Hoe En Welke Groenten Grillen? In Pan, Oven, BBQ Of …

Deel deze blog makkelijk via:

Groenten zijn er in vele variaties en kunnen op verschillende manieren klaar gemaakt worden. De geijkte manier van groente bereiden is koken. Dit zijn we gewend te doen in de Hollandse keuken. Maar koken is zeer zeker niet de enige manier. Groenten grillen is een andere manier van bereiden welke de groenten een unieke grillsmaak geeft.

Groenten Grillen. Maak je groente schoon en snijd in plakjes of blokjes. Smeer je groente in met olijfolie. Oven: leg de groente in een schaal en grill op 200 graden voor circa 35 minuten. Grillpan: grill de groente 5-10 minuten en regelmatig draaien. Contactgrill: bij blijven en prikken om te voelen of het gaar is. Airfryer: 7-10 minuten grillen.

In deze blog bespreek ik hoe we groenten grillen en de verschillende manieren van grillen, want niet elke groente kan gegrilld worden. Ik begin dus maar eerst met een lijst van welke groente te grillen zijn.

Welke Groente Grillen

Niet alle groenten zijn goed klaar te maken op de grill. Koolsoorten bijvoorbeeld zijn lastig om te grillen, want deze hebben de kans te verbranden. En andere groenten hebben vaak een voorbereiding nodig voordat we ze kunnen grillen.

groenten grillen

Onderstaand heb ik een overzicht voor je gemaakt van verschillende groenten welke goed te grillen zijn. De lijst is vast niet compleet maar de belangrijkste groenten (en smaakmakers) zijn zeker opgenomen.

  • Aardappelen
    Geschilde of krieltjes. Maak ze schoon en snijd in plakjes en laat de krieltjes gewoon heel.
  • Asperges (groene en witte)
    Onderkant verwijderen en schillen.
  • Aubergine
    Kop en kont verwijderen. In ronde of lange plakjes of blokjes snijden. De schil kan je gewoon eten.
  • Bloemkool
    Je kunt er roosjes van maken of grote plakken bloemkool snijden. Ook de hele bloemkool grillen is mogelijk.
  • Bosui
    1 centimeter van het groen verwijderen en ze kunnen gegrild worden.
  • Broccoli
    In roosjes snijden. Ook de stam van de broccoli kan je grillen, snijd deze in plakjes.
  • Champignons
    Schoonmaken en heel of in plakjes grillen.
  • Courgette
    Kop en kont verwijderen. De courgette in ronde of lange plakken snijden. De schil kan je eten.
  • Haricots Verts
    Kop en kont verwijderen wassen en grillen maar.
  • Komkommer
    Ja, het kan echt. Komkommer in lengte halveren en zaadlijsten verwijderen. Daarna in plakken of blokjes snijden.
  • Mais
    Baby mais en gewoon mais is heel goed te grillen. Geen voorbereidingen nodig.
  • Paprika
    Kan in zijn geheel gegrild worden of snijd de paprika open, verwijder de zaadlijsten en snijd vervolgens in repen.
  • Pastinaak
    Lekker samen met wortelen. Kop en kont verwijderen, schillen en in lange repen snijden of in blokjes.
  • Pompoen
    Pompoen schillen en in blokjes of halve maantjes snijden.
  • Radijs
    Bladeren verwijderen en eventueel halveren.
  • Selderij
    Scheur de selderij los en verwijder kop en kont en snijd in stukje.
  • Sjalotten
    Schil verwijderen en in ringetjes snijden.
  • Sperziebonen
    Kop en kont verwijderen en gelijk grillen. Eventueel halveren.
  • Spruiten
    Onderkant stukje verwijderen en de buitenste blaadjes ook. Zo grillen of eventueel halveren.
  • Tomaten
    Snijd doormidden of in kwarten (afhankelijk van de tomaat) en verwijder de zaden.
  • Uien
    Schillen en snijd de uien in ringen.
  • Wortelen
    Kop en kont verwijderen. Snijd dikke wortelen eventueel in de lengte doormidden.
  • Zoete Aardappel
    Schillen en in plakjes of blokjes snijden.

Dit zijn de groenten die goed te grillen zijn. Soms wordt geadviseerd op harde groente zoals wortelen eerst te blancheren (=kort koken en afspoelen met koud water). Ik vind dit echter niet nodig. ik hou wel van een beetje ‘bite’ in mijn groenten.

groentespies grillen

Een variatie op ‘losse groente’ grillen is de groente te rijgen aan een spies, de bekende groentespies! Dit is niet alleen lekker op de bbq maar kan je ook gewoon in de keuken klaar maken.

Groente met veel vocht, zoals een aubergine of courgette kan je eerst voorbereiden. Snijd de groente in stukjes en bestrooi ze met zout, laat 15 minuten staan. Spoel vervolgens de groente af onder de kraan en dep de groente droog. Het te veel aan vocht is opgenomen door het zout en de aubergine of courgette kan je nu heel goed grillen.

Maak jouw eigen groenten selectie en tref je voorbereidingen want we gaan grillen, te beginnen in de oven.

Groenten Grillen Oven

Voor het grillen in de oven maken ik meestal gebruik van een ovenschaal. Het kan ook gewoon op de bakplaat maar dan leg ik er eerst een velletje bakpapier op.

Je kunt nu een selectie maken van groenten die je wilt grillen of bijvoorbeeld alleen de aubergine of bloemkool grillen. De keuze is aan jou!

Maak een selectie uit bovenstaande groenten en bereid deze voor, maak ze schoon en snijd ze in stukken. Om je op weg te helpen kan je de volgende groenten gebruiken voor de het groenten grillen in de oven: 1 rode en 1 gele paprika, 1 courgette en 1 aubergine, 3 tomaten, 2 teentjes knoflook en takjes tijm (voor 4 personen).

groenten grillen

Doe alle gesneden groenten in de ovenschaal en pers de knoflook erboven uit. Rits de blaadjes van de takjes tijm af en voeg deze toe, samen met een beetje peper en zout en voldoende olijfolie. Hussel alles goed door elkaar en plaats de schaal in de oven. Roer af en toe door de schaal en na circa 35-45 minuten is het klaar (afhankelijk van de grootte van de gesneden groenten). Prik met een vork in de groenten om te bepalen of het beetgaar is.

Maar op welke stand moet de oven staan voor het grillen van groenten?

Groenten Roosteren Oven Welke Stand

De stand van de oven is bepalend hoe snel en hoe knapperig je groenten wordt tijdens grillen in de oven. Als de stand te laag is dan zal de groenten wel garen maar wordt het niet gegrild. Is de stand van de oven te hoog, dan zal de groenten verbranden.

De stand van de oven moet liggen tussen de 200-220 graden Celsius. Is je oven al wat ouder, zet de oven dan op 210- 220 graden. Heb je een hete luchtoven, dan is 200-210 graden Celsius voldoende. Ga je voor ‘safe’ dan krijg je ook een heerlijke ovenschotel op 200 graden Celsius en weet je zeker dat je de groenten niet verbranden.

Belangrijk is wel om de groenteschaal of bakplaat in het midden van de oven te plaatsen.

Groenten Grillen BBQ

Groenten grillen op de BBQ is weer een heel specialisme op zich. Je kunt namelijk heel veel doen met groente en de BBQ, namelijk:

  • Groente rijgen aan een spies en grillen
  • Grote stukken groente op het rooster en grillen
  • Aardappelen en knoflook poffen tussen de kooltjes
  • Groente pakketjes maken met kruiden en in aluminium folie doen en dit op het rooster grillen
  • Kleine stukjes groente in een aluminium bakje met kruiden en andere smaakmakers en grillen

Zoals je ziet kan je heel veel doen met groente en de BBQ, daarvoor hebben wij een aparte blog geschreven voor het grillen van groente op de BBQ. In deze blog ‘Groente Op de BBQ. Een Complete Gids!‘ wordt alles besproken voor het grillen van groente op de bbq. Zeker het lezen waard als je gaat barbecueën!

Groenten Grillen Pan

Het grillen van groente in een grillpan is weer een heel andere bereidingswijze. Voor het grillen van groenten in de pan wordt meestal gebruik gemaakt van één of hooguit 3 soort groente in plaats van meerdere soorten door elkaar. Een mix van meerdere groente wordt gegrild in de oven en een enkele groente kan je klaar maken in de oven of in de pan, een grillpan wel te verstaan.

groenten grillen
  • Maak je groente schoon en snijd deze in de gewenste stukken, meestal halveren, in plakjes of kleine roosjes.
  • Smeer de groente in met een beetje olijfolie. Aan de olie kan je smaakmakers toevoegen zoals uitgeperst knoflook.
  • Zet de pan op de warmtebron en maak de pan warm.
  • Doe de groente in de pan en grill de groente. Draai regelmatig om.
  • De meeste groente zijn binnen 5 -10 minuten klaar. Prik met een vork in de groente om te bepalen of deze beetgaar is. Grill anders nog wat langer.
  • Aan het einde van het grillen bestrooi je de groente met peper en zout.

Voeg tijdens het grillen in de pan geen andere kruiden toe want deze zullen zeker verbanden. Het kruiden kan je beter achteraf doen. Ze de warmtebron uit en voeg dan je kruiden en andere smaakmakers toe.

Wat je ook kunt doen is groentespies maken van verschillende groenten en deze grillen in de grillpan. Vaak grillen we groentespies als we gourmetten maar in een grillpan kan je perfect een groentespies grillen.

Groenten Grillen Contactgrill

Tussen de grillplaten van de contactgrill kan je groente heel goed grillen, het gaat alleen twee keer zo snel. Sommige grillen hebben ook een speciale stand voor het grillen van groente. Heeft jouw grill dat niet dan zal je er echt bij moeten blijven en regelmatig controleren of de groente al klaar is.

Ook nu weer je groente voorbereiden en snijden. Smeer de groente in met olie en leg de groente op de grillplaat en sluit de grill.

Nu moet je op gevoel grillen. Kijk en proef met regelmaat op te bepalen of de groente klaar is. Na het grillen kan je zout en peper toevoegen en eventueel ander smaakmakers.

Groenten Grillen Airfryer

De airfryer is een perfect apparaat om zonder veel olie en vet je maaltijden te bereiden, dus ook groenten grillen in de airfryer gaat heel goed.

  • Maak je groenteselectie en maak deze schoon en snijd ze in stukken.
  • Kruid je groenteselectie met zout, peper en eventueel andere smaakmakers zoals knoflook.
  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
  • Doe de gesneden groente in het mandje en plaats deze in de airfryer.
  • Voor zachte groente zoals champignons en ui is een baktijd van 7-9 minuten voldoende, schut het mandje een keer om.
  • Voor harde groente is 10 minuten voldoende, ook een keer omschudden.

Heb je harde en zachte groente, grill dan eerst de harde groente voor 3 minuten en voeg daarna de zachte groente toe.

Dit is hoe je groenten kan grillen op verschillende manieren. Succes in de keuken en eet smakelijk!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!