Hoe Druiven Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

De druif is een delicate vrucht die je met zorg moet behandelen. Zo is het ook met het bewaren van de druiven; Met zorg. Hieronder worden verschillende manieren van bewaren besproken.  

Hoe druiven bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • Druiven blijven op de fruitschaal ca. 3 dagen goed. Leg de druiven op een schaal en dek deze niet af.
  • Plaats de schaal in de koelkast en de druiven blijven ca. 7 dagen goed. 
  • In de vriezer kunnen de druiven in een afgesloten zak of bak 8 tot 12 maanden bewaard blijven.  

Wanneer je verse, lekkere druiven hebt gekocht wil je ze ook vers houden en de smaakt behouden. Er zijn diverse manieren om druiven te bewaren waarvan de diepvriezer toch wel de meest verrassende is.  

Voorbereiding Om Druiven te Bewaren 

Het beste is om een paar handelingen/voorbereidingen te treffen alvorens de druiven te bewaren.  

Het begint al in de supermarkt. Kies een tros die stevig is van vorm. Let goed op of er rotte druiven tussen zitten, want deze kunnen de andere druiven aansteken. Druiven met een bruine stengel zijn al rijp en kunnen loslaten van de tros.  

druiven

De druiven mogen niet te rijp zijn. Dit kan je controleren door in de druif te knijpen. Hij moet stevig aanvoelen. Druiven die rimpels hebben zijn oude druiven en die wil je ook niet.  

Was of spoel de druiven na aankoop niet af maar doe dit wanneer je de druiven gaat gebruiken. Het afspelen versnelt namelijk het rijpingsproces.

Druiven Niet Bewaren Bij… 

Belangrijk om te weten is dat druiven niet geplaats moeten worden bij sterk geurende groente of zoals knoflook, ui en prei. De druif absorbeert andere geuren en dit geeft een andere smaak aan de druif. 

Druiven Bewaren Op Een Schaal 

Druiven kan je op kamertemperatuur bewaren op een schaal, maar dit heeft niet de voorkeur. Afhankelijk van de versheid van de druiven is de houdbaarheid kort, namelijk maximaal 3 dagen. Je zal zien dat de tros druiven na twee dagen er al anders uitziet dan wanneer je het gekocht hebt. De druiven verschrompelen heel snel en verliezen hun smaakt. Zit er daarnaast bijvoorbeeld een rotte druif tussen dan zal deze de andere druiven aansteken, wat natuurlijk jammer is.  

Druiven Bewaren In De Koelkast 

De verse druiven kunnen uitstekend in de koelkast bewaard worden. Plaats de druiven op een schaal en zet de schaal in de koelkast. Probeer de druiven achterin de koelkast te plaatsen, want daar is het koeler.  

Druiven Bewaren In Diepvriezer 

Druiven in de vriezer bewaren is eenvoudig, leuk om te doen en de smaak blijft behouden. Het worden op deze manier lekkere kleine ‘ijsjes’.  

Haal de druiven los van de tak waar ze aanzitten en doe de druiven in een vergiet. Spoel daarna de druiven goed af met water. Beweeg het vergiet, maakt draaiende bewegingen om het vuil de mogelijkheid te geven los te komen van de druif. Nadat ze goed gewassen zijn laat ze dan een minuut in het vergiet staan om uit te lekken.  

Leg de druiven op een theedoek, leg er een theedoek bovenop en maak de druiven zachtjes droog.  

Leg de druiven nu op bakpapier. Zorg ervoor dat de druiven elkaar niet raken want anders krijg je alsnog een tros druiven. Ze moeten los van elkaar liggen.  

Wanneer ze eenmaal bevroren zijn kan je ze in een diepvrieszak doen en terugleggen in het vriesvak. Ze zijn nu ca. 8 maanden houdbaar. 

Nu heb je lekkere koelen druivensnacks. Je kan ze zo eten en ze zijn ook lekker in een salade. En natuurlijk zijn ze goed te gebruiken in een lekkere smoothie! 

Bevroren druiven kunnen verse druiven vervangen in een recept, want ze behouden de vorm, de smaak en de vitaminen.   

Hoe Druiven Ontdooien? 

Bevroren druiven kan je voor verwerking ontdooien maar het hoeft niet. Als je ze toch wilt ontdooien leg de druiven dan vanuit de vriezer in de koelkast. Het duurt lang voordat ze ontdooid zijn maar het is de beste manier om de vorm en kwaliteit van de druif te garanderen. Vanuit de vriezer zijn de bevroren druiven ook lekker in een smoothie. 

Druiven Drogen 

Gedroogde druiven zijn natuurlijk krenten en rozijnen. Krenten zijn uitgedroogde kleine druiven en rozijnen zijn uitgedroogde grote druiven. Het maken van krenten en rozijnen werd vroeger gedaan om de druiven te bewaren en te consumeren in de winter. Vandaag de dag zijn krenten en rozijnen een lekkernij, vooral voor kleine kinderen.  

Vroeger was het een langdurig proces om van druiven krenten te maken, maar je kan dit nu ook prima thuis zelf doen.  

Was de druiven in bijvoorbeeld een vergiet. Spoel ze goed schoon en laat nog even uitlekken. Verwijder daarna de steeltjes van de druiven. Leg de druiven tussen twee theedoeken en dep de druiven droog. Leg de druiven op bakpapier op een bakplaat en schuif de bakplaat in de oven. Stel de oven in op 50 graden en laat ze een paar uur staan. Kijk af en toe even hoe het proces verloopt.  

De temperatuur in de oven zorgt ervoor dat het vocht uit de druiven verdwijnt. Door te proeven weet je of de krenten en rozijnen klaar zijn.  

Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Je kunt ze gelijk eten maar wil je ze langer bewaren verpak ze dan lucht dicht. 

Weetje! 

Bijna 90% van de totale druivenoogst op de wereld wordt gebruikt om wijn van te maken. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs