Aardappelen invriezen- Heb je gekookte, rauwe, gebakken of …

Deel deze blog makkelijk via:

Wat zou het handig zijn wanneer je aardappelen kan invriezen. Zeker wanneer je er te veel hebt geschild of wanneer je gekookte aardappels over hebt. Natuurlijk is de vraag hoe de aardappels zich houden in de vriezer, gekookt, gebakken, ongekookt of gefrituurd. Daarover ga ik ja alles vertellen!

Aardappelen invriezen. Een gekookte aardappel kun je zeker 12 maanden invriezen. Daarna gaat de smaak achteruit. Een gebakken aardappel kun je ook invriezen maar een rauwe aardappel kun je niet invriezen. Geblancheerde aardappels (kort koken) kun je wel invriezen. Aardappelsalade kun je ook invriezen.

Wanneer je aardappelen, in welke hoedanigheid dan ook, wilt invriezen dan moet de koelkast op zijn minst op -18 graden staan. Staat jouw koelkast hoger dan -18 graden (dus vanaf -17 naar 0 graden) dan kunnen bacteriën overleven. Deze bacteriën kunnen je ziek maken wanneer je het gerecht gaat eten na ontdooien en bereiden.

Naast invriezen kan je aardappelen om meerdere manieren bewaren. Je leest er alles over in onze blog over het bewaren van aardappelen. Zoals je kunt lezen zijn er diverse aardappel bewerkingen die je in kunt vriezen waarvan de rauwe aardappel een twistpunt is. Deze ga ik als eerste uitleggen.

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vries verse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Rauwe Aardappelen Invriezen

Een rauwe aardappel bevat veel vocht. Wanneer je deze rauw, met of zonder schil, in zijn geheel, invriest komt deze uit de vriezer als een gerimpeld balletje. Wanneer je deze dat ontdooid zijn zij bijna niet meer te schillen. Ze zijn zacht en rimpelig. Een geval van ‘doe maar niet’.

aardappelen invriezen

Het schijnt wel zo te zijn dat wanneer je de aardappel, schilt, schoonmaakt en in kleine stukjes snijdt, en dan invriest, je deze aardappel kunt koken in de slowcooker. Ik heb er geen ervaring mee, maar zo is mij verteld.

Moet ik wel vermelden dat je een aardappel lang kunt bewaren zonder dat je deze invriest. Op een droge, koele, en donkere plek kun je aardappelen, uit de plastic verpakking, lang bewaren, zonder dat deze gaan uitlopen. Invriezen is niet direct nodig om ze te bewaren. En anders zou je een geschilde rauwe aardappels tot de volgende dag kunnen bewaren in een pan met water in de koelkast.

Gekookte Aardappelen Invriezen

Een gekookte aardappel kun je zeker invriezen. Wanneer je gekookte aardappelen over hebt en je wilt deze invriezen, dan laat je deze aardappelen snel terug koelen. Ze mogen niet langer dan 2 uur op het aanrecht staan om te koelen in verband met bacteriëngroei. Wanneer het lekker koud is buiten, zou ik ze buiten zetten met de deksel op de pan! dat gaat sneller of doe de aardappelen in een bakje en zet deze in de gootsteen met koud water.

aardappelen invriezen

Na de afkoelperiode doe je de aardappelen in een diepvriesbakje met een sluitende deksel. Plak er een sticker op met de datum van houdbaarheid (1 jaar) en zet deze in de diepvries.

Gebakken Aardappelen Invriezen

Gebakken aardappelen kun je ook zeker invriezen wanneer je bijvoorbeeld over hebt. Deze zijn dat 3 maanden houdbaar en lekker, wanneer deze goed zijn verpakt in een diepvriesbakje die goed afsluit. Wanneer je de gebakken aardappelen wilt ontdooien dan voeg je ze bevroren toe aan een koekenpan met wat olie en je warmt ze op (laag vuur). Natuurlijk kun je ze ook een nacht in de koelkast ontdooien voor de volgende dag, in de oven laten ontdooien of in de magnetron en dan opbakken.

Je kunt ook aardappelen vóór bakken. Dan bak je de geschilde, schoongemaakte en in partjes gesneden aardappelen een minuut of 5 en daarna vries je ze in (nadat zij zijn afgekoeld). Deze voorgebakken aardappelen zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Wanneer je ze weer wilt afbakken doe je deze voorgebakken aardappelen in de koekenpan en bak je de aardappeltjes af, op een laag vuurtje tot zij mooi goudbruin zien. Ook hier kun je de voorgebakken aardappelen eerst laten ontdooien op bovenstaande manieren in oven, magnetron of een nacht in de koelkast.

Aardappelsalade Invriezen

Aardappelsalade kun je óók invriezen. Gebruik wel schone lepels om de aardappelsalade eruit te scheppen en laat de aardappelsalade niet een hele avond staan op de tafel. Dan kun je dit beter niet meer invriezen. De salade zal 3 maanden houdbaar blijven in de vriezer mits goed verpakt in een afgesloten diepvriesbakje. Tip: plaats een sticker op het bakje met de houdbaarheidsdatum van 3 maanden erop.

Zelfgemaakte Patat Invriezen

Een bonusvraag!

Zelfgemaakte patat invriezen wordt het lekkerste wanneer je de patat voorbakt. Dus voor het de vriezer in gaat, frituur je de patat 5 minuten en laat je deze afkoelen. Na de afkoel periode kan de patat in een bakje die goed afsluit, de vriezer in.

Het voordeel is dat de patat niet zo heel bruin wordt (door suikers die vrijkomen uit de patat wanneer deze rauw de vriezer in gaan) en dat de patat niet zo melig wordt. Nog een voordeel is dat de frieten niet zo heel lang gebakken moeten worden wanneer zij weer de frituur in gaat. Dat scheelt echt.

Het wil niet zeggen dat de zelfgemaakte patat niet rauw de vriezer in kan en daarna gefrituurd kan worden. Wij vinden de aardappel lekkerder en mooier eruitzien, wanneer je voorbakt. Probeer het anders uit!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs