Hoe Dadels Bewaren! 3 manieren en 1 zeker niet!

Deel deze blog makkelijk via:

Dadels kun je op verschillende manieren bewaren. Het ligt er een beetje aan in welke hoedanigheid de dadels zijn of zijn geweest. Zijn de dadels helemaal vers, of zijn ze tijdens vervoer al bevroren geweest of zijn de dadels gekonfijt of gedroogd. Zo komen er steeds meer vragen naar boven die beantwoord moeten worden om te weten of je en hoe je dadels moet of kunt bewaren. Vandaar dit artikel: Dadels bewaren – 3 manieren en 1 zeker niet! 

Gedroogde dadels zeker niet invriezen in verband met voedselveiligheid. Gedroogde dadels kun je een aantal maanden bewaren wanneer je ze donker, droog en koel weg zet in koelkast of keukenkastje. Verse dadels kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of invriezen.

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten voor je dadels gaat bewaren. Dat lees je in de volgende hoofdstukken. Zo zorg je ervoor dat de dadels het langst goed blijven. Weet je niet zeker of de dadels nog goed zijn dan is het advies, ruiken, proeven en kijken. Zo weet jij zeker dat de dadels nog goed zijn.   

Plak een sticker met de datum dat je de verpakking hebt geopend. Dan weet je wanneer jouw dadels nog eetbaar zijn of wanneer je moet gaat ruiken, proeven en kijken.  Donkere dadels zijn vaak bedorven.  

Medjoul Dadels Bewaren 

Verse Medjoul dadels zijn tropische vruchten.  Een echt verse dadel zit vol vocht en de huid is mooi strak. Deze dadels zijn in Nederland bijna niet verkrijgbaar. Deze vruchten moet je met zorg bewaren anders gaat de houdbaarheid in een rap tempo achteruit. Je kunt echt verse Medjoul dadels een paar dagen in de koelkast bewaren na aankoop en 6 maanden in de vriezer in een afgesloten bakje. 

dadels bewaren
Dadels aan de boom

Wil je gedroogde Medjoul dadels bewaren? Deze gedroogde dadels zijn zeker 8 maanden houdbaar, wanneer je ze droog, donker en koel wegzet in een gesloten verpakking. Dit mag in de koelkast maar hoeft niet. Sluit de verpakking altijd goed af, want dadels hebben de neiging andere smaken op te nemen van andere sterk ruikende producten in de koelkast.  

Dadels kunnen wel een suikerlaagje creëren na een lange tijd in de koelkast te hebben gestaan en wat harder worden, maar ze zijn dan nog wel eetbaar. Weet je niet zeker of ze goed zijn dan kun je ‘ruiken, kijken en proeven’ toepassen om te bepalen of ze goed zijn. De beste manier die er is! 

Gedroogde Medjoul dadels kun je beter niet invriezen. Vaak zijn ze al ingevroren geweest en wanneer je ze weer invriest en laat ontdooien, ontwikkelen zich er veel bacteriën in de dadel waar je goed ziek van kan worden. 

Tip: plak een sticker op het doosje met de houdbaarheidsdatum. 

Gedroogde Dadels Bewaren 

Veel dadels, die de verkoop in gaan, worden gedroogd voor zij op reis gaan naar de plaats van bestemming. Dat drogen gebeurt vaak al aan de boom zelf. De dadel kan hierdoor langer worden bewaard. Zijn houdbaarheid is dus langer.  

dadels bewaren

Je kunt gedroogde dadels na aankoop, ongeveer 8 maanden bewaren. Wel zijn er dan een aantal regels die jij in acht moet nemen, namelijk: De dadels moeten droog, koel en donker worden bewaard. Pas dus op wanneer er gedroogde dadels in de koelkast liggen en er gaat ‘iets’ lekken. Wanneer de dadel met vocht in aanraking komt is de dadel niet meer gedroogd, hij neemt het vocht namelijk op, en kan gaan schimmelen. Het is dan dus zaak om de dadel direct te nuttigen of weg te gooien. Je kunt dit voorkomen door de dadels in een goed afsluitbaar bakje te leggen met een sticker erop van de aankoopdatum. 

Je kunt deze gedroogde dadels ook gewoon in een donker, droog en koel keukenkastje leggen.  

Hoe Lang Dadels Bewaren 

  • Dadels kun je vers (echt vers, zonder bevroren te zijn geweest) 10 dagen hooguit in de koelkast bewaren. Deze zijn hier (bijna) niet verkrijgbaar. 
  • Dadels, echt vers, zoals hierboven beschreven, kun je in 6 maanden in de vriezer bewaren. 
  • Dadels gedroogd kun je ongeveer 8 maanden in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje maar worden wel harder en vormen een suikerlaagje. Zij zijn dan nog wel eetbaar. 
  • Dadels gedroogd kun je ook 8 maanden in een keukenkastje bewaren, droog, koel en donker en in een afgesloten bakje. Ze worden dan wel wat harder en kunnen een suikerlaagje krijgen. 
  • Dadels, gedroogd, kun je niet in de vriezer bewaren. De meeste dadels zijn al bevroren geweest en kunnen niet nog een keer de vriezer in. Dat heeft te maken met de bacteriëngroei in de dadel tijdens het ontdooiingsproces. Dan wordt dan dubbel zo veel na een tweede keer ontdooien. Je kunt er goed ziek van worden.  

Dadels Bewaren Koelkast 

Dadels die echt vers en nooit ingevroren zijn geweest, kunnen een dag of 10 bewaard worden in de koelkast. Deze zijn in Nederland (bijna) niet te koop. Het zijn kwetsbare vruchten. Ruik, proef en kijk naar de vrucht wanneer je niet zeker weet of zij nog goed zijn.  

Dadels die gedroogd bewaard worden in de koelkast kunnen ongeveer 8 maanden houdbaar blijven. Let op dat zij niet in aanraking komen met vocht (bijvoorbeeld met lekken van producten), dat verkort de houdbaarheid.  

Dadels Invriezen 

Dadels worden na de pluk gewassen en daarna ingevroren wanneer zij op transport gaan. Dus wanneer zij naar bijvoorbeeld naar Europa worden vervoerd. Bevroren dadels kunnen dan 6 maanden bewaard worden in de vriezer. Wanneer de dadels in de winkel wordt gelegd zijn zij weer ontdooit.

Eenmaal ontdooid is het niet verstandig de dadels thuis weer in te vriezen. Dat heeft te maken met bacteriëngroei in de dadel waar je ziek van kunt worden. Leg de dadels droog, koel en donker weg. Zo heb je er het langst profijt van. 

Gevulde Dadels Bewaren 

Gevulde dadels kun je 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Sluit je deze niet goed af dan neemt de dadel anders smaken op van bijvoorbeeld, uien. Dat komt de smaak van de dadel niet ten goede. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs