Hoe Croutons Maken? 3 manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Soep en salades kan je een lekkere ‘bite’ geven door de toevoeging van croutons. Croutons zorgen net even voor een andere structuur dan bijvoorbeeld het zachte van salade. Als je croutons maakt met knoflook of kruiden dan zijn het smaak verreikers. Je kunt ze natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, maar niet is leuker dan het zelf te maken. En het is nog makkelijk om te doen ook.

Croutons maak je van in blokje gesneden brood, olie en peper en zout. Daarnaast kan je nog vele andere kruiden en specerijen toevoegen. Het bakken doe je in de koekenpan (6 minuten), de oven (10 minuten) of airfryer (5 minuten)

De basis is natuurlijk brood. Liefst een beetje oud brood en vaak wordt witbrood gebruikt. Alhoewel bruinbrood mijn voorkeur heeft, net iets meer vezels! Ben je nieuwsgierig waar de meeste vezels inzitten, bekijk dan onze blog ‘Waar Zitten Veel Vezels In? Top 30 Producten!‘ en je bent gelijk op de hoogte.

Nu verder met het maken van croutons.

Croutons Maken Van Brood

De basis van croutons is brood, het liefst ouder brood. Dat hoeft niet speciaal, want ook vers brood kan je gebruiken. Maar als je oud brood over hebt gooi het dan niet weg, geef het op zijn minst aan de eendjes. Of nog leuker is om er croutons van te maken.

croutons

Van elk brood kan je croutons maken; witbrood, bruinbrood, volkorenbrood, pistoletjes noem maar op.

Het brood snijd je in blokjes en deze blokjes laat je vervolgens uitdrogen. Dit kan je versnellen door de broodblokjes te verwarmen in de pan, oven of airfryer. Daar ga ik straks verder op in.

Door kruiden en olie toe te voegen, die door het brood worden opgenomen kan je croutons maken met je eigen kruiden en specerijen. Dat is in het kort het maken van croutons. Hoe het precies gaat zal ik nu uitleggen.

Croutons Maken Simpel

Zoals al aangegeven heb je brood nodig. Nu kan je de hoeveelheid maken die je nodig hebt voor je gerecht of je kan meer maken en deze bewaren in een afgesloten bakje of glazen pot. Zo heb je wat voor de volgende keer.

Wat heb je nodig?

  • 2 sneetjes brood
  • 2 el olijf- of zonnebloemolie
  • Beetje peper en zout

Dat is alles. Ik heb even twee sneetjes brood genomen dan heb je gelijk de hoeveelheid olie die je kan gebruiken. De zout en peper heb je nodig om het meer smaak te geven. Dit zijn de basis ingrediënten voor simpele croutons. Snijd het brood in blokjes. De korst kan je verwijderen maar dit hoeft niet. Voeg dan de olie toe en meng dit met het brood. Breng op smaak met peper en zout.

Nu kan je nog heel veel andere ingrediënten en smaakmakers toevoegen die jouw croutons uniek maken. Denk hierbij teentjes uitgeperste knoflook, Italiaanse kruiden, Provençaalse kruiden, peterselie en chilipeper voor spicy croutons. Dus laat je fantasie de loop en creëer je eigen croutons. Er staan in de keuken vast ingrediënten die je kunt gebruiken. Koken is namelijk uitproberen en experimenteren.

Om het te maken kan je gebruik maken van de pan, de oven of de airfryer. Laten we het nu gaan maken. Beginnend in de pan.

Croutons Maken Pan

Voor het bereiden van de croutons in de [pan maken we gebruik van de koekenpan of hapjes pan. Aangezien we al olie hebben gebruikt hoef er voor de rest geen olie toegevoegd worden.

soep met croutons

Maak de pan warm op de warmtebron en als deze warm is dan gaan de croutons in de pan. Roer af en toe de croutons om. Zorg ervoor dat het brood niet aanbakt. Het mag wel bruin worden maar let op dat het niet verkoolt.

Wanneer de croutons klaar zijn is moeilijk in te schatten. Dit kan je alleen zeker weten door te proeven. Dus als je denkt dat ze klaar zijn proef.

Croutons Maken Oven

De oven is toch wel het meest gebruiken keukenapparaat om croutons te bereiden. Je pak de bakplaat en velletje keukenpapier. Leg op het bakpapier de croutons. Spreid ze lekker uit op de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer de oven op temperatuur is kunnen de croutons de oven in. De baktijd in de oven is ongeveer 10 minuten. Schep de croutons na 5 minuten even om, zo worden ze aan alle kanten bruin.

Proef een crouton om te bepalen of ze klaar zijn. Heb je een airfryer, dan kan je ook hiermee je croutons bereiden.

Croutons Maken Airfryer

De airfryer is natuurlijk ook perfect om croutons te maken. En het gaat nof snel ook. Doe de croutons in de mand en verwarm de airfryer even voor op 180 graden.

Doe de mand in de airfryer en wacht nu ongeveer 4-6 minuten. Een en ander is afhankelijk van de versheid van het brood, grootte van de blokjes en hoeveelheid gebruikte olie.

Om zeker te weten dat ze klaar zijn is er maar één ding dat je kan doen; proeven!

Gekruide Croutons Maken

Je hebt kan al croutons maken met brood en olie, peper en zout. Maar wij willen natuurlijk meer smaak geven aan de croutons en natuurlijk afgestemd op de rest van het gerecht waar ze bij gaan. Misschien in de soep of door je salade. Dan ga je de croutons natuurlijk op een anderen manier kruiden. Ik zal een paar voorbeelden geven van specerijen en smaakmakers die je over de croutons kan doen voordat je ze gaat bakken.

salade met croutons

De kruiden die ik hiervoor gebruikt zijn gedroogde kruiden en kruiden in poedervorm behalve knoflook, deze is vers en wordt geperst. Deze kruiden worden eerst met de olie gemengd en dan samen met het brood gemend. De hoeveelheid van de kruiden is naar eigen wens en eigen smaak. Croutons maken met:

  1. Oregano, basilicum, knoflook, peper en grof zout.
  2. Rozemarijn en Provençaalse kruiden, peper en grof zout.
  3. Vers geperste knoflook en grof zout
  4. Peterselie, en 1/4 leper chilipoeder.
  5. Groene of rode pesto.

Dit zijn een paar van de mogelijkheden en ik denk dat je nu heel goed weet wat je allemaal met croutons kunt doen.

Trouwen, over het maken van pesto hebben wij ook een blog geschreven; ‘Hoe Pesto Maken?’ zal je zeker inspireren.

Veel succes in de keuken met het maken van je croutons.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs