Hoe Chilisaus Maken? 5 varianten!

Deel deze blog makkelijk via:

De zoete of juist pittige smaak van chilisaus is heerlijk om mee te dippen. Ook lekker bij je rijst of bami gerecht. Ook heel lekker bij Mexicaanse gerechten. Chilisaus kan je natuurlijk kopen in de winkel maar dan weet je nooit zeker wat erin zit. Daarom maken wij het zelf. Hoe chilisaus maken behandelen we in deze blog.

De basis ingrediënten zijn rode pepers, azijn, suiker en kruiden naar smaak. Alle ingrediënten worden schoongemaakt en gaan de blender in. Dan zachtjes koken en op smaak brengen. In gesteriliseerde potjes kan je dit nu 9 maanden bewaren.

Er zijn vele mogelijkheden om chilisaus te maken. Van makkelijk tot hele uitgebreide recepten. In deze blog worden de verschillende mogelijkheden besproken en wordt vertelt hoe je het kan maken.

Chilisaus Recept

Het recept kan uit vele ingrediënten bestaan. Echter beginnen wij altijd met een basisrecept. Dit basisrecept is altijd uit te breiden met meerdere ingrediënten.

Wat heb je nu nodig voor dit basisrecept? Dat zijn de volgende smaakmakers:

  • 4 rode chilipepers
  • 60 ml rijstazijn (of witte wijnazijn)
  • 3 tomaten
  • 90 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 cm verse geraspte gember (optioneel)

Met deze paar ingrediënten kan je al een lekker chilisaus maken. Als je de saus zoeter wilt hebben dan kan je er altijd nog meer suiker toevoegen tijdens het maken. Laten we daar nu mee verder gaan; het maken van de saus.

Zelf Chilisaus Maken

Het maken van chilisaus is niet het meest ingewikkelde proces. Als je het eenmaal weet zal je het niet snel meer vergeten. Het komt hierop neer dat alle ingrediënten in de blender gaan en dan koken voor 10-20 minuten, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Voor het maken moet je de volgende stappen doorlopen:

chilisaus
  1. Snijd de rode peper open en verwijder de zaden. Wanneer je de zaden meeneemt in je chilisaus wordt het pittiger.
  2. Meng nu de peper, tomaat, suiker, azijn, knoflook en zout in de blender. Nu kan je ook de gember in de blender doen als je deze ook meeneemt in de chilisaus.
  3. Mix net zolang totdat het een egale massa is. Als je pitjes hebt toegevoegd zul je deze blijven zien.
  4. Zet een pannetje op de warmtebron om een middelhoge/lage stand en kook de saus nu voor 10 – 15 minuten. Laat het zachtjes koken op een lage stand.
  5. Haal de pan van het de warmtebron en gooi de saus over in een glazen potje of in een schaaltje en laat afkoelen. Nu kan je de sojasaus er doorheen roeren.

Dit is hoe je chilisaus maakt. Maar voordat je de pan van de warmtebron afhaalt moet je nog één ding doen en dat is proeven. Proef of je saus op smaak is. Is het te pittig dan kan je nu nog suiker toevoegen of andere smaakmakers.

Experimenteer met de recepten in deze blog. Je kunt ingrediënten weglaten of vervangen door kruiden of smaakmakers die voor jouw gevoel beter passen. Koken is namelijk proberen en experimenteren. Dus leef je uit met de recepten en ik wens je veel kookplezier.

Sweet Chili Saus Maken

Tja, de welbekend zoete chilisaus oftewel de sweet chili saus. Deze kennen we allemaal wel denk ik. Vele houden van pittige chilisaus maar meer mensen houden van de zoete variant. Het zoet in de chilisaus krijg je natuurlijk door de toevoeging van suiker. Probeer onderstaand recept eens uit.

chilisaus
  • 8 rode chilipepers
  • 2 cm gemberwortel, in stukjes
  • 5 teentjes knoflook
  • 275 ml appelazijn of witte wijnazijn
  • 400 gram kristal suiker
  • 3 el maizena
  • 3 el sojasaus
  • 500 milliliter water
  • snufje zout en gemalen peper

Je krijgt op deze manier veel saus, maar die kan je natuurlijk altijd bewaren in bijvoorbeeld een gesteriliseerde pot. Zo blijft hij lang houdbaar.

Het bereiden van de saus doe je als volgt:

  1. Snijd de pepers open en verwijder een deel van de pitjes, ongeveer de helft. Houd je van pittige zoete saus dan kan je ook alle pitjes gebruiken. Begin echter met de helft van de pitjes.
  2. Snijd de knoflook, pepers en geschilde gember in grove stukken en doe ze in een mixer en maak ze klein.
  3. Zet een hapjespan op de warmtebron en maak deze warm.
  4. Dan gaat het water, azijn en suiker in de pan. Los de suiker nu in zijn geheel op. Voeg nu ook de zout toe.
  5. Zet de warmtebron op een lage stand en laat zachtjes koken voor circa 10 minuten.
  6. Voeg nu de gemixte pepers, zout en gemalen peper toe en laat weer zachtjes koken.
  7. Meng de maizena met 5 el water. Maak er een papje van en voeg dit toe aan de pan.
  8. Roer dit goed door de saus. Kijk uit voor klont vorming!

De saus is nu in principe klaar. Ook nu weer proeven of je saus op smaak is. Nu kan je het nog op jouw gewenste smaak brengen. Laat de saus afkoelen en doe deze in een gesteriliseerde fles of pot. Bewaar de saus nu in de koelkast.

Koolhydraatarme Chilisaus

Zoals je in alle recepten ziet gaat er suiker in de chilisaus. Veel suiker is niet echt gezond. Daarom eten vele suikerloos en/of koolhydraadarm. Onderstaand het recept voor koolhydraadarme chilisaus. Het is een basic recept maar niet minder van smaak. Dat je het zoete mist dat merk je wel als je deze saus proeft. Dit zijn de ingrediënten:

chilisaus
  • 1 rode peper, gesneden en ontpit. Voor spicy laat je de pitten zitten
  • 1 rode of paprika, schoongemaakt in blokjes gesneden
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, perst

Het bereiden is eenvoudig en gaat als volgt:

  1. Zet een pan op de warmtebron en fruit de ui hierin aan. Circa 5 minuten.
  2. Doe dan de paprika, tomaat en peper in de pan. Voeg 300 milliliter water toe en kook het geheel zachtjes. Kook voor 5 minuten.
  3. Pureer met de mixer het geheel nu in de pan. Gaat dat niet, gooi deze dan over in een schaal of kom en mix het daarin. Doe het dan weer terug in de pan.
  4. Kijk nu of het de gewenste dikte heeft. Je kunt het nu nog inkoken of eventueel water toevoegen.

Dit is koolhydraat arme chilisaus. Ook nu weer moet je proeven om te kijken of het op smaak is. Je kunt het nu nog bij kruiden.

Chilisaus Maken Van Sambal

Heb je geen pepers in huis? Geen probleem, want met sambal kan je ook een goed chilisaus maken. Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig:

  • 3 el azijn of citroensap
  • 2 el water
  • 2 tl amaïzena
  • 100 gram kristalsuiker of anders zoetstof
  • 2 volle eetlepels sambal oelek
  • 1/4 tl zeezout
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • snufje gemalen cayennepeper

Het klaarmaken doe je als volgt:

  1. Meng de maizena met het water en maak er een papje van.
  2. Zet een pan op de warmtebron en doe de rest van de ingrediënten in de pan. Kook het nu zachtjes voor circa 4 minuten.
  3. Doe dan het maizena water in de pan en roer dit er goed doorheen zodat je geen klonten krijgt.
  4. De saus is klaar.

Laat de saus nu afkoelen. Je zult zien dat het dikker wordt. Nu heb je een heerlijke chilisaus met sambal. Eet smakelijk.

Zelf Chilisaus Maken Zonder Suiker

Chilisaus maken zonder suiker is makkelijk. Echter heeft elke saus wel een zoetstof nodig. En daar zit het geheim. Je kunt suiker vervangen door elke zoetstof die je maar wenst. In alle bovenstaande recepten vervang je de suiker door bijvoorbeeld agavesiroop, ahornsiroop, Natrena of Stevia.

De hoeveelheid is even zoeken, maar als je gewent ben om geen suiker te gebruiken dan weet je vast wel hoeveel je toe moet voegen in bovenstaande recepten. Probeer het uit!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs