Hoe Brood Roosteren? – In Oven, Airfryer, Pan, …

Deel deze blog makkelijk via:

Vers brood is heerlijk om te eten, zeker als het net bij de bakker vandaan komt. Toch kiezen we er vaak voor om brood te roosteren, omdat dat ook gewoon lekker is met het juiste beleg. Daarnaast verteert het ook nog eens makkelijker in het lichaam, maar vult het minder! Hoe doe je dat brood roosteren als je geen broodrooster hebt?

Brood Roosteren. Er zijn 5 mogelijk heden als er geen broodrooster is, namelijk in de oven (200 graden), in de pan, in de airfryer (180 graden) en het tosti ijzer. Ook de grillplaat kan je gebruiken. Blijf er wel bij want het kan zo aanbranden!

Brood is in vele kwaliteiten te koop in de supermarkt of bij de bakker; volkoren, wit, meergranen, oerbrood om maar een paar voorbeelden te noemen. Brood is gemaakt van bloem of meel of een combinatie hiervan. Je leest er alles over in onze blog over het verschil tussen bloem en meel. Dit is een hele verhelderende blog over de voedingswaarde van brood.

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vries verse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Brood Roosteren Zonder Broodrooster

Voor het roosteren van brood gebruik je natuurlijk een broodrooster, Stop het brood in het mandje, druk het naar beneden, stel de tijd in en na 5 minuten is het geroosterd.

Maar wat als je geen broodrooster hebt? Geen nood, er zijn meerdere manieren om het te roosteren zonder broodrooster, namelijk:

 1. In de oven
 2. in de airfryer
 3. In een pan
 4. In het tosti ijzer
 5. Op de grillplaat

En één van deze apparaten heb je vast wel in huis, toch! Het gaat allemaal net even anders maar je krijgt ook perfect geroosterd brood. Ik ga het je vertellen wat is in alle situaties moet doen om brood te roosteren zonder broodrooster.

Ik ga er vanuit dat er sneetjes brood worden geroosterd. Natuurlijk kan je ook stokbrood roosteren maar alles wordt hieronder beschreven wordt gaat uit van sneetjes wit of bruin brood.

Sommige vinden het fijn als de korsten er vanaf worden gesneden maar dat is niet nodig, je kan het gewoon laten zitten mee meer roosteren. Wit of bruin brood maakt ook geen verschil uit.

Brood Roosteren In Oven

Het brood roosteren in de oven gaat prima en is zo gedaan. Het vraagt wel even de tijd, omdat de oven voorverwarmt moet worden.

brood roosteren oven
 1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
 2. Leg de de sneetjes brood op het rooster en plaats het rooster in het midden van de oven.
 3. Na 8 minuten is het brood geroosterd.

Blijf er wel bij want het kan ineens heel snel gaan en dan heb je aangebrand brood. Als dit het geval is gooi het dan weg, want het is slecht voor je gezondheid en begin opnieuw.

Je kan hier allelie variaties op toepassen, zo kan je het brood insmeren met olijfolie en besprenkelen met kruiden. De roostertijd is dan ongeveer 10 minuten. Of een laagje kruidenboter toevoegen is ook lekker.

Het licht er maar helemaal aan wat je met het geroosterde brood wilt doen.

Brood Roosteren Airfryer

Ook brood roosteren in de airfryer werkt, maar het vraagt wel meer voorzorg. De airfryer werk met hete lucht en een mandje. Als brood in het mandje ligt kan het door de hete lucht in beweging komen en voor problemen zorgen. Maar ook dit is weer op te lossen.

 1. Plaats de sneetjes brood in de airfryer
 2. Leg op het brood een vork of een mes zodat het niet kan bewegen.
 3. Zet de temperatuur op 180 graden Celsius.
 4. Kijk na 5 minuten of het brood al mooi geroosterd is anders kan het nog een minuutje langer.

Als je het brood zelf moet snijden kan je ook dikkere sneetjes brood in het mandje leggen zonder een vork of een mes. En broodjes afbakken in natuurlijk helemaal geen probleem. Ook een tosti is geen probleem, omdat dit zwaardere is dan een sneetje brood.

Brood Roosteren In Pan

En dan de pan, brood roosteren in de pan! Een pan heb je altijd wel in huis. Neem bijvoorkeur een pan met een dikke bodem. Je kan het zonder boter of met boter roosteren, wat jouw voorkeur heeft.

brood roosteren pan
 1. Zet de hapjespan ok koekenpan op het vuur en voeg eventueel een beetje boter toe.
 2. Leg het brood in de pan en draai regelmatig om.
 3. Je bepaalt nu zelf hoe donker geroosterd je het brood wilt hebben.
 4. Haal het brood uit de pan als het de juiste kleur heeft.

Meer is het niet, je moet er wel even bijblijven voor het beste resultaat.

Brood Roosteren In Tosti IJzer

De laatste methode om brood te roosteren is in het tosti ijzer. Dit gaat echt gemakkelijk. Een tosti ijzer is gemaakt om brood te roosteren, alleen nu zonder kaas en ham.

 1. Plaats de sneetjes brood in het tosti ijzer
 2. Zet de timer op 5 minuten.
 3. Als het brood te licht van kleur is rooster het dan nog een minuut langer.

Dit is alles, zoals gezegd is gaat het hetzelfde als het maken van een tosti zonder ham en kaas.

Brood Roosteren Grill

Een vlees grill kan ook gebruik worden om brood te roosteren. Je moet wel opletten want het kan snel verbranden door de hoge temperatuur.

 1. Maak de grill warm, als je temperatuur kunt kiezen stel deze dan in op 150 graden Celsius.
 2. Leg het brood op de grill en draai regelmatig om.
 3. Kijk naar de kleur van het geroosterde brood en als je tevreden bent is het klaar.

Ook nu kan je olijfolie, kruiden of kruidenboter om het brood smeren. Zeker lekker voor als hapje tijdens de borrel.

Ik hoop dat je een van bovenstaande methode kunt gebruiken en eet smakelijk.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs