Crucifere Groenten Soorten – 18 Stuks!

Deel deze blog makkelijk via:

Crucifere groenten soorten zijn groenten die afkomstig zijn van de kruisbloemfamilie. Cruciferae zegt iets over de bloemvorm van de planten. Deze familie omvat 349 geslachten. Een grote familie dus. Je kunt alle leden van deze familie eten maar ze zijn niet allemaal even lekker. Sommige leden hebben zaden die je niet in grote hoeveelheden kunt eten, dat zou niet veilig zijn. Sommige worden gebruikt voor olie (koolzaad) anderen voor brandstof en consumptie zoals raapzaad. De reden waarom crucifere groenten soorten apart worden benoemd is omdat deze groenten onder andere extra veel vitamine, mineralen en vezels bevatten.

Onderstaande crucifere groenten kun je in Nederland kopen. Je kunt overal wel recepten vinden waar deze koolsoorten en aanverwanten in bereid worden. Ik zou zeggen: eet ze volop! Ze zijn beren gezond en smaken daarbij ook nog een heerlijk.

Welke groenten soorten zijn onder andere van de kruisbloemfamilie:

1. Bloemkool

bloemkool

Onze welbekende bloemkool is een koolsoort die in verschillende kleuren worden geteeld (oranje, paars, geel of groen) Over het algemeen ligt de witte bloemkool in de de supermarkt, Je kunt bloemkool rauw eten maar je kunt het ook koken en stomen.

2. Groene torentjes bloemkool

Crucifere groenten soorten

Ook deze bloemkool, van de crucifere groenten, heeft een groenige kleur en is kleiner dan de witte bloemkool over het algemeen. Er moet gezegd worden dan deze Romanesco, zoals hij ook wel heet, niet met grote getale in de winkel ligt. Na het koken blijft de kleur redelijk hetzelfde.

3. Koolraap

Koolraap is een echte wintergroente. Het is een wortel van de plant ‘koolraap’. Koolraap wordt in Nederland bijna niet meer gegeten. Het is een zogenoemde ‘vergeten groente’. Zie voor meerdere vergeten groenten onze blog over vergeten groenten

4. Broccoli

Welke Kruiden Bij Broccoli

Broccoli, een groene koolsoort, is ook een crucifere groente. Het ligt vaak in de schappen bij of naast de bloemkool. Ze zijn ook verwant aan elkaar. Van Broccoli worden de gesloten bloemknoppen gegeten. Je kunt het koken en stomen en rauw eten door een salade bijvoorbeeld is ook een optie.

5. Rode kool

Crucifere groenten soorten

Rode kool is één van de oudste koolsoorten. Het is een sluitkoolgewas. Rode kool wordt veel gegeten met appeltjes. Je kunt het rode kool ook rauw in dunne reepjes gesneden, eten. Lekker bij een vegetarische kapsalon…

6. Tuinkers

tuinkers

Tuinkers of sterrenkers zoals het in Nederland ook wel wordt genoemd is een kiemgroente. Ze zijn makkelijk thuis te kweken in een bakje. Vaak worden ze op school of bij schooltuintjes gekweekt. Tuinkers is een cadeautje op een beschuitje met suiker bijvoorbeeld…

7. Rucola

Rucola

Rucola is een eenjarige slasoort die een uitgesproken smaak heeft. Een beetje pittig en nootachtig. Je kunt deze Rucola goed combineren met ander rauwkost en dressings. Ook rauw op de pizza na het bakken is een heerlijkheid!

8. Meiraap

Crucifere groenten soorten

De meiraap of stoppelknol heeft vele namen. In Nederland is het ook een vergeten groente, dat is jammer want je kunt het op verschillende manieren bereiden. Ook rauw is de meiraap te eten. De jonge blaadjes van de meiraap heten raapstelen die je ook kunt eten.

9. Radijs

radijs

De bekende rode en pittige radijs kunnen in plakjes gesneden op de boterham of door de salade. Er is ook een rood witte variant van de radijs. Deze is iets langwerpiger.

10. Chinese kool

chinese kool

De Chinese kool is een langwerpige kool die de echte koolsmaak mist. Het heeft een zachte beetje zoetige smaak en je kunt de Chinese kool wokken, koken stoven en stomen.

11. Koolrabi

Crucifere groenten soorten

Koolrabi is een verdikte stengel van een koolplant. Er zijn 2 kleuren koolrabi, wit/groenig en paars. Het is niet echt een bekende groente maar je kunt het rauw eten, roerbakken en zelfs in ovenschotels verwerken. De smaak is een beetje bloemkool of selderijachtig. Gewoon proberen!

12. Mierikswortel

Crucifere groenten soorten

De MIerikswortel is de wortel van de plant de Mierik. De smaak wordt wel eens vergeleken met mosterd of radijs. Lekker pittig dus. Deze wortel is in poedervorm, vers of in een potje verkrijgbaar. Lekker door sausen en dressings. Ook door gerechten lekker om te gebruiken maar het kan snel overheersen dus gebruik beetje bij beetje.

13. Savooiekool

savooiekool

Savooiekool of groene kool kun je wokken, stoven of koken. Lekker door de stamppot of in een ovengerecht. De kool slinkt wanneer deze wordt verwarmt.

14. Spruitkool of spruitjes

spruiten

Spruitkool zijn kleine kooltjes die onder elkaar groeien aan een stengel die recht uit de grond groeit. Het is een echte winter groente. Wanneer er vorst is geweest zijn de spruitjes erg lekker na de oogst. De spruitjes zijn wat bitter van smaak wanneer je ze lang kookt, kook ze dus beetgaar. Je kunt spruitjes ook stomen of stoven.

15. Wasabi

wasabi

De volgende in de lijst van Crucifere groenten soorten is de wasabi. Wasabi wordt gemaakt van een wortelstam van de wasabi plant. Het kweken van de juiste wortelstok duur 1,5 jaar. Veelal wordt de wasabi nagemaakt van onder andere mierikswortel, mosterd en radijs. Wasabi heeft een echt scherpe smaak.

16. Waterkers

Crucifere groenten soorten

De waterkers smaak een beetje peperig. Het zijn kleine kiemplantjes, net zoals de tuinkers. Iedere ‘kers’ soort smaakt net weer anders.

17. Boerenkool

boerenkool

Deze typische wintergroente is een bladgewas. De bladeren zijn wat hard maar na het koken (gesneden) zijn zij heerlijk zacht. Deze groente leent zich prima voor een stamppot maar zeer zeker ook voor andere gerechten. Bewaar je het in de vriezer dan zal de boerenkool iets zoeter smaken dan dat er vrieskou overheen is geweest.

18. Witte kool

witte kool

Van witte kool wordt zuurkool gemaakt. Het is een niet dure kool die je zelf ook kunt bewerken in allerlei gerechten. Je kunt het koken, stoven en rauw eten in een salade.

Dit is de lijst van Crucifere groenten soorten die in Nederland goed verkrijgbaar zijn.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs