Hoe Amandelen Roosteren En Kruiden? In De Oven, …

Deel deze blog makkelijk via:

De amandel is het zaad van de amandelboom. De boom produceert steenvruchten waar de amandel veilig in opgesloten is. De amandelen worden meestal in augustus geoogst. Rauw zijn ze eetbaar en geroosterd heel erg lekker, maar hoe kan je amandelen roosteren?

Amandelen roosteren. In de oven rooster je 1 laag amandelen, 2 keer op 175 graden. In een pan kun je amandelen roosteren tot ze mooi bruin van kleur zijn. In de airfryer kun je ook amandelen roosteren: 10 minuten op 150 graden.

De amandel wordt vandaag de dag gezien als een superfood. Het bevat heel veel belangrijke voedingsstoffen. Afgezien van het feit dat het een superfood is, zijn amandelen heel erg lekker bij verschillende gerechten en salades. Vaak rauw, meestal geroosterd en heel of geschaafd.

Amandelen Ontvellen

Wanneer je rauwe amandelen hebt zijn ze meestal nog voorzien van een vel. Dit vel is met de hand lastig te verwijderen. Je kunt het proberen maar het vel zit heel stevig om de amandel heen. Er is echter een maniertje om de amandelen te ontvellen, namelijk door te blancheren.

 1. Breng water aan de kook in een pannetje.
 2. Zet een kom ijswater of koud water klaar.
 3. Als het water kookt gaan de amandelen 3 minuten in het pannetje..
 4. Haal ze met een schuimspaan eruit en doe ze in het koude water.
 5. Nu kan je de amandelen heel makkelijk ontvellen.

Zo makkelijk is het om amandelen te ontvellen. Je hoeft ze echter niet te ontvellen als je ze wilt roosteren. Dit heeft alleen met voorkeur en smaak te makken, beide amandelen kan je roosteren.

Amandelen Roosteren Oven

In de oven roosteren van amandelen is de meest gebruikte methode. De temperatuur is namelijk gelijkmatig en daarom worden de amandelen ook gelijkmatig bruin en geroosterd. Je gebruikt geen olie, omdat er in de amandelen genoeg olie aanwezig is. Hier komt de naam Dry-Roasted vandaan.

amandelen roosteren oven
 1. Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Leg een vel bakpapier op de plaat en verdeel de amandelen over het bakpapier in 1 laag.
 3. Doe de bakplaat in de oven en rooster ze 4 minuten.
 4. Haal de bakplaat uit de oven en draai de amandelen om en plaats ze terug in de oven.
 5. Na nog eens 4 minuten roosteren zijn de amandelen klaar.
 6. Haal de bakplaat uit de oven en laat de amandelen nu rustig afkoelen op een bord.

Door ze rustig te laten afkoelen wordt de olie weer opgenomen door de amandelen. Hierdoor behouden ze heel veel smaak en krijgen ze de juiste textuur. Voeg nu eventueel een beetje zout toe.

Bewaar de amandelen in een afgesloten bakje buiten de koelkast.

Amandelen Roosteren Pan

Een andere manier van roosteren is in een pan. Ook dan gebruik je geen olie, want de amandelen hebben genoeg olie van zichzelf.

amandelen roosteren pan
 1. Maak een koekenpan warm op de warmtebron en breng de stand van de warmtebron terug naar middel hoog.
 2. Doe de amandelen in de pan en verdeel ze zodat er maar 1 laag in de pan ligt.
 3. Blijf rustig roeren in de pan of schudt de amandelen regelmatig door elkaar. Zo worden ze mooi egaal bruin van kleur.
 4. Zodra er een heerlijke geur vanaf komt en de amandelen zijn mooi bruin haal je de amandelen uit de pan en leg je ze op een bord om af te koelen. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Ook nu hebben de amandelen de tijd om de vrijgekomen olie weer op te nemen. Bestrooi ze eventueel met een beetje zout en bewaar ze in een afgesloten bakje.

Amandelen Roosteren Airfryer

De airfryer werkt ook goed om de amandelen te roosteren. Het is wel even uitproberen wat voor jouw airfryer goed werkt. Dus de temperaturen en roostertijden die hieronder staan zijn richttijden. Probeer het gewoon eens een keer uit. Wat ga je doen om ze te roosteren in de airfryer?

 1. Verwarm de airfryer eventueel voor en doe een laag amandelen in het bakje.
 2. Stel de temperatuur in op ongeveer 150 graden en begin met roosteren. Voeg geen olie toe, want de amandelen hebben van zichzelf al heel veel olie.
 3. Haal het bakje na 5 minuten uit de airfryer en draai de amandelen om. Gebruik hiervoor een pollepel. Of je schudt het bakje even om.
 4. Plaats het bakje terug en rooster nu weer 5 minuten.
 5. Kijk nu of de amandelen op kleur zijn en of er een lekkere geur vanaf komt, anders kan je ze nog iets langer roosteren.

Verdeel de amandelen nu over een bord en laat ze rustig afkoelen. De amandelen kunnen zo de olie weer opnemen. Na 30 minuten zijn ze eetbaar.

Amandelenschaafsel Roosteren

Niet alleen hele amandelen kunnen we roosteren ook amandelschaafsel kunnen we roosteren. Het roosteren van amandelschaafsel gaat op dezelfde methode als hierboven staat beschreven in de pan, oven of airfryer.

amandelschaafsel roosteren

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de roostertijden anders zijn. Dit is tevens afhankelijk van hoeveel amandelschaafsel je gebruikt. Het is geen langdurig kookproces, dus blijf erbij en wanneer het bruin wordt en begint te geuren is het klaar.

Roosteren van amandelschaafsel doe je ook nu zonder olie. Leg het schaafsel op bakpapier op de bakplaat en plaats deze in een oven van 175 graden. Draai het schaafsel regelmatig om.

In de pan, op middelhoog vuur draai je het schaafsel regelmatig om met een pollepel. Wanneer het begint te verkleuren en lekker begint te geuren is het klaar.

Ook het amandelschaafsel laat je rusten op een bord, zodat de olie weer opgenomen kan worden.

Amandelen Roosteren Kruiden

Amandelen geroosterd met zout is al heel lekker, maar je kunt ook kruiden en andere smaakmakers toevoegen. zo geef je de amandelen je eigen ’touch’!

Voor een pittige smaak kan je chilipoeder gebruiken of denk eens aan paprikapoeder. Bestrooi de amandelen met poeder en proef of het lekker is. Voeg anders meer paprika- of chilipoeder toe.

Voor een zoetere smaak kan je ze bestrooien en fijn poedersuiker of een beetje agavesiroop.

Of probeer je eigencombinatie! Pak een amandel en bestrooi deze met je eigen kruiden of smaakmaker en proef.

Veel succes met het roosteren van je amandelen!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs