Hoe Appels Bewaren? Ook Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

Zomer en herfst appelrassen zijn minder lang te bewaren dan winter rassen. De winter rassen worden dan wel iets onrijp geplukt en opgeslagen in fruitkisten. Hieronder wordt beschreven hoe je op allerlei manieren appels kunt bewaren.

Hoe appels bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • De appel kun je goed bewaren in de koelkast of in de bijkeuken, wanneer de temperatuur tussen de 2 – 4 graden is.
  • Appel kan je op de fruitschaal ongeveer 5-6 dagen bewaren.
  • Invriezen van appels is geen goed idee.
  • Appels kunnen we ook moes van maken of wecken.

Er zijn wel wat extra aandachtspunten die je kunt uitvoeren, wanneer je de appel zo lang mogelijk wilt bewaren. 

Appels Bewaren In De Koelkast 

Een zak appels leegkiepen in de groente la van de koelkast doet de appel geen goed. De houdbaarheid zal ongetwijfeld afnemen. Het is handig, wanneer je appels hebt gekocht, om even te controleren of er beurze plekken of beschadigingen zijn aan de appels.

Appels met beurze plekken en beschadigingen hebben de neiging om eerder te rotten. Zij zullen andere appels aansteken zodat je minder lang kunt genieten van andere lekkere appeltjes in de koelkast.  

Ook geeft een appel die beschadigingen vertoont een stof af, ethyleen, die ervoor zorgt dat de andere appels, en andere groente en fruit, sneller rijpen of rotten. Beter is het om deze appels uit de koelkast te halen en zo snel mogelijk te eten. Wanneer je de appels in de groente la legt, zorg er dan voor dat de steeltjes elkaar niet prikken.  

Appels in de koelkast blijven 3 weken langer goed dan op de fruitschaal. 

Appels Bewaren Buiten De Koelkast 

Wanneer je appels bewaard buiten de koelkast, dus gewoon op de fruitschaal, wordt de levensduur verkort naar maximaal 5 dagen. Daarna zijn zij niet meer echt vers en gaan zij stillaan uitdrogen. Het ligt een beetje aan het soort hoe snel dit gaat en hoe lang het geleden is dat zij van de boom werden gehaald. 

Wanneer je iets te veel appels in huis hebt die je gaat gebruiken om zo te eten, te koken of te bakken of je koelkast la zit vol dan kun je appels ook buiten bewaren.

Wanneer je appels bewaard in de tuin of op het balkon in, bijvoorbeeld, een fruitkistje, kunnen zij zeker een aantal weken goed en vers blijven. Het is wel van belang dat de kistjes creatief afgedekt worden met gaas. Dit om vogels te weren en evt. knaagdieren op een afstand te houden.  

Kijk de appels regelmatig na. Ook nu moeten rotte en/of beurse appels verwijderd worden. Vogels en insecten zijn blij met een beurs appeltje of anders is de prullenbak een optie.  

Om appels langer goed te houden in een fruitkistje kun je de appels netjes naast elkaar leggen, zonder dat de steeltjes de andere appels beschadigen. Dus even aandacht besteden aan de manier van neerleggen.  

Frisse herfstnachten hebben een goede invloed op de smaak van de appel en de aroma. De dauw zorgt ervoor dat de appels niet uitdrogen. Wanneer er lichte nachtvorst is zullen de appels daar geen problemen van ondervinden. Bij meer vorst kun je de appels afdekken met noppenfolie. Zwoele zomernachten hebben een minder goed effect op de appels, tenzij je appels wil drogen. 

Appels Invriezen 

Een andere manier op appels te bewaren is invriezen. Het is echt lastig om een hele appel of stukjes appel ‘gewoon’ in te vriezen. Er zit te veel water in een appel. De structuur wordt slap, de kleur veranderd en de smaak gaat achteruit nadat zij zijn ingevroren en daarna zijn ontdooid. Het is dat geen aantrekkelijke appel meer waar je de tanden in wilt zetten.

Appelmoes Maken

Bij appels is het handig om een appelmoes te maken. Zoek een leuk recept, of een makkelijk, kook de appelstukjes tot moes en laat ze afkoelen. Wanneer je de appelmoes in kleine bakjes doet kun je het voor babyvoedsel gebruiken. Wanneer je wat grover stukken hebt gekookt zou het lekker kunnen zijn in een appeltaart of lekker als appelcompote. Verzin er maar op los! Appelmoes kun je zeker 3 maanden bewaren in de vriezer. 

Appels Wecken 

Er zijn vele recepten om appels of zelfs appeltaartvulling te wecken. De reden om appels te wecken is omdat de houdbaarheidsduur van de appel verlengd wordt. Je kunt na het wecken de appeltjes in pot een jaar bewaren mits je dit op de juiste manier hebt gedaan.

Wecken is een secuur werkje en je moet er even de tijd voor nemen. Wecken wil zeggen: appeltjes, op een steriele manier, in een pot stoppen zodat deze lang bewaard kunnen blijven. Het is dus een methode om, in dit geval appels, te conserveren. Dit gebeurt zonder chemische toevoegsels. Er zijn wel een aantal regels waaraan je je moet houden wanneer je gaat wecken.

Wanneer je niet precies volgens de regels werkt zullen de appels snel gaan schimmelen in de pot. Er zijn dan toch bacteriën in de pot gekomen die zich hebben kunnen ontwikkelen tot schimmels.  

Appels Op Siroop 

Geschilde en in stukjes gesneden appels gaan bij een hoeveel azijn in een pan. Daar zijn kruiden aan toegevoegd, zoals kaneel, gember en kruidnagel (volgens een zelf uitgekozen recept). Dit wordt een aantal minuten gekookt. De appels, kruiden en specerijen worden eruit gehaald. Het vocht wat achter blijft wordt ingekookt. Daarna wordt er suiker aan toegevoegd.

Wanneer de suiker is opgelost heb je siroop. Deze siroop wordt in de steriele pot gedaan. Deze pot wordt dan goed afgesloten en wederom weer in gekookt water gelegd voor een aantal minuten, volgens recept van het wecken. Dat is voor elk ander recept anders.  Wanneer dit klaar is en de pot is afgekoeld wordt het weggezet op een donkere koele plek. Zo kunnen de appels nog een jaar worden bewaard. Kijk altijd even hoe de appels eruitzien voor je deze gaat eten. Ruik en proef!  

Appels Konfijten En Verhitten 

Appels konfijten is ook een manier om de houdbaarheid van de appel te verlengen. Door de hoeveelheid suiker wordt de appel geconserveerd. Suiker heeft als het ware een uitdrogend effect. Hoe minder vocht er in een stukje appel zit hoe minder kans op schimmel.

Konfijten is wel even een werkje maar kan ook heel leuk zijn! Je moet de tijd ervoor nemen. Er zijn vele handelingen nodig om te konfijten, met tussenpozen. Fruit in de pan, koken in suikerstroop, suiker toevoegen in de pan, roeren, afkoelen van de pan met het fruit in de pan, dan het fruit eruit halen. Nu verwarm je weer de suiker, voeg je suiker toe en de hele handeling wordt weer opnieuw uitgevoerd.

Dit proces gebeurt zo vaak als jezelf denkt dat goed is. Op deze manier wordt het dus je eigen creatie. Hoe leuk is dat?  Hoe lang je precies gekonfijt fruit kunt bewaren is te beoordelen door jezelf. Kijk, proef, ruik en beoordeel, zou ik zeggen. Door de vele suiker is het goed geconserveerd, dus je hoeft het echt niet gelijk op te eten……Eet smakelijk! 

Appels Konfijten En Drogen 

Het konfijten en drogen is een geheel andere techniek dan konfijten en verhitten. De overeenkomst is suiker. Dat staat vast. Bij konfijten en drogen worden de appeltjes in een suikeroplossing gelegd van water en suiker. (Concentratie suiker in het water is hoger dan 65%). De suikeroplossing is warm waardoor de suiker oplost. Door de suiker drogen de appeltjes uit.  

Eenmaal gedroogd kun je deze lange tijd goed houden in een afgesloten doosje. 

Kijk altijd even voor gebruik of de appeltjes er nog goed uitzien. Proef en ruik eraan. Bij vieze luchtjes of harige stukjes is het aan te raden de appeltjes weg te gooien. Maar dat hoef ik jullie niet te vertellen. 

Appels Drogen 

Appels kunnen op diverse manieren worden gedroogd, waardoor je ze langer kunt bewaren. Het is echter wel zo dat de structuur van de appel ongetwijfeld veranderd. De smaak kan bijvoorbeeld veranderen wanneer de appel in de oven op een hoge temperatuur wordt gedroogd. 

Een aantal vitamines, zoals vitamine C en E verdwijnen dan uit de appel, net als de zeer gewaardeerde antioxidanten. Hoe dan ook, zij kunnen langer worden bewaard zolang zij maar droog blijven. 

Apples Vriesdrogen

Het vriesdrogen van appels kan niet thuis gebeuren. Het water wordt uit de appel verwijderd door zeer lage temperaturen. De structuur van de appel wordt voor altijd anders. Het wordt broos en breekbaar. Wanneer je hier water aan toevoegt wordt het nooit meer het stukje appel dat het was.  Het kost veel energie om dit proces te laten slagen. Dit product kun je online kopen, mocht je dat willen. 

Appels Vacuümdrogen

Bij vacuümdrogen wordt alle lucht rond de appel weggehaald waardoor het water in de appel verdampt. Het is een relatief nieuwe techniek die ook niet thuis uitgevoerd kan worden. De structuur van de appel blijft in dit geval min of meer hetzelfde. Het is een milieuvriendelijke manier van drogen en er komen geen conserveringsmiddelen aan te pas. Ook dit product kun je online kopen, wanneer je dit wilt. 

Appels Aan De Lucht Drogen

Appels kan je ook bewaren door aan de lucht te drogen. Aan de lucht drogen van appels gaat op een heel natuurlijke manier in zijn werk en is niet voor consumptie. Leuk om dit bijvoorbeeld met kinderen te doen. Appels worden in dikke plakken van 1 cm gesneden en met een appelboor doorboord.

De appelplakken worden om een dikke stok of bezemsteel geregen. De plakken mogen elkaar niet raken zodat er flink wat luchtcirculatie is waardoor deze goed kunnen drogen. Anders gaan ze schimmelen. Droog de appelplakken horizontaal op de steel, ergens in huis. Je kunt ze nu voor allerlei creatieve doeleinden gebruiken.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs