Hoe Koken Voor Grote Groep? Planning En Uitvoering

Deel deze blog makkelijk via:

Heb je een uitdaging te pakken? Hebben ze je uitnodiging geaccepteerd? Ja, dan moet jij koken voor een grote groep, koken voor 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 of wel 100 personen. En dat is een vak apart. Het vraagt planning, inzicht en het maken van keuzes.

Koken voor een grote groep? Kies een niet te ingewikkeld menu. Bekijk wat je nodig hebt aan bestek, glazen en andere inventaris. Maak een planning, begin op tijd met inkopen en vraag hulp van mensen. Bedenk wat je van te voren kan maken.

Er komt heel wat bij kijken voor het koken voor een grote groep. Een groep kan al groot zijn als je altijd voor jezelf kookt en nu moet je een maaltijd bereiden voor bijvoorbeeld 10 personen. Dan kook je voor meerdere personen dan alleen voor jezelf; Dit is al anders. In deze blog ga ik je helpen met van alles en nog wat voor het koken voor grote groepen.

Eenvoudig Koken Voor Grote Groep

Koken voor een grote groep geeft altijd extra druk. Het gaat dan vaak niet alleen om het eten maar ook om de praktische zaken zoals heb ik genoeg stoelen? Heb ik genoeg borden en servies? Ga ik het huis versieren? En o ja, het huis moet schoon gemaakt worden. Kortom, het is vaak meer dan koken alleen.

Zeker als er mensen bij zijn die een speciaal dieet hebben wordt de uitdaging nog groter. Denk bijvoorbeeld aan een glutenvrij dieet of veganistisch eten. Dit zijn extra uitdagingen die je tot een goed eind moet brengen. Onderstaand een hele lijst met praktische zaken die je kunnen helpen in de voorbereiding voor het koken voor een grote groep.

Recepten zal je hier niet vinden maar wel alle andere informatie voor een geslaagd avondje eten met vrienden en/of familie.

 • Speciale wensen. Als er gasten komen die je nog niet goed kent, vraag dan of zij speciale wensen hebben betreffende een dieet of allergie. Ik neem aan dat je het van je beste vriend(innen) en familie wel weet. Als dat zo is zal je hier rekening mee moeten houden.
 • Kook anders voor kinderen. Kleine kinderen lusten vaak nog niet alles. Maak voor deze groep dan iets eenvoudigs klaar wat ze zeker lusten. Zo maak je het voor de ouders ook makkelijk en hebben zij er geen omkijken na. Patat en een kroket of nuggets doen vaak al wonderen bij kinderen.
friet en nuggets
Kinderen zijn er blij mee!
 • Probeer je recept eerst uit. Wat voor recept je ook gaat serveren, maak het eerst voor jezelf klaar en proef. Zo weet je wat je jouw gasten gaat serveren en sta je niet voor een verrassing. Tevens weet je nu hoelang je er over doet om het te bereiden, wat voor ingrediënten je nodig hebt en wat voor apparaten je gebruikt. Nu weet je ook wat je van tevoren kan voorbereiden, wel zo makkelijk.
 • Vul je menu aan met makkelijke recepten. Wanneer je een uitgebreid hoofdgerecht gaat maken, hou de andere gangen van je menu dan eenvoudiger. Zo ook de bijgerechten, een mooi opgemaakte salade is zo klaar en staat nog leuk op tafel ook. Samen met rustiek stokbrood met smeersels staat er gelijk wat eten op tafel.
 • Maak gebruik van alle kook apparaten en mogelijkheden. Wanneer je voor een grote groep kookt is planning belangrijk. Zo kan je niet al je gerechten in de oven klaar maken, dat gaat te lang duren. Zorg er dus voor dat je ook je gasfornuis/kookplaat gaat gebruiken voor het bereiden van je gerechten. Wanneer je onderdelen van je gerecht kunt opwarmen in de magnetron doe dat dan ook. Dit scheelt tijd en stress.
 • Kies recepten die van tevoren, geheel of gedeeltelijk kunnen worden gemaakt. Je kunt waarschijnlijk heel veel voorbereiden zodat je het op de dag zelf makkelijker hebt. Doe deze voorbereidingen 1 à 2 dagen van tevoren. Zoek naar recepten en mogelijkheden om het helemaal al voor te bereiden of dat je onderdelen al kunt voorbereiden. Stokbrood kan al gesneden worden, ingrediënten voor de salade kunnen gesneden worden, aardappelen kunnen geschild worden, groente kan al schoongemaakt worden. Al deze voorbereidingen helpen je strak tijdens het maken van je menu op de dag zelf.
 • Hou jezelf aan het menu wat je gekozen hebt. Maak geen laatste wijzigingen en blijf bij het menu wat je uitgekozen hebt. Ik heb de ervaring dat laatste wijzigingen een hele hoop stress kunnen veroorzaken.
 • Accepteer hulp van je vrienden. Als je vrienden of familie hulp aan bieden accepteer dit dan. Ze kunnen met van alles helpen, niet alleen op de dag zelf maar zeker tijdens de voorbereiding. En ook zij hebben een koelkast die je kunt gebruiken.
 • Een (gedeeltelijk) buffet kan je vriend zijn. Je kunt ook heel veel in buffetvorm doen. Of je hele menu in buffet vorm serveren. Je geeft de mensen een bord en ze kunnen zelf opscheppen en pakken wat ze lekker vinden. Een dessertbuffet bijvoorbeeld kan een leuke afsluiter zijn van een leuke en gezellige avond. Ook een drankjes buffet kan een hele hoop rust brengen.
koken voor grote groep
 • Maak een voorbereidingsschema. Als je je recepten gekozen hebt neem ze dan door en kijk wat er moet gebeuren. Plan nu de taken die moeten gebeuren. Zo kan je waarschijnlijk een paar dagen van te voren al voorbereidingen treffen en kan je werkzaamheden goed verdelen. Dit helpt je enorm op de dag zelf.
 • Maak tijdig een boodschappenlijst. Schrijf alle ingrediënten van je gerechten op. Kijk wat in je kast staat en wat je kunt gebruiken. Geef speciale aandacht aan de kruiden, want deze worden vaak vergeten. Plaats de rest van de ingrediënten die je niet in huis hebt op je boodschappenlijst. Zo kan je ook op tijd bestellingen plaatsen en weet je zeker dat je alles in huis hebt.
 • Zorg voor voldoende bakjes en zakjes. Haal genoeg aluminiumfolie, magnetronfolie, bakpapier, diepvrieszakjes en opberg bakjes in huis. De voorbereidingen zal je waarschijnlijk moeten bewaren in je koelkast. Dit brengt ons naar de volgende tip.
groente in koelkast
 • Leeg je koelkast. Maak plaats in je koelkast voor je ingrediënten, je zult het nodig hebben. Heb je goede buren? Vraag dan of je hun koelkast mag gebruiken als je zelf geen plaats hebt. Of zet een koelbox in je keuken voor extra opslag.
 • Maak de hoofdzaken, koop de rest in. Heel veel zal je zelf willen maken, maar je kunt er ook over nadenken om je menu zo te maken dat je ook veel kunt inkopen. Als dessert bijvoorbeeld een kaasplank. Daar hoef je alleen maar inkopen voor te doen en leuk te serveren. Wat denk je van smeersels die je koopt en met gesneden stokbrood kan serveren?
 • Maak je huis een dag eerder klaar. Als je je huis schoon wilt maken of je moet een en ander verplaatsen, doe dit dan een dag van tevoren. Dit geeft rust op de dag zelf. Heb je trouwens genoeg plaats voor iedereen.
 • Tel hoeveel borden en bestek je hebt. Heb je genoeg borden en bestek in huis. Heb je voldoende serveerschalen? Genoeg glazen en kopjes? Heb je servetten en een leuk tafellaken? Als je iets moet aanvullen dan kan je deze op tijd kopen. Voor hele grote groepen raadt je ik aan om een verhuurbedrijf te benaderen. Zij hebben alles in huis voor een gezellige avond. Ook tafels en stoelen, mocht dit nodig zijn.
 • Denk ook aan jezelf. Neem tijdens de voorbereiding ook je zelf in acht. Doe het rustig aan en werk jezelf niet over de kop. Ook op de dag zelf moet je af en toe even je rust nemen. Drink en eet voldoende.

Koken Voor Grote Groep Hoeveelheden

Als laatste even de hoeveelheden voor je gerecht. Je zult waarschijnlijk al recepten uitgezocht hebben. Deze zijn meestal voor 2 of 4 personen en jij moet koken voor bijvoorbeeld 16 personen of voor een nog grotere groep.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Verdubbel de ingrediënten totdat je aan de benodigde hoeveelheden zit voor jouw eigen groep. Een recept voor 4 personen kan je vermenigvuldigen met 4 voor een groep van 16 personen. Zo simpel is het.

Je moet echter wel rekening houden met wat je nog meer serveert. Heb je vooraf lekkere hapjes en stokbrood geserveerd, dan is een deel van de honger al gestild. Als je dan ook een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht serveert met de nodige bijgerechten wordt het waarschijnlijk te veel. Dan kan je hoeveelheden aanpassen, maar dit is echt naar eigen inzicht.

Ik hoop dat ik je op weg geholpen hebt en het koken voor een grote groep en meerdere personen. Ga lekker aan de slag en veel plezier met de voorbereiding en de dag zelf. Eet smakelijk!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs