Rijst Opwarmen Giftig – Let op! Lees dit advies!

Deel deze blog makkelijk via:

Vaak worden gerechten bewaard in de koelkast en na een paar dagen weer opgewarmd om te eten. Eten is in de koelkast beperkt houdbaar. Door het in de koelkast te plaatsen is de kans op bederf groot, zeker als je het langer bewaard dan 2 dagen en als je gerecht niet goed is afgedekt. Dit is ook zo met rijst. Wordt rijst door opwarmen giftig?

Rijst Opwarmen Giftig. Rijst bevat van nature de bacterie Bacillus cereus, dit zijn sporen. Na koken vormen zich nieuwe bacteriën die Toxine produceren en dit is giftig. Direct na koken is er nog niets aan de hand, de rijst is niet giftig. In de koelkast planten deze bacteriën zich in rap tempo voort en na 2-3 dagen is de rijst bedorven.

Rijst kan je na bewaren in de koelkast op verschillende manieren opwarmen. Ook bevroren rijst kan je opnieuw opwarmen, maar deze moet je eerst ontdooien. In onze blog over het opnieuw opwarmen van rijst worden 4 methode besproken hoe je rijst opnieuw kan opwarmen.

Is Rijst Na Opwarmen Giftig?

Rijst en onder andere granen bevatten de bacterie Bacillus cereus. De bacterie komt echt overal te wereld voor en vormt sporen. Sporen zijn eencellige lichamen. Dus van nature bevat rijst deze bacterie.

rijst opwarmen giftig

Door koken worden bacteriën meestal gedood, dit is bij Bacillus cereus echter niet het geval. Door te koken worden ze geactiveerd en vormen ze nieuwe bacteriën die Toxisch zijn voor de mens. Wanneer je gelijk de gekookte rijst eet is er niets aan de hand. De bacteriën zijn nog niet volgroeid en zullen dus niet tot overlast zorgen; de rijst is niet giftig.

Echter wordt de rijst in de koelkast bewaard dan hebben de bacteriën de mogelijkheid om uit te groeien tot grotere bacteriën en zijn ze wel giftig. Dit kan tot overlast zorgen. Het zal niet de dood tot gevoel hebben maar veroorzaak wel veel overlast.

Symptomen

De symptomen die op kunnen treden zijn denk ik wel duidelijk. Diarree bijvoorbeeld en braken komen regelmatig voor bij deze vorm van voedselvergiftiging. Het begint ongeveer 1 tot 2 uur na het eten van bedorven rijst en kan wel een dag aanhouden. Geen pretje dus, neem geen risico!

Hoe Rijst Bewaren Na Koken?

Heb je veel gekookt rijst en wil je de overgebleven rijst bewaren in de koelkast, dan moet je het als eerste snel terug koelen na 4 graden Celsius. Dit kan je doen door de rijst uit te spreiden op een grote schaal en eerst terug te laten komen naar kamertemperatuur. Plaats deze schaal dan in de koelkast. Wanneer de rijst goed gekoeld is, doe je de rijst in een afsluitbaar koelkastbakje.

Bewaar de rijst ook nu niet langer dan 2 dagen. Wanneer je het weer wilt opwarmen zorg er dan voor dat je het goed verhit, welke methode je ook gebruikt. En eerst kijken, ruiken en proeven natuurlijk om te bepalen of de rijst nog goed is.

Wil je rijst voor langere tijd bewaren, dan adviseer in je de rijst in een diepvrieszakje te doen en in te vriezen. Je kunt het zo 3 maanden bewaren. Als je het gaat gebruiken ook nu eerst kijken, ruiken en proeven.

Afhaal Rijst Opwarmen

Rijst van de afhaal chinees of van welk restaurant of bezorgdienst dan ook kan je beter niet opwarmen. Je hebt namelijk geen zicht op de manier hoe deze rijst is klaargemaakt en wanneer deze rijst is klaargemaakt. Misschien krijg je rijst die al twee dagen in de koelkast heeft gestaan, je weet het niet. Dus neem geen risico en gooi het weg.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie en van mens tot mens. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftig gerecht is gegeten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!