Wanneer Zijn Vijgen Rijp? Voor pluk en eten!

Deel deze blog makkelijk via:

Vijgen zijn er in verschillende kleuren, maten en smaken. In Nederland staat vaak de paarse vijgenboom in de tuin. De vijg is een schijnvrucht en zowel de pitten, de schil als het vruchtvlees zijn eetbaar. Dat de vijg een bijzondere vrucht is heeft te maken met het rijpen van de vijg. Vijgen zijn maar op één moment rijp!

Wanneer zijn vijgen rijp? Het moment van rijpheid hangt sterk af van de soort vijg. Vijgen rijpen aan de boom en rijpen niet op de fruitschaal. Pluk de vijgen wanneer ze zacht zijn, de onderkant dikker wordt en scheurtjes vertoont en wanneer ze makkelijk loslaten van de takken. Dan is de vrucht rijp!

Vijgen zijn bijzondere en veelzijdige vruchten met een hoog suikergehalte. Maar let op, je kunt ze vanwege de zoetheid dus niet in alle gerechten toevoegen. Lekker los een rijpe vijg eten is heerlijk en nog voedzaam en gezond ook. Maar alleen rijpe vijgen kunnen gegeten worden en wanneer dat is ga ik je nu vertellen.

Wanneer Vijgen Rijp

Alleen als ze rijp zijn kunnen ze gegeten worden. Nog niet rijpen vijgen zijn hard en te rijpe vijgen zijn al aan het fermenteren en verliezen veel van hun oorspronkelijke smaak. Daar komt bij dat er vele soorten vijgen zijn die allemaal op een ander moment rijp zijn.

verschillende vijgen

En dit begint al bij het plukken. De pluk begint als de vijg rijp is. Vijgen rijpen namelijk niet op de fruitschaal maar alleen aan de boom. Als de vijg te vroeg geplukt wordt heb je een onrijpe vijg en als de vijgen te laat geplukt worden heb je een overrijpe vijg. Beide zijn niet lekker om te eten. Alleen de rijpe vijgen zijn lekker om te eten en dus is het belangrijk om op het juiste moment te plukken.

Wanneer Zijn Vijgen Rijp Om Te Plukken

Tijdens de pluk is het belangrijk om te voelen. De vijgen zijn rijp wanneer ze zachter aanvoelen. Voel aan de vijgen en voel het verschil in hardheid tussen hard, zacht en heel zacht. Raak de vijgen aan en als ze gemakkelijk loslaten en zacht zijn, zijn ze rijp. Daarnaast is de onderkant vaak groter en begint deze een beetje te scheuren.

Vijgen rijp
Vijgen in verschillende rijpheid

Het is dus belangrijk om elke dag even te kijken of er vijgen aan de takken zitten die rijp zijn. Het kan dus een dagelijks klusje worden om te voelen of er nog rijpe vijgen aan de takken zitten.

Als je ze te vroeg plukt zijn ze niet rijp en kunnen ze een rubber smaak hebben. Pluk je ze een dag te laat dan kunnen ze al veel van hun smaak verloren hebben. Oplettendheid is dus geboden.

Controleer alle vijgen op gaatjes en beschadigingen, want vijgen zijn ook een lekkernij voor vogels. Als de vruchten groter beginnen te worden kan je een net over de vijgenboom plaatsen om de vogels weg te houden.

Welke Maand Zijn Vijgen Rijp

Er zijn verschuilende vijgenbomen die op verschillende momenten vijgen produceren die rijp zijn. In Nederland hebben wij meestal de paarse vijgen. Over het algemeen zijn ze rijp in de maanden augustus en september. Zijn voelen dan zacht aan en laten gemakkelijk los van de takken.

Wanneer Zijn Vijgen Rijp Om Te Eten

Deze vraag is nu makkelijk te beantwoorden als je bovenstaande tekst hebt gelezen. Vijgen worden rijp geplukt en rijpen niet verder op de fruitschaal. Vijgen rijpen aan de takken. Dus als de ze geplukt worden zijn ze gelijk rijp om te eten. Lees anders het hoofdstuk ‘Wanner Vijgen Rijp Om Te Plukken?’.

Ik raad je aan om de vijgen gelijk, dezelfde dag nog op te eten, want vijgen zijn moeilijk te bewaren en verliezen heel snel hun smaak. Als je ze laat liggen beginnen ze te fermenteren en dit komt de smaak niet tegoeden.

Vijgen Rijpen Niet

Hierop is maar een antwoord mogelijk, dat klopt. Vijgen rijpen niet op de fruitschaal. Vijgen worden rijp aan de takken en worden dus rijp geplukt.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs