Hoe Bosui Bewaren En Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

De bosui is een hele jonge ui die vroeg geoogst is. Wanneer de ui nog niet rijp is worden de uitjes geoogst. Bij bosui zit de smaak vooral in het jonge groene blad. De groene stengels kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld soep, salade of op de sandwich. Maar hoe kan je bosui nu bewaren onf invriezen.

Bewaar de bosui op een koele en donkere plaats. Heb je deze niet dan is de groenteladen de beste optie. Het blijft dan 1 week goed. Of bewaar de bosui in een glas met water; De bosui groeit dan. Gesneden bosui bewaar je voor 6 maanden in de vriezer.

Ik hoop dat je niet alle bosui gaat bewaren of invriezen, want je kunt er zo veel lekkere gerechten mee maken. Onze blog ‘Hoe Bosui Snijden En Bereiden?‘ vertelt je precies hoe je bosui klaar kun t maken voor je gerechten. Maar wij gaan verder met het bewaren van bosui.

Bosui Bewaren

Bosui kan je heel goed bewaren. Als je het op de juiste plaats legt dan blijft het loof lekker knapperig. Bewaar de bosui op een koele drogen plaats bij een temperatuur van 12-15 graden.

bosui

Vroeger was deze plaats de koele donkere kelderkast maar de meeste moderne huizen hebben geen kelderkast meer. Heb je deze wel leg daar de de bosui neer. Heb je geen koele donkere plaats bewaar ze dan in de koelkast.

Bosui Bewaren in de Koelkast

Aangezien de meeste moderne huizen geen koele plaats hebben is de beste bewaarplaats de groenteladen van je koelkast. Hier kan de de bosui heel goed in bewaren. Het blijft in de koelkast zeker een week goed.

Heb je aangesneden bosui, bewaar deze dan ook in de koelkast. Doe de bosui in een afsluitbaar zakje of bakje en plaats deze in de koelkast. Nu kan je de bosui ongeveer 4 dagen bewaren. Als je het gaat gebruiken proef dan even of het nog een lekkere smaak heeft en of het nog knapperig is.

Bosui Bewaren In Water

Wat leuk is om te doen is de bosui bewaren in een glas met water. Het staat leuk in de keuken en je hebt altijd verse knapperige bosui.

De bosui in vroeg geoogst en soms zitten er nog worteltjes aan. Deze worteltjes gaan we weer gebruiken. Doe een laagje water in een leuk en decoratief glas. Plaats nu de bosui in het glas en zorg ervoor dat de onderkant van de bosui in het water staat. Zo kan je de bosui heel lang bewaren, want het gaat weer groeien.

bosui water
Bosui in glas met nieuw loof.

Als je de bosui nodig hebt snijd dan alleen het groene loof ervan af en plaats de witte ui weer terug in het glas. De bosui zal nu weer nieuw loof aanmaken en gaan groeien. Zo kan je heel lang gebruik maken van de bosje bosui.

Bosui Invriezen

Als Laatste het invriezen van de bosui. Ja dat kan namelijk ook. Het is niet aan te raden en ik zou ook niet weten waarom je dit zou willen doen, maar het kan wel.

Ga geen hele bosui invriezen maar snijd het loof van de bosui in ringen. Doe deze ringen in een diepvrieszakje of bakje en plaats deze in de vriezen. Je kunt het nu 12 maanden bewaren. Het witte van de bosui kan je nu in een glas water zetten. Je krijgt dan vanzelf nieuw loof.

bosui snijden

Als je de bosui weer wilt gebruiken in bijvoorbeeld een warm gerecht, laat de bosui dan niet ontdooien maar doe het vanuit de vriezer gelijk in de pan of wok. Bak het hooguit 5 minuten mee.

Gebruik je het voor op de salade of sandwich dan natuurlijk wel laten ontdooien. Haal de bosui uit de vriezer en laat het 10 minuten ontdooien.

Na het ontdooien zal je zien dat de knapperige structuur verdwenen is. De bosui heeft echter wel al zijn smaak behouden.

Niet goed Meer

De bosui is niet goed meer als de bladeren verschrompeld en uitgedroogd zijn. Gesneden bosui uit de koelkast kan snotterig worden, dus voordat je het gebruik altijd eerst kijken, ruiken en proeven.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs