Hoe Courgette Planten? – En wanneer natuurlijk!

Deel deze blog makkelijk via:

De courgette kennen we vandaag de dag allemaal wel. In de supermarkt liggen meestal de groene exemplaren maar de gele zijn net zo lekker. Courgette is een ongerijpte vrucht en kan je trouwens rauw eten, hierdoor wordt courgette vaak verwerkt in salades. Natuurlijk kan je courgette in de supermarkt kopen maar je kan het ook zelf kweken. Hoe doe je dat, courgette planten?

Courgette planten. Plant de courgettezaden begin mei in potjes, 1 zaadje in een potje! geef water en plaats de potjes op een warme plaats. Als het al kleine plantjes zijn en het ‘s-nachts niet meer vriest kunnen ze naar buiten op een beschutte plaats. Plant de potjes over in de tuin als de ijsheiligen zijn geweest.

Zoals gezegd kan je courgette in heel veel gerechten gebruiken. En als je ze zelf gekweekt hebt zullen ze extra lekker smaken na het oogsten. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en je kweekt jouw eigen biologische courgette. Heb je er veel (een plant kan wel 25 courgettes produceren) dan kan je ze altijd nog weggeven.

Wanneer Courgette Planten?

Voor alles is een beste tijd, zo ook voor het planten van courgette.

Je begint met het planten van de courgette begin mei. Dan worden de zaadjes in een klein potje gedaan en het potje plaats je binnen op een warme plaats.

courgette planten

Wil je de courgette in de volle grond planten? Begin dan mee eind mei of in juni met het planten van de zaden. Dan zijn de nachttemperaturen hoger en is er (waarschijnlijk) geen nachtvorst meer.

Wanneer je in drie verschillende periodes begint met zaaien heb je een hele lange periode zelf gekweekte courgette, doe dan het volgende:

  1. Begin mei plant je de zaden in een potje en plaats je binnen.
  2. Eind mei plant je de volgende serie zaden in een potje welke je buiten of binnen kan plaatsen.
  3. Half juni de laatste zaden planten in potjes of de vole grond.

Het leuke hiervan is dat als de eerst gezaaide planten zijn uitgebloed, de andere planten nog vruchten geven.

Courgette Zaden Planten

Het planten van de zaadjes vraagt even wat aandacht. Wanneer je begint met courgette planten begin mei, dan plant je de zaadjes ongeveer 2 centimeter diep in een potje en leg ze op hun zijkant, dek de zaden af met potgrond of speciale stekgrond. Doe 1 zaadje in 1 potje. Geef de zaden water en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, niet nat maar vochtig.

Wanneer de plant boven de grond uitkomt plaats je deze op een lichte plaats maar (nog) niet in de directe zon.

Courgette Planten In Pot

Neem potjes met een afmeting van ongeveer 9 x 9 centimeter, dit is voldoende groot om de zaden te laten kiemen en het plantje te laten groeien. Zet de potjes op een warme plaats of plaats de potjes in een kweekbak.

courgette planten
Turfpotje

Je kunt ook gebruik maken van de bekende turfpotjes, deze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Ook bol.com heeft vele turf- en kweekpotjes in het assortiment. Het voordeel van deze turfpotjes is dat je de plantjes straks met pot en al in de tuin kunt plaatsen, zo beschadig je de wortels niet.

Courgette ontkiemt heel makkelijk, na anderhalve week zijn ze meestal al ontkiemd.

Courgette Planten Buiten

Na de ijsheiligen, of eigenlijk wanneer nachtvorst het land uit is kan je de beginnende plantjes buiten plaatsen. Zet ze in het begin nog wel op een beschutte plaats zodat regen en wind minder invloed hebben. Wordt het toch nog kouder, haal ze dan weer even voor een nachtje naar binnen.

Om de plantjes sterker te maken en aan de nieuwe omgeving (tuin) te laten wennen kan je ze overdag buiten plaatsen en ‘s-avonds weer binnen halen. Doe dit een week, hier worden de plantjes sterker van. Zo krijg je sterkere courgetteplanten die mooie vruchten geven.

Zijn het al redelijke plantjes en is het de eerste helft van juni dan kan je de courgetteplanten uitplanten in de tuin. Zoek een mooi plekje in de zon en haal de plantjes uit de potjes en plaats deze in de tuin.

courgette planten

De grond mag lekker luchtig zijn, meng hiervoor de tuinaarde met verse potgrond en een beetje grof zand. Hierdoor wordt het teveel aan water snel door de bodem afgevoerd en neemt de kans op wortelrot af.

Wanneer de courgette mooie grote gele bloemen heeft gegeven komen er al vrij snel de eerste vruchten aan de plant. Ben je begonnen in mei dan kan je oogsten vanaf juli. Oogsten kan je doen als de courgette minimaal 15 centimeter lang is, ze hebben dan een lekkere romige smaak.

Courgette Planten Afstand

Courgette planten groeien heel snel dus hou hier rekening mee. De planten kan een afmeting aannemen van een meter bij een meter. De plant kan tot wel 60 centimeter hoog worden.

Plaats de courgetteplanten dan ook een meter van elkaar af. Zo hebben de genoeg ruimte om te groeien. Plaats zeker meerder courgetteplanten bij elkaar, zo krijgen de insecten de ruimte en de mogelijkheid om de bloemen te bestuiven. Maar 1 courgetteplant plaatsen is een slecht idee, deze geeft dan waarschijnlijk geen of maar een paar vruchten.

De courgetteplanten moeten bestoven worden om mooie vruchten te produceren.

Courgettes Planten Volle Grond

Wil je de courgetteplanten rechtstreeks in de volle grond planten dan kan je dit het beste doen vanaf eind mei tot half juni.

De courgette heeft het liefst goede luchtige grond. Meng de grond goed om met verse tuinaarde en een beetje zand. Zoals je hebt kunnen lezen moeten er meerdere courgetteplanten naast elkaar geplaatst worden om een goed kruisbestuiving te verkrijgen.

De planten kunnen heel groot worden, dus plant de zaden van de courgette met een afstand van 1 meter in de grond. Niet te diep maar een centimeter of twee, dat is voldoende. Dek de zaden af en geeft water.

Na twee tot drie weken zie je de plantjes boven de grond uitkomen.

Deze courgetteplanten geven vanaf eind juli/begin augustus vruchten die je kunt oogsten. Doe het oogsten als de vruchten minimaal 15 centimeter lang zijn.

Courgette Planten Opbinden

De courgette hoef je niet op te binden. De plant groei op de grond en geeft grote bladeren en gele bloemen. In tegenstelling tot courgette planten die in kassen groeien, deze worden wel opgebonden.

De zaden die je komt in de winkel of tuincentra zijn laagblijvers en hoeven meestal niet opgebonden te worden.

Zo, nu weet je alles hoe je courgette kan planten. Maak er iets moois van en als je ze geoogst hebt en het zijn er veel kan je courgette altijd nog invriezen. Ja zeker, dat kan en wel zo makkelijk voor later.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!