Bieslook Invriezen Of Drogen? Hoe doe je dat?

Deel deze blog makkelijk via:

Bieslook is een kruid met lange holle stengels en geeft tijdens de bloei een mooie paarse bloem. Bieslook is een kruiden welke in veel gerechten gebruikt kan worden. Het is in iedere keuken wel te vinden in gedroogde vorm of vers in een pot. Het is zonde om te veel aan bieslook weg te gooien, je kunt het drogen of invriezen

Bieslook invriezen.

Heel veel verse kruiden kan je drogen en bewaren. Hoe je dit doet kan je lezen in onze blog over het drogen en bewaren van verse kruiden. Hoe je bieslook droogt lees je verderop in deze blog. Maar nu eerst bieslook invriezen.

Hoe Bieslook invriezen?

Wanneer je veel verse bieslook hebt dan kan je dit invriezen. Dit gaat met verse bieslook heel erg goed. Je moet even een aantal stappen doorlopen en het is zo gedaan. Het is zeker leuk als de verse bieslook uit jouw eigen (moes)tuin komt. Bij het invriezen van bieslook blijft veel van de smaak behouden. Wat moet je doen?

bieslook invriezen drogen
  • Snijd de verse bieslook 3 centimeter boven de grond af van de plant.
  • Was het bosje bieslook onder de kraan en dep het droog met een schone theedoek of keukenpapier.
  • Snijd vervolgens ook een centimeter van de toppen af.

Nu zijn er twee mogelijkheden, je kunt ze kort blancheren of zonder blancheren invriezen. Bij blancheren worden de eventueel aanwezig bacteriën gedood maar de knapperigheid wordt wel wat minder. Leg de bieslook voor 30 seconden in kokend water en spoel ze gelijk af onder de koude kraan. Dan weer droog maken in de theedoek. Dat in wat we noemen blancheren.

Welke methode je ook gekozen hebt, met of zonder blancheren het vervolg is weer gelijk.

  • Snijd de bieslook in gelijke stukjes.
  • Doe ze per portie in een diepvrieszakje of -bakje welke afsluitbaar is.
  • Plaats deze vervolgens in de vriezer.

Je kunt de bieslook nu zeker 12 maanden bewaren. Wil je de bieslook gebruiken in je gerecht, dan laat je het niet ontdooien maar gaat het vanuit de vriezer rechtstreeks in de pan.

Bieslook Drogen

Een andere manier van bewaren van bieslook is het drogen. Bieslook kan je heel goed drogen, je kan het in een kruidenpotje bewaren en gelijk over je gerechten heen doen om te kruiden. Bij het drogen gaat wel een deel van de smaak verloren, dus zal je meer bieslook moeten gebruiken voor het kruiden.

bieslook invriezen drogen

Er zijn verschillende manieren van drogen welke onderstaand besproken worden, maar de eerste stappen zijn allemaal gelijk, namelijk..

  • Snijd de bieslook 3 centimeter van de grond af.
  • Verwijder de bruine of gele stengels.
  • Maak de bieslook schoon onder de kraan.
  • Dep de bieslook droog met een theedoek of keukenpapier.
  • Snijd of knip de bieslook in gelijke stukken.

Zoals gezegd kan bieslook drogen op verschillende manieren. De eerste manier is …

Bieslook Drogen Aan De Lucht

De eerste en meest eenvoudige methode is het drogen aan de lucht. Leg de gesneden bieslook op een dienblad en plaats deze op een rustig plaats in je huis. Nu zal de bieslook drogen. De snelheid van drogen is afhankelijk van de luchtvochtigheid in je huis, dus kijk elke dag even hoe de stand van zaken is.

Bij het drogen aan de lucht kunnen meerdere bieslook stukjes bruin worden wat niet zo een mooi gezicht is. Wil je dit niet dan kan je gebruik maken van de volgende methode.

Bieslook Drogen In De Oven

Leg de gesneden bieslook op bakpapier of de bakplaat en plaats deze in een voorverwarmde oven op 40 graden. Plaats de bakplaat in de oven en binnen 2 tot 3 uur zijn ze droog, zonder bruine stukjes. Laat ze vervolgens even afkoelen doe ze in je kruidenpotje.

Bieslook drogen Dehydrator

Als je het vaker wilt doen, ook met andere kruiden dan kan je overwegen een dehydrator aan te schaffen. Deze voedseldroger is hier speciaal voor gemaakt en zorgt ervoor dat je op een constante en gecontroleerde manieren je kruiden en andere voedsel kunt drogen.

Kijk even bij bol.com naar het aanbod van voedseldroger. Misschien is het wat voor je zeker als je het vaker wilt doen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs