaar van aanplant.
 3. Vitis Frankenthaler: Donkerrode/blauwe druif: Dit is een druif die zoet en sappig is.
 4. Johanniter: Een echt druif waar je wijnen van kunt maken in het Nederlandse klimaat.
 5. Bianca: Witte druif: Kan goed in Nederlands klimaat en aan te bevelen voor beginners. Kan thuis worden bezorgd!

Door deze voorbeelden kun je al zien welke verschillen er zijn. En er zijn er nog veel meer.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ‘gewoon’ een druif in jouw tuin wilt hebben staan zonder alle informatie erom heen. Tuurlijk, dat kan ook! Koop een druif, plant ‘m en geniet. Ook leuk! Want laten we eerlijk zijn: dat doen vele van ons, toch?

Druif Planten Tegen Schutting

Druiven houden ervan om ondersteund te worden tijdens de groei. Lekker tegen een schutting, muur of pergola. Zorg er wel voor dat deze pergola, schutting of muur op het zuiden staat. Zeker een muur houdt de warmte lekker lang vast en daar heeft de druif echt voordeel van. Zo een muur geeft ‘s-nachts nog warmte af en hoe meer warmte hoe beter de druif groeit.

Wanneer je een druif plant tegen een schutting of muur dan zet je de druif 30 centimeter van de muur of schutting af met zijn kluit. Het planten gat moet ruim zijn zodat alle wortels lekker uitgespreid kunnen worden. De grond moet goed wortel doorlatend zijn om te kunnen groeien.

De plaats waar de druif dus moet staan is op het zuiden, tegen een steunpilaar én daar waar een klein briesje waait, zodat de bladeren in no time droog zijn. Dus niet pal op de wind waar de druif een draai om zijn oren krijgt. De jonge bladeren overleven dit niet. Wanneer de bladeren te lang nat blijven kan een schimmel ontstaan die de druif aantast.

De druif grijpt met zijn ‘vingers en blad graag iets vast om recht naar boven te kunnen groeien. Dus is het handig om bij een muur of schutting een rek of touw te spannen. Je kunt zelf een rek maken van dunne latjes maar deze zijn natuurlijk ook te koop. Touw of ijzerdraad spannen van links naar recht is ook een mogelijkheid.

druiven planten

Heb je veel druiventrossen en wil je weten hoe je ze het beste kan bewaren? Onze blog ‘Hoe druiven bewaren’ verteld je daar meer over!

Druiven planten in kas

Wanneer je een kas hebt kun je daar het beste jouw druiven in planten. Het is altijd warmer daar waardoor de groei van de druiven beter zal verlopen omdat het daar altijd warmer is.

Plant de druiven 2 meter van elkaar af, wanneer je meerdere druiven gaat planten. Plant de druiven net zo diep als zij in de pot zitten. en maak het gat ruim waar de druif in komt te staan. Wortels van de druif houden van ruimte.

Maak de hoofdranken nog niet vast aan de rekken of andere steunconstructie. De grond kan nog wat inklinken dan dat staat de druivenranken onder spanning en dat kan niet de bedoeling zijn. Na een aantal weken kun je de ranken definitief goed vast zetten.

Lucht de kas regelmatig zodat er minder kans is op schimmel op de druif. Houdt de temperatuur altijd boven de 5 graden. Zo behoud je het voordeel van een kas.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs