Hoe Knolselderij Bereiden? Koken of Stoven, Bakken, Frituren, …

Deel deze blog makkelijk via:

Knolselderij is een variant van de selderij. Knolselderij vormt een knol net boven de grond en wordt ongeveer 10 cm groot. De bladeren van de knolselderij kunnen ook worden gegeten maar hoe kan je knolselderij bereiden?

Knolselderij bereiden. Na het schoonmaken snijden we de knolselderij in plakken of gebruikelijker is blokjes. Daarna kan je het koken of stoven. Maar bakken en frituren van knolselderij kan ook. Roosteren in de oven of grillpan geeft een lekkere grillsmaak.

Er zijn legio mogelijkheden voor het bereiden van de knolselderij. Reden genoeg om het uit te proberen! Hieronder staat beschreven wat je allemaal kunt doen met het bereiden van een knolselderij. 

Hoe Knolselderij Schoonmaken? 

Het schoonmaken van knolselderij vereist wat aandacht en een groot scherp mes. Allereerst wordt de knolselderij gewassen en geboend om zand te verwijderen, anders ligt er overal zand. Daarna wordt de kant van de wortels eraf gesneden. Snijd nu de knolselderij doormidden en schil de knolselderij van boven naar beneden.

Wanneer de knolselderij is geschild worden er plakken van gesneden. Daarna in blokjes, al naar gelang het gevonden recept. 

Hoe Knolselderij Koken? 

Maak de knolselderij schoon zoals hierboven beschreven. Daarna kan het gekookt worden. Wat ga je doen?

 • Snijd er gelijkmatige blokjes van, ongeveer 1 cm in het vierkant.
 • Zet op de warmtebron een pan met water, doe er zout bij en doe de knolselderij in de pan.
 • Laat het water koken en zet deze dan op een lager vuurtje (wel koken).
 • Na een minuut of 14 even proeven of de knolselderij gaar is.
 • Warmtebron uit doen en knolselderij afgieten in de gootsteen.

Daarna gaat de knolselderij in de pan of schaal en gaat er een klontje boter bij. Even omschudden met de kruiden naar wens. Dit kan bijvoorbeeld nootmuskaat zijn of ‘gewoon’ peper en zout.  

Hoe Knolselderij Stoven? 

Maak de knolselderij schoon en snijd deze in blokjes zoals boven omschreven. Het stoven van knolselderij gebeurt meestal met andere groente zoals uien of wortels. Hoe gaat het stoven in zijn werk?

 • Snijd de wortelen plakjes en de uien in ringen.
 • Bak in de pan de uien en wortelen even aan. Voeg zout, peper en ander kruiden naar smaak toe.
 • Na 5 minuten gaat de knolselderij in de pan. Voeg gelijktijdig 125 milliliter groentebouillon toe aan de pan.
 • De knolselderij en andere groente moeten onderwater staan en kunnen stoven. Zet de warmtebron op een middelhoge stand en de deksel op de pan.
 • Na ongeveer 15 a 20 minuten kunnen de groente uit de pan en heb je heerlijke gestoofde knolselderij met wortelen en ui.

Hoe Knolselderij Bakken?

Bakken kan natuurlijk ook. Gewoon in de pan met een beetje olie of plantaardige boter. Hoe maak je het klaar?

 • Was en schil de knolselderij zoals hierboven omschreven.
 • Snijd daarna de knolselderij in plakken.
 • Zet de warmtebron aan en doe er een laagje zonnebloemolie in een pan.
 • Wanneer deze goed heet is leg je de schijven of plakken in de pan en zet je de warmtebron op een middelhoge stand.
 • De knolselderij schijven worden nu om en om bruin gebakken. Leg er eventueel plantaardige kaas over en laat de knolselderij nog 5 minuten rustig bakken.
 • Let erop dat het niet aanbrandt, zet de warmtebron eventueel wat lager.

Haal de knolselderij uit de pan en laat het uitlekken. Heerlijk als bijgerecht met gebakken aardappelen bijvoorbeeld.

Knolselderij Uit De Airfryer 

Was en schil de knolselderij zoals hierboven beschreven en snijd deze eerst in plakken daarna in repen zodat je frieten krijgt.

Kook de knolselderij frieten 1 minuut en spoel hen daarna weer af met koud water (=blancheren). Dep de knolselderij af met keukenpapier en doe er een paar druppels olie op. Wanneer er meer olie op wordt gedaan worden de frieten zacht en zompig.

Kruid de frieten met je favorieten kruiden en hussel met de handen om. Kijk op de instructie van de airfryer en zet de temperatuur op de juiste stand, waarschijnlijk 200 graden. Na ongeveer 16 minuten zijn de knolselderij frieten klaar.  

Hoe Knolselderij In De Frituur? 

Was en snijd de knolselderij zoals boven beschreven en snijd deze eerst in plakken daarna in repen van 1 cm dik.

knolselderij bereiden
 • Zet een pan water op en laat dit koken.
 • Kook de frieten in een pan kokend water voor ongeveer 3 minuten en spoel ze gelijk af onder de koude kraan.
 • Laat ze uitlekken en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier.
 • Zet ook de frituurpan aan op 180 graden.
 • Doe de frieten in de frituur voor 3 á 4 minuten. Nu de knolselderij mooi bruin is gaan zij uit het vet. Laat de frieten uitlekken en dien ze op. 

Hoe Knolselderij Roosteren?

Was en schil de knolselderij zoals boven beschreven. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de knolselderij in plakken daarna in dikke repen. Doe een paar druppels olie op de repen en voeg daar de kruiden aan toe, bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflook of peper en zout. Leg de repen op een ovenplaat waar bakpapier op ligt en schuif deze in de oven.

Wanneer de repen lekker gekleurd zijn, ongeveer na 40 minuten, kunnen zij uit de oven. Even proeven of alles naar wens is. Wanneer de knolselderij nog wat gaarder moet dan weer even terug in de oven. Eet smakelijk! 

Hoe Knolselderij Grillen? 

Was en schil de knolselderij zoals hierboven beschreven en snijd er plakken van. Ongeveer 1 cm dikte. Maak een marinade van bijvoorbeeld sojasaus met andere kruiden en specerijen en kwast deze over de knolselderij. Grillen kan op verschillende manieren: in de grillpan of op de barbecue.

Wanneer pan of barbecue heet zijn leg je de schijven knolselderij erop. Na 8 minuten wordt de knolselderij omgedraaid en wordt de andere kant ook 8 minuten gegrild. Lekker op een broodje met andere groenten en wat chilisaus.  

Hoe Knolselderij Rauw Eten? 

Was en schil de knolselderij zoals boven beschreven. Om de knolselderij rauw te eten is het lekker om deze in zeer dunne reepjes te raspen of in de keukenmachine klein te maken. Het eten van knolselderij is lekker met gewelde rozijn, appels en wat noten erdoor. Daarbij kun je een sausje maken van soja yoghurt met wat agavesiroop en zout. Er zijn genoeg dressings die erbij kunnen. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs