Broccoli Stomen! – In Stoompan, Stoommandje of…

Deel deze blog makkelijk via:

Je kunt Broccoli koken en stomen. Stomen heeft het voordeel dat alle vitamine in de Broccoli bewaard blijven. Met koken worden alle vitamine met het kookwater weg gegooid. Daarom heeft het stomen van broccoli een voordeel en heeft onze voorkeur. En het is net zo makkelijk als koken. Je hebt andere pannen nodig of een grote pan met een vergiet erop bijvoorbeeld anders is stomen niet te doen, maar daar kom ik later op terug. Eerst:

Broccoli stomen: Zet een grote pan, met een klein laagje water, op het vuur en laat deze koken. Zet er een stoompan in en vul deze met broccoli. Doe de deksel op de stoommand. Doe ook de deksel op de grote pan. Laat de broccoli een aantal minuten stomen. Proef hoe gaar jij de broccoli wilt, anders laat je de broccoli nog een minuutje stomen. Haal de deksel eraf met een tang. Stoom is heet!

Het ligt aan de grote van de broccoli roosjes hoelang je de broccoli wilt koken en hoe gaar, of beetgaar, jij deze wilt. Het is dus zeker een persoonlijk dingetje. Wil je er trouwens zout op dan kun je een snufje strooien over de droge broccoli voor je gaat stomen.

Wil je weten hoe je broccoli kunt kruiden? Lees dan: Welke kruiden bij broccoli?

Hoe Lang Broccoli Stomen

Je moet weten dat je broccoli rauw kunt eten. Het ligt dus aan jou hoe (beet)gaar jij jouw broccoli wilt eten en dus hoelang jij het wilt stomen.

Hoe ga je te werk:

 • Snijdt de broccoli in roosjes. Snijdt van de onderkant een stukje af en van de rest van de stam kun je blokjes of plankjes snijden. Dit kan je ook eten.
 • Was de broccoli om ongedierte weg te spoelen.
 • Zet een grote pan op het ‘vuur’ (waar een stoommandje in past) en doe er een laagje water in.
 • Zet het stoommandje erin en kijk of de bodem van het stoommandje niet onderwater staat. Voeg ook niet te weinig water toe aan de pan, want dan kan de pan later droog koken.
 • Wanneer het water kookt kun je de broccoli in het mandje plaatsen. Let op! Stoom is heet!
 • Doe een deksel op het stoommandje en ik doe ook de deksel op de grote pan.
 • Laat de broccoli stomen en houdt de waterstand in de gaten. Vul het eventueel een beetje bij met gekookt water.
 • Na een minuut of 7 à 8 kun je (ik doe dit met een vleesvork of tang) de deksels eraf halen (Pas op, Heet!) en proeven hoe gaar de broccoli is. Heb je de broccoli erg klein gesneden dan ben je bijvoorbeeld met 5 minuten al klaar.
 • Zet het ‘vuur’ uit en schep uit de stoommand de broccoli op jouw bord. Of, als je dit makkelijker vindt, haal met de tang de mand uit de grote pan.
broccoli stomen

Broccoli Stomen Tijd

Gemiddeld wordt de broccoli een minuut of 7à 8 gestoomd. Dan is hij beetgaar, zacht met een bite. Vind jij het lekkerder om de broccoli iets gaarder te eten dan laat je hem toch gewoon een minuut (of wat) langer stomen. Net zo goed en net zo lekker. Of je wilt je broccoli juist wat harder nog, dan laat je dit groentje wat korter in de pan.

Proeven tussendoor is wel belangrijk om de gaarheid te testen. Je broccoli is niet altijd even groot. Dus wil je de voor jouw perfecte broccoli, haal dan na 5 minuten de deksel van de pan en proef. Wederom, weet dat stoom heet is…

Broccoli Stomen Magnetron

Wanneer je een magnetron hebt en goede magnetron schalen met deksel, dan kun je de broccoli ook stomen. Let er op dat na het stomen de schalen erg heet zijn. Haal ze dan ook met ovenhandschoenen uit de magnetron.

Hoe ga je te werk:

 • Maak de broccoli in roosjes, zo klein of groot als je zelf wilt. Maar het liefst een beetje de zelfde grootte. Het garingsproces is dan overal even veel. Anders is een kleiner stukje broccoli eerder gaar dan een groot stuk.
 • Voeg in de magnetronschaal een lepel of 3 water toe en voeg daarbij de broccoli.
 • Zet de magnetronschaal met broccoli en MET deksel in de magnetron. Het water gaat verdampen en vormt stoom. Door dit stoom wordt de broccoli gaar.
 • Zet de magnetron op de hoogste stand. Dat is per magnetron verschillend. Het is dan ook even uit proberen hoe lang jouw magnetron er over doet om de broccoli te garen. De ene magnetron doet er 3 minuten over de andere 5 minuten. En dan ligt het ook nog aan jouw voorkeur van gaarheid. Wil je beetgaar, of wil je goed gaar. Dan duurt de tijd ook weer langer.
 • Proef dus altijd even tussendoor of de broccoli naar jouw zin is. Let wel op want de deksel van de magnetron is waarschijnlijk echt heet en de stoom in de schaal ook. Dus lange mouwen met pannenlappen is een aanrader of lange pannen-handschoenen aan doen voor je de deksel opent.

Broccoli Stomen Zonder Stoommandje

broccoli stomen

Wanneer je geen stoommand hebt en je wilt het een keer proberen om te stomen, dan kun je ook een ijzeren vergiet gebruiken om deze op een pan te zetten.

 • Doe en laagje water in een pan en plaats het vergiet er op. Zorg dat het vergiet goed op de handvatten blijft hangen en de buik van het vergiet goed in de pan hangt.
 • Doe er zoveel water in dat het de vergiet niet raakt. Laat het water koken en voeg de broccoli toe aan het vergiet. Doe de deksel op de pan/vergiet zodat de stoom in de pan blijft.
 • Ook hier geldt: het ligt aan de grootte van de broccoli en aan jouw smaak hoe gaar je de broccoli wilt hebben. Proef na 5 minuten of je ze gaar genoeg vindt en of je de broccoli nog langer wilt laten stomen.
 • Je kunt de broccoli ook in de magnetron stomen. De beschrijving vind je hierboven.

Stomen In Pan of Met Mandje

Heb je het idee dat je na het stomen in een vergiet toch een stoompan of stoommandje wilt gebruiken dan kun je onderstaand lezen hoe dit werkt.

Stoompan

Een stoompan met twee lagen heeft het voordeel dat je meerdere groenten tegelijk kan stomen. Deze pan van bol.com is een aanrader. Het heeft goede stoomgaten en is makkelijk schoon te maken.

stoompan

Stoommandje

Daarnaast zijn er goedkopere alternatieve zoals het RVS stoommandje (één laag). Dit mandje, welke je kan bekijken bij bol.com past zichzelf aan aan de grootte van de pan en is makkelijk schoon te maken.

stoommand rvs

Daarnaast zijn er nog mandjes van riet. Het voordeel is dat ook deze meerdere lagen hebben, waardoor je meer (verschillende) groente kan laten stomen. Bekijk deze bij bol.com. Ze zijn alleen wel iets moeilijker schoon te maken, maar gaan net zo goed lang mee.

stoommand

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs