Bleekselderij Koken En Bereiden

Deel deze blog makkelijk via:

Bleekselderij is een groente die valt onder de selderij. De stelen van de plant worden rauw en gekookt gegeten. De bladeren kan je alleen gekookt eten. Bleekselderij is een groente die heel gezond is, de stelen bevatten weinig calorieën maar wel heel veel voedingsstoffen. Maar hoe kan je bleekselderij nu koken en bereiden?  

Hoe bleekselderij koken en bereiden? 

  • Bleekselderij koken of stomen duurt 15-20 minuten.
  • Bereiden in de magnetron vraagt 5 minuten de tijd.
  • Wokken van bleekselderij duurt 5 minuten.
  • Bleekselderij uit de oven of stoven duurt 30 minuten.  

Bleekselderij wordt in Nederland verbouwd en is een graag geziene groente in de keuken. De smaak, tja daar moet je van houden maar eenmaal verwerkt in soep is het een echte smaakgever. Hieronder worden de verschillende manieren van bleekselderij bereiden besproken. Voordat we het gaan bereiden, moeten we eerst verse bleekselderij kopen die we gaan wassen en snijden.  

bleekselderij

Knolselderij is ook een selderij, hier hebben wij ook een artikel over geschreven ‘Hoe knolselderij bereiden?‘.

Bleekselderij Kopen 

In de supermarkt zit de bleekselderij verpakt in folie. Dit bevordert de houdbaarheid. De stengels van de bleekselderij moeten stevig aanvoelen en moet fris van kleur zijn. Wanneer er nog blaadjes aanzitten, dan moeten deze ook nog stevig zijn.  

Vanzelfsprekend heeft de bleekselderij geen beschadigingen en donkere plekken.  

Hoe Bleekselderij Schoonmaken En Snijden 

Voordat de bleekselderij verder verwerkt wordt in een gerecht, zullen we de bleekselderij moet schoonmaken.  

Snijd als eerste de onderkant met de worteltjes weg. Nu blijven alleen de stengels over. Verwijder vervolgens de bladeren van de stengels. Deze bladeren kunnen niet rauw gegeten worden maar kunnen wel in soep verwerkt worden. Was vervolgens de stengels onder de kraan en maak met je handen de stengels schoon.  

bleekselderij koken en bereiden

Snijd vervolgens de stengel aan de bovenkant een stukje in en breek deze dan af. Nu trek je taaie draden van de stengels af en gooi deze weg. Je kunt de stengels nu in de lengte nog halveren en daarna in stukjes snijden. Ze zijn nu klaar om verwerkt te worden in je gerecht.  

Bleekselderij Kruiden 

Sommige kruiden gaan heel goed met bleekselderij en sommige kruiden gaan juist helemaal niet goed met bleekselderij.  

De kruiden die bleekselderij tot zijn recht laten komen zijn: Dille, dragon, kervel, kruizemunt, peterselie, rozemarijn, tijm 

Bleekselderij Koken 

Voor het koken van bleekselderij moet de groente eerst gewassen en gesneden worden. Dit is bovenstaand omschreven. Snijd de stukjes echter groter wanneer je de bleekselderij gaat koken. Stukken van circa 5 centimeter groot.  

Zet vervolgens een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het water kook gaat de bleekselderij erbij. Kook de bleekselderij nu in 15-20 minuten beetgaar. De bleekselderij is dan nog knapperig en heeft een lekkere ‘bite’. Om te kijken of de bleekselderij gaar prik je met een vork in de bleekselderij. Wanneer deze er makkelijk ingaat is de bleekselderij gaar.  

Bleekselderij Koken In De Magnetron 

Bleekselderij kan ook gekookt worden in de magnetron. Doe een heel klein laagje water in een ovenschaal en leg de gesneden Bleekselderij in de schaal.  

Zet de magnetron op de hoogste stand en de timer op 4-5 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en de dikte van de stukken.  

Doe de deksel op de magnetronschaal en druk op start. Ook hier kan je weer kijken of de bleekselderij gaar is door er met een vork in te prikken. Gaat deze er makkelijk in dan is de bleekselderij gaar.  

Bleekselderij Stomen 

Wanneer je een groente kunt koken, kan je deze groente ook stomen. Door het stomen blijven smaak, kleur en textuur behouden. Ook de vitamines blijven in de bleekselderij en worden niet weggegooid met het kookvocht.  

Ook nu weer eerst de groente wassen en snijden zoals boven omschreven. 

Zet de stoompan met een laagje water op de warmtebron. Breng het water aan de kook. Doe vervolgens de bleekselderij in de stoommand en zet de stoommand in de pan en doe de deksel erop. Stoom de bleekselderij nu gaar in circa 20 minuten. Controleer of de bleekselderij gaar is door er met een vork in te prikken. Gaat de vork er makkelijk in dan is de bleekselderij gaar.  

Haal de stoommand uit de pan en serveer de bleekselderij op een schaal.  

Bleekselderij Wokken Of Bakken 

Wokken en roerbakken zijn twee verschillende bak methode. Wokken is de bleekselderij op hoge temperatuur in een wok bereiden. Dit duurt meestal maar een paar minuutjes. Roerbakken is het bereiden van de bleekselderij, samen met andere ingrediënten. 

Wokken en bakken zijn nagenoeg gelijke bereidingswijze. Tegenwoordig maken we meer gebruik van de wok dan van de bakpan.  

Ook hier weer eerst de bleekselderij wassen en snijden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Zet de wok op de warmtebron en zet de stand op middelhoog, doe vervolgens olie in de pan. Je kunt eventueel een klein pepertje meebakken voor extra smaak. Doe vervolgens de bleekselderij in de pan en zet de warmtebron op de hoogste stand. Wok de bleekselderij voor 4 tot 5 minuten en haal dan de wok van de warmtebron.  

Voeg vervolgens een beetje sojasaus of ketjap toe, roer dit door de bleekselderij en serveer het gerecht met rijst.  

Bleekselderij Roerbakken 

Voor deze bereidingswijze roerbakken we bleekselderij samen met paprika, ui en 100 milliliter tomatensaus.   

Kook, als eerste de stukken bleekselderij voor 10 minuten in kokend water. Doe vervolgens de bleekselderij in een vergiet en laat goed uitlekken. Het koken van bleekselderij is boven omschreven.  

Zet een wok of hapjespan op een warmtebron en maak de pan warm. Voeg een scheutje olie toe aan de pan. Doe eerst de fijngesneden ui in de hapjespan, bak 3 minuten en voeg dan de paprika toe en bak vervolgens 5 minuten.  

Hierna gaat de tomatensaus en de bleekselderij in de hapjespan. Roer alles goed door elkaar. Breng nu op smaak met chilipoeder, sambal en peper en zout. Roerbak voor minimaal 10 minuten en kijk dan of de bleekselderij gaar is.

Serveer dit gerecht met rijst. Om het af te maken kan je nog sesamzaadjes over de bleekselderij doen.  

Bleekselderij Stoven 

De volgende manier om bleekselderij te koken en te bereiden is door te stoven.  Ook nu de bleekselderij snijden en wassen zoals boven is omschreven.  

Zet een hapjespan met 25 gram plantaardige boter op de warmtebron en smelt de boter.  Doe vervolgens de bleekselderij in de pan en bak deze voor circa 5 minuten. Voeg vervolgens 125 milliliter groente- of tuinkruidenbouillon toe en een beetje zout. Draai de warmtebron nu op de middelste stand, doe de deksel op de pan en laat het geheel nu 30 minuten stoven. Wanneer het te veel kookt, zet dan de warmtebron lager.  

Haal met een schuimspaan de bleekselderij uit de hapjespan en leg het op een bord. Maak het af met een beetje kervel. Lekker met een gepofte of gekookte aardappels.  

Bleekselderij Uit De Oven 

Met bleekselderij kan je ook heerlijke gerechten maken uit de oven, de welbekende ovenschotels. 

Voor bleekselderij uit de oven voegen we een gesneden ui , knoflook en gesneden champignons toe en natuurlijk kaas van Violife.  

Verwarm de oven voor op 200 graden.  

Verwarm een pan met een beetje olie op de warmtebron en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de bleekselderij en de champignons toe en bak voor 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.  

Doe nu alles in een ingevette ovenschaal en doe de Violife kaas eroverheen. Schuif de schaal in de oven en wacht 20 minuten.  

Haal de schaal uit de oven en serveer de bleekselderijschotel op een bord. Eet smakelijk.  

Bleekselderij Rauw Eten

Bleekselderij kan je niet alleen koken maar ook rauw eten. Bleekselderij heeft een zachte smaak en is rauw goed te eten. De bladeren van de bleekselderij kan je echter niet rauw eten, alleen de harde stengels.

Stukjes bleekselderij worden vaak gebruikt om mee te dippen in de saus. Het is een echte dip groente!

bleekselderij koken en bereiden

Kleine stukjes bleekselderij zijn ook een aanvulling op een rauwkostsalade en zorgen voor een verrassende ‘bite’.

Bleekselderij Bewaren 

Soms blijft er na het bereiden van bleekselderij nog bleekselderij over. Deze hoef je echter niet weg te gooien. Je kunt de bleekselderij in de koelkast bewaren in de groentelade voor zeker nog een week.  

Bleekselderij Invriezen 

Wil je het langer bewaren dan kan je de bleekselderij voor 2 minuten koken en daarna afspelen met ijskoud water (=blancheren).  

De bleekselderij gaat hierna in een plasticzakje en dan de vriezer in. De bleekselderij kan je zo 12 maanden bewaren.  

Zo nu weet je alles over het koken en bereiden van bleekselderij.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs