Rijst Opnieuw Opwarmen – In Magnetron, roerbakken, oven, stomen, …

Deel deze blog makkelijk via:

Rijst is er in vele varianten en je kunt er heel gevarieerd mee eten. Zo is er bijvoorbeeld witte rijst, zilvervlies rijst, risotto rijst, basmati rijst. Voor elk gerecht is er wel een rijst soort in de supermarkt. Rijst wordt altijd gekookt en daarna eventueel verder verwerkt in bijvoorbeeld roerbakgerechten. Maar kan je rijst opnieuw opwarmen?

Rijst opnieuw opwarmen. Rijst opnieuw opwarmen kan in de magnetron voor 2 minuten. Door het 3 minuten te roerbakken of 5 minuten te stomen. In een ovenschaal in de oven duurt het 20 minuten. Bevroren gekookte rijst moet eerst ontdooid worden. Dan kan je een van de 4 methode gebruiken voor opwarmen.

Rijst word in heel veel gerechten gebruikt, vooral in oosterse gerechten. Rijst is zelf vrij vlak van smaak en daarom moet je rijst altijd kruiden. Lees onze blog over het kruiden van rijst en je zelf altijd een smaakvol rijstgerecht op tafel.

Gekookte Rijst Opwarmen

Rijst wordt vaak samengevoegd met andere ingrediënten. Als we spreken over rijst opwarmen dan bedoel ik de rijst zonder andere ingrediënten, dus de pure rijst. Het maakt geen verschil of dit witte, zilvervlies of ander rijst soort is. Rijst is in dit geval rijst.

rijst opnieuw opwarmen

De rijst bewaard in de koelkast kan bederven, dus kijk, ruik en proef eventueel om te bepalen of de rijst niet bedorven is. Rijst die langer dan twee dagen in de koelkast heeft gestaan kan je beter niet gebruiken.

Rijst opwarmen kan voor lichamelijke ongemakken zorgen als het niet goed bewaard is geweest. In onze blog over rijst opwarmen en de eventuele risico’s kan je alles lezen betreffende dit onderwerp.

Gekookte rijst welke bewaard is in de koelkast kan vaak droog en klonterig aanvoelen en dit is jammer als je het opgaat warmen, want dan wordt het nog droger. Gelukkig zijn er vier manier hoe je rijst opnieuw kan opwarmen. Onderstaand worden ze besproken, we beginnen met de magnetron.

Rijst Opwarmen Magnetron

Rijst opwarmen in de magnetron is de eenvoudigste en de snelste manier van rijst opnieuw opwarmen. Gerechten opgewarmd in de magnetron drogen vaak uit, zo ook rijst. Je kunt dit echter voorkomen!

Doe de rijst in een magnetronbakje of schaal met een deksel. Doe de rijst in het bakje en voeg ook een plantaardige olie toe en twee eetlepels water. Meng dit vervolgens goed met elkaar. Plaats de rijst in de magnetron, zet de stand op de hoogste stand en de timer op 1 minuut. Na 1 minuut voeg je een eetlepel water toe en roer je alles weer goed om. Vervolgens gaat de schaal wederom voor 1 minuut in de magnetron.

Als het goed is, is de rijst opgewarmd maar dit is afhankelijk van jouw magnetron. Roer alles goed door elkaar en neem een hapje om te bepalen of het goed warm is. Nu kan je de rijst serveren.

Rijst Opwarmen Zonder Magnetron

De rijst hoef je niet op te warmen in de magnetron, er zijn ook andere manieren om de rijst opnieuw op te warmen. het duurt iets langer maar je krijgt hetzelfde resultaat. Je kunt rijst roerbakken, stomen en opwarmen in de oven.

Roerbakken

Zet een hapjespan of een wok op de warmtebron op de hoogste stand. Voeg zonnebloem of olijfolie toe en bak hierin de rijst voor ongeveer drie minuten. Blijf wel constant in de pan roeren zodat de rijst niet aanbrand. Je kunt eventueel kruiden en smaakmaker toevoegen om een nieuw gerecht te maken. Denk hierbij aan Nasikruiden, sojasaus, Ketjap Manis en sambal. Zo zet je een nieuw smaakvol gerecht op tafel. Het opwarmen duurt ongeveer 3-4 minuten.

rijst opnieuw opwarmen

Wil je echte gebakken rijst dan moet je de rijst ongeveer 10 minuten bakken. De rijstkorrels krijgen dan een krokant korstje. Door te proeven bepaal je of het goed gebakken is.

Stomen

Door stomen kunnen we de rijst opnieuw opwarmen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een stoommandje. Heb je geen stoommandje dan kan je ook een zeef gebruiken of je vergiet die je boven de pan hangt. Plaats dan wel een bord of deksel op het vergiet of de zeef zodat de stoom niet kan ontsnappen. Ik heb dit een paar keer gedaan en het werkt prima.

Doe een laagje water in de pan en breng dit aan de kook. Doe de rijst in de stoommand, vergiet of zeef en maak de rijst los. Voeg een klontje plantaardige boter toe aan de rijst en meng dit door de rijst. Zet de mand (met deksel) in de pan of plaats het vergiet op de pan en dek af met een bord en stoom de rijst nu 3-5 minuten. Roer de rijst regelmatig om. Proef even om te bepalen of de rijst goed opgewarmd is.

Oven

De laatste methode om rijst op te warmen is door gebruik te maken van de oven. Dit gebeurt op een lage temperatuur van ongeveer 140-150 graden Celsius. De rijst moet niet gebakken of geroosterd worden, we willen het alleen maar opwarmen.

Doe de rijst in een ovenschaal en voeg per 200 gram 1,5 eetlepel water toe. Meng het water door de rijst. Roer ook een scheutje olie door de rijst. Verdeel de rijst over de ovenschaal, druk de rijst niet aan maar laat het luchtig. Pak een velletje aluminiumfolie en dek de ovenschaal af. Plaats de schaal in het midden van de oven en in 20 minuten is de rijst opgewarmd. Haal de schaal uit de oven en laat nog even een paar minuten uitdampen.

Bevroren Rijst Opwarmen

Als je gekookte rijst voor langere tijd wilt bewaren dan heb je het waarschijnlijk ingevroren. Bevroren rijst opwarmen gaat ook goed. Je moet de rijst echter eerst laten ontdooien. Haal de rijst uit de vriezer en doe dit een dag van tevoren. Plaats de rijst in de koelkast waar deze rustig kan ontdooien zodat je later de rijst opnieuw kan opwarmen.

bevroren rijst opwarmen

Ben je vergeten de rijst een dag van tevoren uit de vriezer te halen, haal de rijst dan ongeveer twee tot drie uur van tevoren uit de vriezer en laat deze op het keukenblad ontdooien. Breek na een uurtje de rijst in meerdere stukken, want dan gaat het ontdooien sneller. Je kunt nu één van bovenstaande manieren gebruiken om de rijst opnieuw op te warmen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!