Kruidenolie Maken, 8 Lekkere Manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Een kruidenolie maken kan even tijd vergen voor je het gaat gebruiken, maar er zijn ook oliën die je direct kunt gebruiken wanneer je de kruiden in de blender doet met olie. Gebruik dan wel alleen de blaadjes van harde kruiden. Van zachte kruiden hoeft dat niet. Wanneer je kruiden gaat bewaren is het handig om uitgekookte flesjes te gebruiken (steriel) omdat de olie dan langer goed blijft. Als laatste tip geef ik je mee dat je altijd je zintuigen moet gebruiken om te zien, ruiken of proeven of de olie nog goed is wanneer je deze hebt bewaard. Veel plezier met kruidenolie maken!

Kruidenolie maken. Neem een schone fles met dop. Doe de kruiden in een zeef en dompel deze in het kokende water, ongeveer 10 seconden. Haal de zeef uit het kokende water en dompel deze in een bak met ijskoud water en laat de kruiden goed koelen. Droog de kruiden een dag en doe ze in de fles. Schenk nu olie in de fles met kruiden. Zo kan je kruidenolie maken.

kruidenolie maken

Om zelf kruidenolie te maken moet je eerst een keuze maken welke kruidenolie je zelf wilt maken. Wil je enkel tijmolie of wil je gemengde kruidenolie maken.

Wil je weten wat de meest gebruikte kruiden en specerijen zijn, lees dat in onze blog. Nu kun je zelf gaan experimenteren als je dat leuk vindt!

Zelf Kruidenolie Maken

Het is handig en fijn om te weten welke kruiden lekker zijn bij elkaar. Je kunt natuurlijk ook zelf experimenteren met kleine flesjes olie en jouw eigen creaties maken. En de vraag rijst: wil je verse of droge kruiden gebruiken.

 1. met verse kruiden zijn de oliën één week lekker en houdbaar
 2. met verse kruiden geblancheerd en goed gedroogd zijn ook een week houdbaar
 3. Wanneer je olie met verse of gedroogde kruiden in weckflessen doet zijn zij maanden houdbaar.

Let er in elk geval op dat de flesjes goed schoon zijn, voor langere houdbaarheid. je kunt ze koken ,10 minuten, en dan laten drogen aan de lucht voor je de olie erin doet. Droog ze niet af met een theedoek aan de binnenkant want dat zijn ze niet meer extra schoon (steriel). Nu kun je de olie voor langer tijd bewaren.

En dan nog de vraag welke olie je wilt gebruiken. Een olie die neutraal is van smaak maar olijfolie kan ook een optie zijn. Koolzaadolie of druivenpit is ook prima net als zonnebloemolie. Bewaar de olie altijd koel en donker maar niet in de koelkast.

Hieronder ga ik een aantal kruidenolie maken, die goed combineren of één enkele ingrediënt hebben en lekker smaken.

Italiaanse Kruidenolie Maken

 • Basilicum,
 • Rozemarijn, 2 takjes
 • Tijm, 3 takjes

  Ik maak nu gebruik van tijm, rozemarijn en basilicum. Het ligt aan de grote van het flesje hoe lang je de takjes van de tijm wilt. Het moet passen in het flesje anders knip je de tijm in stukken. Neem flink wat blaadjes van de rozemarijn en van de basilicum. Blancheer de blaadjes en het takje tijm zoals boven staan beschreven bij de dik gedrukte letters en, belangrijk, laat ze een dag drogen op een schone keukendoek. Spreid ze uit en laat deze drogen, voor zij in de olie gaan.
kruidenolie maken

Eenmaal geblancheerd en goed gedroogd, kun je de kruidenblaadjes in het zeer goed schoongemaakte flesje frommelen en een paar takjes tijm er in zijn geheel in doen (want je hebt ze op maat gemaakt, toch :-). Doe de dop op de fles en laat de kruiden 2 weken op een donkere koele plek staan.

Nu hebben de kruiden de tijd om hun smaak af te geven aan de olie.

Zeef na 2 weken de verse kruiden eruit met een zeef of schone theedoek in een zeef, zodat alle kruiden zijn verwijderd. Doe de olie weer terug in de fles en doe de dop erop. Zet op het flesje de datum wanneer je de olie hebt gemaakt zodat je in ieder geval een indicatie hebt wanneer het is gemaakt, ook handig wanneer je een leuk verpakt flesje weg wilt geven.

Kruidenolie maken met gedroogde Kruiden

Je kunt natuurlijk kun je ook gedroogde kruiden uit een potje in olie doen om kruidenolie te krijgen. Neem niet al te grote potjes tenzij je deze veel en dagelijks gebruikt in verband met de houdbaarheid.

Kies jouw kruiden of kruid, gedroogd, uit een potje en vul het goed schoongemaakte flesje voor de helft met kruiden. Vul de fles af met olie tot de kruiden onder staan. Laat de olie met gedroogde kruiden staan op een droge koele plaats en wacht 2 à 3 weken. Proef of je de olie goed op smaak vindt, zeef dat de kruiden uit de olie. Vang de olie op in een zeer schoon bakjes en vul het flesje weer met de kruidenolie, zonder kruiden.

Kruidenolie Maken Met Basilicum

Neem een flesje (500 ml) en kook deze uit of maak m heel goed schoon. Dit doe je omdat dan de olie langer houdbaar blijft. Laat het flesje drogen aan de lucht.

 • 250 ml neutrale olie
 • 1 basilicumplant
 • peper
 • zout

Knip de basilicum plant af en kook deze 2 minuten. Giet de afgeknipte basilicum af en knijp deze goed uit met keukenpapier. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk water mee de olie in gaat. Je kunt de plant ook nog een dag laten drogen wanneer je geduld hebt.

Doe de basilicum nu in de blender met de olie, peper en snuf zout. Blender totdat de basilicum klein is en giet de basilicumolie in het flesje.

Kruidenolie Maken Met Rozemarijn

We gaan kruidenolie maken met rozemarijn en jeneverbessen.

 • schoon flesje
 • 250 ml olie stengels rozemarijn
 • 6 jeneverbessen
 • 2 el peper (kleur naar keuze)

Kneus de pepers, rozemarijn en jeneverbessen en vul de fles met deze ingrediënten. Voeg de olie naar keuze toe en sluit de fles goed af. Zet ‘m weg in het donker. Na 2 weken hebben de peper, jeneverbessen en rozemarijn hun smaak afgegeven. Je kunt de olie zeven wanneer je dat wilt om de kruiden eruit te halen maar is niet echt nodig. Eenmaal open is de fles één week houdbaar, dus maak niet te veel.

Kruidenolie Maken Met Kardemon En Kaneel

 • 6 kardemonpeulen
 • 6 kruidnagelen
 • 1 kaneelstokje

Wanneer je kardemon en kruidnagels wat kneust, daar er met een deegrollen overheen te rollen bijvoorbeeld, geven de kruiden meer smaak af.

Stop de gekneusde kardemon en kruidnagels in een flesje: 500 ml, en het gehele kaneelstokje, die je niet hebt gekneusd. Zet het flesje weg op een donkere plek en na 2 weken ga je proeven of de kruiden genoeg zijn ingetrokken, anders laat je het flesje nog wat daagjes staan.

Eenmaal open is de olie één à twee weken houdbaar. Kijk altijd goed hoe de olie eruit ziet of hoe hij ruikt. Bij twijfel altijd weg gooien en rap weer nieuwe maken.

kruidenolie maken
 • 200 ml zonnebloemolie
 • blaadjes van 2 takjes rozemarijn of tijm
 • 3 teentjes knoflook, gepeld
 • zout
 • blender

Doe alle ingrediënten in een hoge kom en zet de blender erin. Mix het geheel totdat jij het er lekker uit vindt zien en bruikbaar vindt. Direct gebruiken om groenten op de bbq te roosteren of in de grillpan. Ook lekker om deze olie op een aardappel te doen die je gaat poffen.

Zelfgemaakte Kruidenolie Bewaren

Wanneer je lekkere kruidenolie hebt gemaakt moeten er een aantal dingen zijn die je moet weten in verband met de houdbaarheid en bewaren:

 • Het flesje moet donker staan als in keukenkastje en koel als in…eh…niet in het kastje boven het gasfornuis en zo koel mogelijk.
 • Niet in de koelkast want dan wordt de olie dik en kan de kruiden zijn smaak niet goed afgeven.
 • Niet in het licht want dan wordt de olie snel ranzig.
 • Ruik, proef en kijk hoe de olie eruit ziet voor je deze gaat gebruiken. Ziet het er niet uit of ruikt het ranzig dan zou ik lekker weer nieuwe maken!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!