Winterpeen Koken – Hoe Lang En Hoe Doe Je Dat?

Deel deze blog makkelijk via:

De winterpeen is een hele grote wortel. De wortel is oranje van kleur en wanneer je deze doorsnijd is de kleur feller oranje. Deze grote vlezige wortel heeft een belangrijk voordeel ten opzichten van de gewone wortelen, de winterpeen is weken lang te bewaren en dat is wel zo prettig. Maar hoe kan je winterpeen koken?

Winterpeen koken. Maak de winterpeen schoon onder de kraan en gebruik een borstel of schil de winterpeen met een dunschiller. Snijd de winterpeen in blokjes, rondjes of lange repen en doe deze in een pan met water en een beetje zout. Laat de winterpeen 16 minuten, beetgaar, koken.

Als je dan toch winterpeen wilt gaan koken lees dan ook eens onze blog over het kruiden van wortelen, dan kan je jouw winterpeen na het koken lekker op smaak brengen met kruiden en specerijen. Dan zet je een hele verrassende groente op tafel!

Winterpeen Bereiden

De winterpeen is een wortel die onder de grond groeit en dus vol met zand zit als je deze koop in de supermarkt. Maak de winterpeen schoon onder de kraan en gebruik een borsteltje. Daarna snijd je de winterpeen in blokjes, rondjes, halve rondjes of reepjes, de keuze is geheel aan jou!

winterpeen koken

Een winterpeen bereiden kan op de volgende manier:

 • Roosteren
  Snijd de winterpeen in stukken van 6 centimeter en leg deze op de bakplaats. bespreknek ze met olie en doe ze in de oven op 200 graden.in 30-35 minuten zijn ze beetgaar. Proef een stukje om te bepalen of dit ook zo is.
 • Roerbakken
  Snijd de peen is stukjes van 2 x 2 centimeter en wok ze voor 6-10 minuten. Voeg eventueel kruiden of smaakmakers toe zoals sojasaus en ketjap manis.
 • Stoven
  Snijd de winterpeen in stukjes en stoof ze met een beetje water en plantaardige olie. In 30 minuten zijn ze beetgaar op een middelhoge stand van de warmtebron.
 • Rauwe
  Maak de winterpeen schoon en schil de peen, daarna kan je deze in rondjes of blokjes snijden en rauw eten.
 • Koken
  Wat hieronder beschreven wordt.

Dan nu het daadwerkelijk koken van winterpeen.

Winterpeen Koken Hoe Lang

Een hele winterpeen wordt nooit in zijn geheel gekookt. De winterpeen wordt altijd in blokjes gesneden en dan gekookt. De grootte van de blokjes bepalen dus de kooktijd. Hoe groter de blokjes hoe langer de kooktijd.

Je hoeft ze niet in blokjes te snijden, plakjes of reepje kan natuurlijk ook, wat jij wil. Daar gaat het om en dat is koken. Je kunt ze ook raspen!

Heb je een goede snijplank voor groenten? Bij bol.com zijn diverse bamboe snijplanken in diverse uitvoeringen, groot en klein.

winterpeen koken

Winterpeen kook je altijd in voldoende water met een beetje zout. Dit geeft de winterpeen net wat meer smaak.

Na het koken giet je de winterpeen af en voeg je een klontje plantaardige boter toe. Je kunt er ook nog een schepje suiker bij doen. Hussel alles dan wel goed door elkaar om de suiker goed te verdelen. Decoreer de winterpeen met peterselie.

Winterpeen Beetgaar Koken

Om je enige richting te geven, als je blokjes snijdt van 2 x 2 centimeter is de kooktijd ongeveer 16 minuten voor beetgaar. De winterpeen heeft dan nog een ‘bite’ en valt niet in je mond uit elkaar. Maar soms wil je ze zachter hebben dan kan je …..

Winterpeen Zacht Koken

Wil je ze zachter hebben dan kook je ze ongeveer 20 minuten. Je kan de peen dan als het ware naar binnen zuigen, zo zacht zijn ze.

Om te bepalen of de winterpeen gaar is kan je er met een vork inprikken en de voel je de weerstand. Beter nog is om een stukje winterpeen te proeven. Dan weet je zeker of het de juiste kooktijd heeft gehad.

Winterpeen Rauw Eten

Winterpeen is een vlezige wortel die je rauw kunt eten. Hiervoor zal je de winterpeen eerst schoon moeten maken. Er zal namelijk heel veel zand opzitten al je een winterpeen koopt. De winterpeen groeit net als de wortel onder de grond.

Spoel de winterpeen af onder de kraan en gebruik desnoods een borsteltje. Schil vervolgens de winterpeen met een dunschiller. Nu kan je de winterpeen in de lengte halveren en daarna in plakjes snijden. Je kunt de winterpeen ook in dunne rondjes of blokjes snijden. Het ligt er helemaal aan wat jij ermee wilt doen en hoe je het wil serveren.

Bestrooi de peen met een beetje balsamicoazijn en een klein beetje agavesiroop. Dit maakt de winterpeen net iets spannender.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!