Hoe Maiskolven En Mais Bereiden? Koken, Grillen, Oven, Stomen, BBQ, …

Deel deze blog makkelijk via:

Ongeveer 10.000 jaar geleden werd maïs voor het eerst verbouwd in delen van Mexico en Midden-Amerika. Mais wordt meestal beschouwd als een groente, maar het is eigenlijk een graan, rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Mais kan je op vele manieren bereiden. Hier worden 9 manieren besproken om maiskolven en mais te bereiden besproken.  

Hoe maiskolven en mais bereiden?

  • Maiskolven kan je koken in de pan en magnetron.
  • Maiskolven stomen en grillen, bakken in de oven of op de barbecue.
  • Maiskorrels kan je koken in een pan of magnetron en stomen.
  • De gaartijd van mais is relatief kort en afhankelijk van de bereidingswijze.

Hoewel de gele maiskleur het meest voorkomt, is mais ook verkrijgbaar in andere kleuren zoals rood, oranje, paars, blauw, wit en zelfs zwart. De korrels van de zaden van mais bevatten de meeste voedingsstoffen en zijn de meest geconsumeerde delen. Voordat je maïs eet moet je het eerst bereiden. In dit artikel worden 9 manieren besproken om maiskolven en mais te bereiden.  

Verschillende kleuren mais

Om overzicht te krijgen wordt de verdeling gemaakt tussen maiskolven en gewone mais. Eerst wordt het maiskolf bereiden besproken en daarna gewone mais.  

Hoe Maiskolf Bereiden? 

Er zijn 6 manieren om maiskolven te bereiden, deze worden hieronder besproken.  

Hoe Maiskolf Schoonmaken? 

Voordat we ook maar beginnen met het bereiden van de maiskolf is het belangrijk deze eerst goed schoon te maken. Verwijder als eerste alle bladeren door ze naar beneden te trekken, trek ze vervolgens van de kolf af. Doe dit ook met de aanwezige draden.  

Snijd daarna de kop en steel van de maiskolf af en was de maiskolf goed schoon onder de kraan. De maiskolf is nu klaar voor verdere bereiding.  

Maiskolf Koken 

De eerste manier van maiskolf bereiden is om de maiskolf te koken. Snijd de kolf schoon en was onder de kraan zoals boven omschreven.  

Zet een grote pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Zorg dat er genoeg water in de pan zit, want de maiskolven moet onderwater staan. Voeg geen zout toe aan het kokende water, want dan worden de korrels aan de buitenkant hard.  

Wanneer het water kookt kunnen de maiskolven in de pan, doe dit met een tang of schuimspaan en doe de deksel op de pan. Breng het water weer aan de kook.  

Wanneer het water weer kookt duurt het ongeveer 5 minuten om de maiskolven te koken. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de maiskorrels. De mais moet beetgaar zijn en nog een lekkere knapperige ‘bite’ hebben. Langer koken dan noodzakelijk maakt de mais papperig.  

Haal de maiskolven met een tang of schuimspaan uit de pan en leg ze even neer op een paar velletjes keukenpapier. Serveer dan de maiskolven op een schaal en besmeer met plantaardige boter en een beetje zout. Eet smakelijk.  

Maiskolf Koken In Magnetron 

Voor het koken van een maiskolf in de magnetron laten we de bladeren aan de maiskolf zitten, zij ondersteunt het kookproces.

Leg 1 maiskolf tegelijk in een magnetronschaal met een laagje water. Zet de magnetron op de hoogste stand en kook de maiskolf in 5 minuten gaar.  

Haal de schaal uit de magnetron en leg de maiskolf op een snijplank. Snijd nu een stukje van de onderkant en bovenkant af en je kan nu eenvoudig de bladeren wegnemen.  

Leg de maiskolf op een schaal en hij is klaar om geserveerd te worden.  

Hoe Maiskolf Grillen? 

Voordat de maiskolf gegrild gaat worden, moet deze eerst schoongemaakt worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Verwarm de grillpan op een middelhoge stand op de warmtebron. Maakt intussen de mais schoon en was de mais.  

Bestrijk elke maiskolf met 1 eetlepel olijfolie. Wees er zeker van dat elke maiskorrels in de olijfolie zit en leg de maiskolven in de grillpan.  

Gegrilde mais

Grill vervolgens de mais voor 6-10 minuten. Blijf de kolven draaien in de grillpan om het gelijkmatig te garen. Tijdens het grillen zullen en er grillstrepen op de maiskolven komen. Sommige kleine maiskorrels zullen verbranden, maar hier is niks aan te doen.  

Haal de maiskolven van de grillpan en serveer op een bord. Laat even afkoelen, zodat je het met je handen kunt eten.  

Hoe Maiskolf Stomen? 

Wanneer je een groente kan koken, kan je de groente ook stomen. Tijdens stomen blijven smaak, textuur en vitamine bewaard.  

Maak eerst de kolven schoon en was ze onder de kraan zoals boven omschreven.  

Zet de pan met een laagje water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe nu de maiskolven in de stoommand, als ze te groot zijn moet je de kolven halveren. Doe vervolgens de deksel op de pan en stoom de maiskolven in 8-10 minuten beetgaar. De stoomtijd is afhankelijk van de grootte van de maiskolven.   

Haal met een tang de maiskolven uit de stoommand en ze zijn klaar om geserveerd te worden.  

Maiskolf Uit De Oven 

Ook hier weer eerst de maiskolven snijden en wassen zoals boven omschreven is.  

Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 220 graden. Besprenkel de maiskolf met olijfolie of smeer deze in met plantaardige boter. Bestrooi vervolgens de maiskolf met peper en zout.  

Pak nu aluminiumfolie en wikkel de maiskolf helemaal in de folie. Zorg dat de opening van de folie aan de bovenkant zit, zo kan de olie niet uit de folie lopen. Leg de maiskolven op de bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.  

Bak nu de maiskolven gaar in de oven. Grote maiskolven hebben 30 minuten nodig en kleinere circa 20 minuten.  

Haal de maiskolven uit de oven en laat 4 minuten rusten. Plaats de kolven nu op een bord en serveer in de aluminiumfolie. Dit is een aangename verrassing tijdens het serveren van de maiskolven.  

Maiskolf Op De Barbecue  

Tijdens de zomermaanden is het een heerlijkheid om maiskolven te barbecueën. Lekker, leuk en voedzaam.  

Aangezien er niet alleen houtskool barbecues zijn, maar ook op gas en elektrisch, hele grote barbecues en simpele kleine is het moeilijk om een éénduidig advies te geven over de kooktijd. Het advies is eigenlijk kijken en proeven. Zo weet je zeker of de mais gaar is.  

Was en snijd de maiskolven zoals bovenstaand omschreven is en bestrijk de maiskolven met olie.  

Wanneer de barbecue op temperatuur is, plaats dan de maiskolven op de barbecue. Zorg ervoor dat het niet te dicht op de kolen ligt. Draai de kolven regelmatig en na ongeveer 15-20 minuten zijn ze gaar  

Haal de kolven van de barbecue en bestrooi met zout en peper.  

Dit is tevens de laatste manier het bereiden van maiskolven. Het volgende hoofdstuk gaat over het bereiden van maiskorrels, de mais is dus verwijderd van de kolf.  

Hoe Mais Bereiden 

Onderstaand wordt besproken hoe je maiskorrels kan bereiden. Hiervoor wordt bevroren mais gebruikt, mais uit blik of pot en verse maiskorrels afgesneden van de kolf. .  

Hoe Mais Koken? 

Plaats een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg geen zout toe aan het water, want dan worden de korrels aan de buitenkant hard. 

Wanneer het water kookt kan de mais in de pan met kokend water. Breng het water wederom aan de kook. Kook de bevroren mais nu in 5 tot 10 minuten gaar en de verse mais in 8 minuten. 

Wanneer je mais uit blik op pot gebruikt, spoel deze dan eerst af onder de kraan. Kook deze mais op dezelfde wijze in 3 minuten beetgaar.  

Gier de mais af in een vergiet en doe de mais in een schaal. Je kunt de mais nu kruiden met zout en peper of elke andere kruiden die je lekker vindt bij mais.  

Hoe Mais Stomen? 

Neem een pan, groot genoeg voor je stoommand en vul deze met een laagje water. Zet de pan op de warmtebron en beng het water aan de kook. Wanneer het water kookt wordt de warmtebron lager gezet, het water moet wel zachtjes koken.  

Doe de maiskorrels in de stoommand en plaats de stoommand in de pan. Doe vervolgens de deksel op de pan.  

Stoom de bevroren mais in 8 minuten gaar, de verse mais in 5 minuten en de mais uit blik of pot in 3 minuten gaar. 

Haal de mais uit de stoommand en doe deze in een kom en serveer met een beetje plantaardige boter en peterselie.  

Mais Uit De Magnetron 

Doe de bevroren of verse mais in een magnetronschaal met een heel klein beetje water, 2 tot 4 eetlepels. Doe vervolgens de deksel op de magnetronschaal ,maar zorg ervoor dat de stoom kan ontsnappen. Magnetronfolie met gaatjes erin geprikt werkt ook goed.   

Plaats de schaal in de magnetron en stoom de mais, op de hoogste stand in 4-5 minuten gaar.  

Wanneer je mais uit blijk op pot gebruikt hoef je geen water in de magnetronschaal te doen. Gebruik hiervoor het vocht wat in het blik of de pot zit. Deze mais heeft maar 1-2 minuten kooktijd nodig.  

Doe de mais nu in een vergiet en het is vervolgens klaar om geserveerd te worden.  

Dit waren de 9 manieren om maiskolven en mais te bereiden. Alleen het poppen van mais is niet aanbod gekomen, maar dit is een opzichzelfstaand proces waar wij vast nog wel een keer een blog over gaan schrijven.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs