Hoe Maiskolf Koken? – Verse kolf, in water, in magnetron of in …

Deel deze blog makkelijk via:

Mais en Maiskolf wordt steeds vaker gegeten in Nederland terwijl het in Noord en Midden Amerika een van de favoriete gerechten is. Wij grillen mais zomers graag op de bbq met een beetje boter. Knabbelend met de tanden halen we de mais van de kolf, maar hoe kan je maiskolf koken? Is dan ook goed te eten?

Maiskolf Koken. Verwijder eerst de draden en de balderen van de maiskolf voor je gaat koken. Snijd ook een stukje van beide uiteinde af. Kook nu de maiskolf voor 10-20 minuten, afhankelijk van de grootte van de maiskolf. Wikkel de kolf in bakpapier en je kookt de maiskolf voor 6 minuten in de magnetron.

Mais kan je behalve koken en grillen ook op andere manieren klaarmaken die je misschien niet voor mogelijk had gehouden. Maar mais wordt gezien als een groente, dus deze kan je op meerdere manieren bereiden. Kijk voor de mogelijkheden op onze blog over het bereiden van mais op meerdere manieren.

Verse Maiskolf Koken

Mais koken is niet zo heel moeilijk om te doen maar met een klontje boter en een beetje zout en eventueel peper wel heel erg smaakvol. Je kunt een hoge pan nemen waar de kolven recht op in staan, maar ik gebruik een gewone pan waar de maiskolf gewoon in ligt. Werkt net zo goed! Wat ga je doen in de keuken.

maiskolf koken
 1. Zet een grote pan met water op de warmte bron en maak het water warm.
 2. Verwijder de draden en de bladen van de kolf.
 3. Verwijder ook een stukje ven beide uiteinde en snijd deze weg met een scherp mes.
 4. Is de maiskolf te groot voor je pan dan mag je de kolf halveren.
 5. Wanneer het water kookt gaan de kolven in de pan.
 6. Kook nu de kolven gaar in circa 10 minuten voor kleine en verse kolven en circa 20 minuten voor grote kolven.
  De mais moet makkelijk loslaten als je de mais van de kolf af pelt. Even voorzichtig proberen dus.

Giet de mais af in het vergiet en serveer je mais gelijk op tafel met een klontje plantaardige olie of een paar druppels olijfolie en eventueel peper en zout.

Gebruik geen zout tijdens het koken van de maiskolf. Een paar groentes zijn niet verzot op zout tijdens koken. De schil van de sperzieboon bijvoorbeeld wordt hard tijdens het koken met zout en de mais wordt taai. Dus voeg zout eventueel toe ná het koken, niet tijdens het koken.

Maiskolf Koken Hoe Lang?

De maiskolf koken en hoe lang te koken is afhankelijk van de maiskolf. Niet elke maiskolf is gelijk en de kooktijd heeft hier invloed op. Onderstaand een overzicht van de kooktijden van de maiskolf.

 • Verse maiskolf
  Kleine maiskolf ongeveer 7-10 minuten
  Grote kolf 10-18 minuten
 • Oude maiskolf
  Kleine maiskolf 10-12 minuten
  Grote kolf 12-20 minuten
 • Koken in magnetron
  In de magnetron ongeveer 6 minuten op een hoge stand.
  Een en ander is afhankelijk van het vermogen van je magnetron.

Maiskolf koken en hoe lang wordt dus bepaald door de kolf zelf. Je controleert of de maiskolf gaar is door in de maiskolf te prikken met een vork. Deze moet makkelijk in de maïskolf gaan. Daarnaast kan je de mais makkelijk van de kolf afpellen. Gebruik hiervoor een lepel en probeer of het gemakkelijk gaat. Zo niet, dan kook je de maiskolf nog iets langer.

Maiskolf Koken Voor BBQ

Ik heb van een vriendin van mij vernomen dat zij maiskolven voorkoken voordat ze deze grilt op de barbecue. Ik was wel even verbaast, want het hoeft niet. Ze kunnen zo op de bbq.

mais koken

De rede die zij op is de volgende: De bbq is vaak erg heet en als je de mais niet op de juiste plek neerlegt op de bbq kunnen ze verbranden. De kolven hebben ongeveer 20 minuten de tijd nodig om gaar te worden op de bbq en om deze garingstijd te verkorten en de kans op verbranden te verkleinen kookt zij de kolven voor.

Zij leg de kolven 5-6 minuten in kokend water en laat ze vervolgens uitlekken in het vergiet. Door ze kort te koken is de gaartijd op de bbq maar 12-15 minuten en is de kans op verbranden verkleint.

Ik heb het nog niet geprobeerd maar ga het zeker een keertje uitproberen.

Maiskolven Koken Magnetron

In de magnetron kan je de maiskolf prima koken. hier is niet veel voor nodig en het is zo gedaan. Heeft de maiskolf al zijn bladeren nog dan laat je deze er gewoon aanzitten, wel zo makkelijk en leuk tijdens het serveren.

 1. Positioneer de bladeren om de maiskolf heen.
 2. Zitten er geen balderen aan, wikkel de maiskolf dan in bakpapier.
 3. Leg de maiskolf in een magnetronschaal en plaats deze in de oven.
 4. Zet de magnetron op een hoge stand en de timer op 6 minuten, dit is meestal voldoende.
 5. Kijk na 6 minuten of de mais goed gaar is. Dit doe je door in de maiskolf te prikken.
 6. Is deze nog niet gaar, kook de maiskolf dan nog een minuut of twee langer.

Ook nu weer serveren met een klontje boter of een paar druppels olijfolie. Eet smakelijk!

Dit zijn mijn manier hoe je een maiskolf kan koken. Maak je keuze en ga aan de slag. Succes.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!