Hoe Kiwi Bewaren En Rijpen?

Deel deze blog makkelijk via:

Kiwi’s komen voor het grootse deel uit Nieuw-Zeeland. Groene kiwi’s en gele kiwi’s ook wel de welbekende Gold kiwi genoemd. Boordevol met vitaminen en mineralen. Wist je dat je ook de schil kan eten? Dan krijg je ook nog eens heel veel vezel binnen. Maar hoe kan je een kiwi bewaren en Rijpen?  

Hoe kiwi bewaren en rijpen? Dat kan op de volgende manieren:

  • Bewaren op de fruitschaal voor 3-7 dagen 
  • In de koelkast bewaren voor 1-3 weken 
  • In de vriezer bewaren voor 12 maanden 
  • Kiwi kan je ook drogen om te bewaren.  
  • Kiwi laten rijpen samen met ander fruit.  
  • Rijpen stoppen door kiwi in de koelkast te leggen 

Deze lekkere vrucht heeft de juiste zorg nodig om lang van te genieten. Soms moet de kiwi nog even rijpen en soms kan je ze gelijk eten.  

hoe kiwi bewaren en rijpen
Groene en gele (gold) kiwi

In deze blog wordt het bewaren en rijpen van kiwi’s besproken. Er zijn meerdere methode om het rijpingsproces te versnellen of juist te stoppen.  

Kiwi Bewaren 

De kiwi kunnen we op verschillende manieren bewaren. De meest voor de hand liggende plaats is de fruitschaal. Wanneer de kiwi’s in een plastic verpakking zitten, haal deze bij thuiskomst er dan vanaf. De kiwi moet kunnen ventileren en hiervoor is circulatie van lucht belangrijk.  

Wees er zeker van dat er geen ander vruchten op de kiwi ligt. Het blijft een kwetsbare vrucht, zeker wanneer ze rijp worden.  

De kiwi kan je zo 3 tot 7 dagen bewaren, afhankelijk van de rijpheid van de kiwi die je gekocht hebt.  

Kiwi Bewaren In de Koelkast 

De kiwi kan je ook heel goed in de koelkast bewaren. Ook al is het een tropische vrucht, de koelkast is een prima plaats voor de kiwi.  

Haal ook nu weer de kiwi uit de verpakking en leg ze onder in de koelkast, het liefst in de groentelade. Kijk wel uit dat er geen ander fruit of groente op de kiwi komt te liggen, want ze blijven kwetsbaar.  

De kiwi in de koelkast kan zo 1-3 weken bewaard blijven, ook weer afhankelijk van de rijpheid van de kiwi. Hele harde kiwi kan je echter tot zeker 2 maanden bewaren in de koelkast.  

Kiwi Bewaren In de Vriezer 

Ook kiwi kan je bewaren in de vriezer. Je kunt de hele kiwi in de vriezer leggen of stukjes kiwi. 

Wanneer je de schil niet lekker vindt, snijd deze dan van de kiwi af. Maak vervolgens plakjes kiwi die je in een diepvrieszak stopt. Wanneer je ze verpakt in porties kun je precies de juiste hoeveelheid pakken en hoef je niet alles te ontdooien. Deze zak gaat dan de vriezer in.

Bevroren kiwi kan je bijvoorbeeld gebruiken voor een heerlijke smoothie.  

Kiwi Ontdooien 

Wil je de kiwi uit de vriezer gebruiken, laat deze dan ontdooien op een schaal in de vriezer. Dit is de langzame manier van ontdooien. Ga je het verwerken in een smoothie, dan kan het vanuit de vriezer gelijk de blender in.  

Kiwi Rijpen 

Niets is zo jammer wanneer je trek hebt in een kiwi en deze is nog niet rijp. Er zijn echter manieren op een kiwi sneller of langzamer te laten rijpen. Zo hebt je altijd een rijpe kiwi en pak je nooit meer een onrijpe kiwi.  

De eerste en beste plaats is op de fruitschaal. Kiwi’s rijpen hier het best. Zorg ervoor dat de kiwi niet in de zon ligt. Hierdoor gaan ze verkleuren en kunnen ze rotten.  

Om het rijpen van kiwi te versnellen kan je ze naast bijvoorbeeld appels, peren en banaan leggen. Deze vruchten geven het gas ethyleen af en dit bevordert het rijpen van de kiwi. Wees er zeker van dat de kiwi niet onder de appels en peren ligt. Wanneer ze rijp worden kunnen ze ingedeukt worden en langzaam gaan rotten. Leg ze altijd naast of op de andere vruchten.  

Kiwi Sneller Rijpen 

Wil je een kiwi nog sneller laten rijpen? Doe dan de kiwi in een papieren zak en samen met een paar appels, peren of bananen.  

De ethyleen wat vrijkomt tijdens het rijpen van de andere vruchten blijft dan voor een deel langer in de zak waardoor de kiwi’s ook sneller rijpen.  

Doe dit niet met een plastic zak. Deze kan niet ventileren en dan gaan alle vruchten rotten.  

Kiwi Rijpen Stoppen 

Gaat het rijpen van de kiwi sneller dan verwacht? Dan kan je het rijpingsproces ook stoppen. Dit stoppen doe je door de kiwi in de koelkast te leggen of in te vriezen. Zo stop het rijpingsproces.  

Leg de kiwi in de koelkast niet naast ander fruit, want dit andere fruit blijft ethyleengas afgeven en dan gaat het rijpen van de kiwi gewoon door.  

Leg ze dus apart in de koelkast. Je kunt ze dan 1-3 weken bewaren, afhankelijk van de rijpheid.  

Hoe je ze zorgvuldig kunt bewaren is bovenstaand omschreven.  

Kiwi Drogen 

De volgende manier om kiwi te bewaren is op de kiwi te drogen. Zo krijg je gedroogd fruit. Het vocht verdwijnt hierdoor en er blijft een heerlijke, zoete kiwi smaak over.  

Schil als eerste de kiwi helemaal rondom. Verwijder de schil.  

Snijd vervolgens de kiwi in plakjes van 8 tot 10 millimeter. Het drogen van de kiwi is afhankelijk van de dikte van de plakjes en de versheid van de kiwi.  

Verwarm de oven op 55-60 graden. Niet hoger, want we willen niet dat de kiwi gaat bakken!  

Hoe Kiwi Bewaren En Rijpen

Leg de kiwi schijfjes op de bakplaat en schuif de bakplaat in de oven. Nu is het een kwestie van lang wachten. Draai na een paar uur de stukjes om en doe ze vervolgens weer in de oven.  

Het proces in de oven kan wel een dag in beslag nemen.  

Wanneer de kiwi schijfjes klaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Vervolgens kunnen ze in een afgesloten glazen pot bewaard worden.   

Voor het drogen zijn ook goede voedsel droogapparaten te verkrijgen. Praktisch als je van plan bent dit drogen met meerder vruchten wilt gaan doen, want de droogtijd wordt aanzienlijk korter.  

Zo, nu weet je alles over het bewaren en rijpen van kiwi en heb je altijd verse kiwi in huis. Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs