Bami is een lange tarwe noodles die we kennen van de Chinese keuken. Het is een makkelijk klaar te maken noodles, een paar minuten in water koken en de bami is klaar. Echter wordt bami gegeten met heel veel andere ingrediënten zoals groente die je ook nog moet klaar maken, en kruiden natuurlijk. Hoe doe je dat, bami kruiden zelf maken?
Bami kruiden zijn:
- zout
- peper
- Gemberpoeder
- komijn
- kurkuma
- nootmuskaat
- kerrie
- chilipoeder
- kruidnagel
- kardemom
- Kaneel
- koriander (gedroogd)
- laos
Bami is voor de chinezen wat aardappelen voor de Nederlandse keuken is. Je moet er andere ingrediënten en gerechten bij serveren of een wokgerecht van maken. Daarnaast heeft de bami zelf weinig smaak, het zijn tarwe. Het op smaak brengen van de bami doen we met kruiden, specerijen en andere smaakmakers. Met de juiste keuze en hoeveelheden kan je zelf heerlijke bami kruiden zelf maken.
Inhoudsopgave
Bami Kruiden Maken
Bami kruiden zelf maken is eenvoudig als je eenmaal weet welke kruidencombinaties je kunt gebruiken en welke lekker zijn. De hoeveelheden zijn naar eigen inzicht, omdat iedereen een eigen smaak heeft. Ik hou bijvoorbeeld van heel veel kruiden en lekker pittig.

Voeg de kruiden in kleine hoeveelheden toe en proef telkens of je gerecht al op smaak is. Nog niet op smaak, voeg dan meer kruiden toe en proef weer. Blijf dit doen totdat het lekker is voor jou.
Maar welke kruiden zijn nu goed te combineren? Onderstaand een overzicht van 4 bami kruidenmix combinaties. Jouw eigen smaakvoorkeur bepaalt de hoeveelheden die je gebruikt.
- komijn, koriander, paprikapoeder, peper, anijs, kaneel, zout, gember.
- kurkuma, knoflook, gember, komijnzaad, anijs, cayennepeper, kaneel, zout, kerrie, koriander.
- koriander, zout, knoflook, kurkuma, komijnzaad, gember, gebakken uitjes.
- koriander, komijn, knoflook, zout, gember, kaneel, kurkuma, peper.
Terwijl de bami kookt begin ik meestal met het fruiten van een gesnipperd uitje, knoflook, een (half)rood pepertje en gember in de wok. Daarna gaan de rest van de ingrediënten in de wok. Haast aan het einde van het wokken gaan de kruiden in de wok en begint het proeven om de gerecht op smaak te krijgen.
Vind je het lastig om te kiezen, maak een van deze kruidencombinaties en je zet een heerlijk gerecht op tafel:
- 1/2 tl. chilipoeder
- 2 tl. komijnpoeder
- 1 tl. kurkuma
- 1 tl. gemberpoeder
- 1 tl. korianderpoeder
Of deze kan je ook gebruiken:
- 2 tl. knoflookpoeder
- 2 tl. gemberpoeder
- 1 tl. komijnpoeder
- 1 tl. chilipoeder
- 1 tl. korianderpoeder
- 1 tl. citroengras
- 1 tl. kurkuma
Maar bami breng je niet alleen op smaak met kruiden. Er zijn nog heel veel andere smaakmakers die lekker zijn naast de kruiden. In bovenstaande lijstjes zijn dan ook niet alleen kruiden opgenomen maar ook andere smaakmakers.
Zelf Bami Kruiden
De bami kan je zelf kruiden maar vaak worden ook nog andere smaakmakers gebruik in combinatie met de bami kruiden. Denk hierbij aan:
- anijs
- citroengras
- chinese vijfkruidenpoeder met anijszaad, venkelzaad, kaneel, peper en kruidnagel
- gember
- ketjap manis
- knoflook
- kokosmelk
- koriander (vers)
- limoen
- rode peper
- munt
- sambal
- sesamzaad
- sesamolie
- Sojasaus
- ui of kant en klare gebakken uitjes
Iedereen heeft zo zijn eigen smaak voorkeuren. Koriander bijvoorbeeld is niet mijn favoriete kruid. Anijs ben ik ook niet verzot op maar jij misschien weer wel. Daarom is koken ook proberen. Kijk in bovenstaande lijst naar drie smaakmakers die jij lekker vindt en meng deze in kleine hoeveelheden door de bami en proef. Wederom blijven proeven of je bami op smaak is.

Je geeft jouw bami zijn eigen smaak door specifieke ingrediënten toe te voegen aan je gerecht:
- Vervang het zout door sojasaus toe te voegen
- Sambal en/of rode peper geven pit aan je gerecht
- Ketjap manis is voor het zoete
- Een halve uitgeknepen limoen is voor het zure
- Anijs en munt geven een frisse smaak aan je bami gerecht
- Kokosmelk zorgt voor de echte Aziatische smaak
- En geroosterd sesamzaad gebruik je voor het lekkere en is de verassing in je bami
Deze smaakversterkers zal ik zeker toevoegen aan de bami, het maakt je gerecht extra lekker.
Nasi Bami Kruiden
Bami of nasi, nasi of bami. Kunnen voor nasi en bami dezelfde kruiden gebruikt worden? Er zit een verschilletje in maar over het algemeen kan je nasi en bami kruiden door elkaar gebruiken. Het zijn beide Oosterse gerechten met vaak dezelfde ingrediënten.
Wil je echter toch nasi kruiden hebben, lees dan onze blog over nasi kruiden. Nasi bami kruiden zijn echter haast gelijk.