Hoe Aardbeien Bewaren? Ook Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

De zomerkoninkjes zijn lastig te bewaren. Er zijn een aantal manieren en trucjes om de houdbaarheid te verlengen terwijl de smaak blijft behouden. In dit artikel wordt beschreven hoe je aardbeien kan bewaren.  

Hoe aardbeien bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • Aardbeien bewaar je in de koelkast op een keukenpapiertje in een niet afgesloten bakje, 2 dagen.
  • In de vriezer 1 jaar.
  • Gedroogde aardbeien en geweckte aardbeien kun je 1 jaar bewaren
  • Jam ook 1 jaar, wanneer de pot afgesloten blijft.

Hieronder wordt uitgelegd hoe aardbeien bewaard moeten of kunnen worden en hoe zij zo lang mogelijk houdbaar blijven.  

Hoe Aardbeien bewaren?

De allereerste tip is om goede verse aardbeien te kopen die geen plekjes hebben, niet zompig zijn en die er fris en rood uitzien.  

Wanneer er een aardbei is met een plekje of wanneer er één zompig wordt, deze gelijk weghalen. Aardbeien die in een rottingsproces zitten stoten een stof uit, ethyleen, die ervoor zorgen dat andere aardbeien (en ander fruit) sneller rijpen. Koop de aardbeien dan ook niet te rijp maar ook zo onrijp dat ze keihard zijn of niet goed rood. 

De kroontjes van de aardbeien laten zitten bij thuiskomst. Deze pas wegsnijden op het moment dat de aardbei gegeten wordt. 

De aardbeien pas wassen op het moment dat je deze gaat eten. Aardbeien nemen namelijk vocht op en wanneer je deze daarna laat liggen worden zij slap en zompig.  

Hoe Aardbei Bewaren Buiten De Koelkast?

Aardbei kun je gewoon op de fruitschaal bewaren. De houdbaarheid is dan wel teruggebracht naar hooguit 1 dag. Waarschijnlijk is het de bedoeling dat de aardbeien de volgende dag niet halen. Eet smakelijk! 

Hoe Aardbeien Bewaren In koelkast

Een inkoppertje is natuurlijk de koelkast. Maar ‘hoe in de koelkast’ is goed om te weten. Eenmaal thuis is het handig om de aardbeien uit het bakje te halen en in een ruim bakje leggen waar keukenpapier in ligt. Doe een deksel op dit bakje en sluit dit niet helemaal af. Zo kan er nog wat vocht weg uit het bakje. Dit verkleint het rottingsproces.  

De aardbeien blijven een dag of 2 goed. Goed kijken wanneer je de aardbeien daarna gaat eten. Wanneer er harige dingen op zitten of ze zijn echt zompig en slap, dan kun je beter de aardbeien direct weggooien.  

Hoe Aardbeien Bewaren In De Vriezer

Aardbeien worden gewassen voor dat zij de vriezer in gaan. Doe de aardbeien in de vergiet, spoel ze af onder de kraan. Laat de aardbeien uitlekken en daarna op een keukenpapiertje uitlekken. Eventueel droogdeppen. Verwijder de kroontjes, snijd de aardbeien in plakjes en leg de plakjes op een bord. Dek het bord af met folie.  

Leg het bord in de vriezer en laat de plakjes, los van elkaar, invriezen (-18 graden Celsius). Nadat de aardbeien zijn ingevroren kunnen zij in een bakje bij elkaar in de vriezer. Dit scheelt ruimte. Wanneer de aardbeien uit de vriezer komen en ontdooid zijn, zij niet meer zo stevig. Lekker door de yoghurt of in een fruit smoothie.  

Hoe Aardbei Wecken

Aardbeien kunnen langer bewaard worden door deze te wecken. In het kort is dit is een proces van uitkoken van potten waar de aardbeien in bewaard worden (steriel maken en houden). Daarna worden de aardbeien klaargemaakt, volgens recept, en dan in de steriele potten gedaan. Daarna gaan de potten in heet water om deze luchtvrij te maken.  

De potten moeten na het koelen op een koele donkere plek staan om de aardbeien een jaar, maximaal, te bewaren. Proef en kijk altijd of de aardbeien er nog goed uitzien voor ze gegeten worden. Bij harige stukken of vies ruiken is het beter om de aardbeien weg te gooien.  

Wanneer deze methode voor het eerst wordt gedaan is het handig om goed ingelezen te zijn.   

Hoe Aardbeien Drogen?

Aardbeien drogen is ook een goede manier om ze te bewaren. Het kost even tijd voor zij gedroogd zijn. 

hoe aardbeien bewaren

Het droogproces kan in een ‘gewone’ oven die op lage temperaturen gezet kan worden, namelijk 55 graden. Daarbij moet de deur een stukje open kunnen laten staan. Ook kunnen aardbeien in een groentedroger gedroogd worden. Deze zijn in verschillende maten te koop. Let er wel op dat de oven en groentedroger allebei ongeveer 12 uur aan staan. Dat kost stroom. Het moet vooral leuk zijn om te doen.  

De aardbeien kunnen een jaar bewaard worden in een droge pot op bakje. Zorg ervoor dat er geen vocht bij komt. Dan kunnen de aardbeien gaan schimmelen.  

Gedroogd fruit is lekker om zo te eten. Door het drogen is de smaak intensiever. Maar zeker zo lekker is het om de gedroogde aardbeien door de soja yoghurt te doen, of op reis mee te nemen. Het weegt niets, blijft voedzaam en lekker. 

Aardbeien drogen in de oven of groentedroger 

Aardbeien moeten eerst gewassen worden om vuil eraf te wassen. Daarna laat je de aardbeien uitlekken op keukenpapier. Verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien in plakjes. Je kunt de aardbeien ook door de helft snijden maar dan duurt het droogproces veel langer. 

Leg de plakjes aardbei op het bakpapier wat op de ovenplaat ligt en zet de oven op 57 graden. Leg de ovenplaat halverwege in de oven en laat de deur open op een kier (lepel ertussen).  

Na 2 uur drogen worden de plakjes omgedraaid. Kijk zelf of dit nog een paar keer nodig is. Het droogproces duurt ongeveer 12 uur.  

Elke groentedroger heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Lees deze goed door zodat de juiste temperaturen en tijden ingesteld kunnen worden.  

Aardbeien drogen van fruitleer van aardbeien 

Fruitleer zijn gepureerde aardbeien die als een laagje puree, gedroogd worden in oven of groentedroger.  

Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Doe de aardbeien in een keukenmachine en pureer de aardbeien tot zij helemaal één massa zijn. Leg bakpapier op de bakplaat en schenk daar de aardbeien puree op. Laat de puree uitlopen ovr de ovenplaat maar wel op het bakpapier blijven. Zet de plaat in de oven. 

 De oven gaat op 57 graden. Laat de puree drogen. Hoe dunner de laag puree hoe eerder het fruit is gedoogd. Gemiddelde droogtijd is 6 uur maar bij een dunne laag kan dit 4 uur zijn en bij een dikke laag 7 uur. Zelf even bepalen wanneer de puree droog is maar nog wel soepel. Wanneer de puree droog is noemen we het fruitleer.  

Haal de ovenplaat uit de oven en laat het koelen. Wanneer je het fruitleer kunt vastpakken wordt er repen van gesneden. Deze repen kunnen zo breed worden als gewenst is. Rol daarna de repen op en proef er één! 

De rest van de aardbeien goed bewaren in een bakje en goed afgesloten houden. Fruitleer van aardbeien is een maand goed te bewaren buiten de vriezer. In de vriezer is fruitleer van aardbeien een jaar te bewaren. 

Hoe Aardbeienjam Maken?

Om jam te maken heb je aardbeien nodig, gelei suiker en citroensap. Eerst worden de aardbeien gewassen en van hun kroontjes ontdaan. Snijd de aardbeien in kleine stukjes en doe deze in een hoge pan. Doe de rest van de ingrediënten erin en roer deze tot ze warm zijn.  

Nu kan het gaan spatten dus zet langzamerhand de temperatuur wat lager. Eenmaal goed gemengd kan de pan op een lagere temperatuur en de aardbeiengelei nog een minuut of 5 door laten koken. Af en toe roeren. 

Even laten koelen en zet de potjes klaar die goed schoon of zelf steriel zijn, vullen met de aardbeiengelei. Doe de deksel erop en zet de potjes op zijn kop. Door het afkoelen sluiten de deksels goed. Zet de potjes in het koel weg, het liefst op een donkere plek.  

De potten jam kunnen zo een jaar worden bewaard. Proef en kijk goed voor je de aardbeienjam gaat gebruiken. Er mag geen schimmel op zitten of zuur ruiken. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs