Bruine Bonen Koken – Verse Of Droge? Weken Of Niet?

Deel deze blog makkelijk via:

De bruine boon is een peulvrucht die in Nederland veel verkocht wordt. In de supermarkt staan zijn ze te koop in glas en in blik. Echter zijn er ook verse en gedroogde bonen te koop en deze willen we natuurlijk ook bereiden. Bruine bonen koken we meestal voordat we ze consumeren of in een ander gerecht verwerken.

Bruine bonen koken. Gedroogde bruine bonen kan je eerst weken voor 8 uur, hoeft niet. Geweekte bruinen bonen koken in ruim water voor 60 minuten. Niet geweekte bonen koken in ruim water voor 90 minuten. Verse bonen doppen en 15 minuten koken. Gebruik geen zout, lees verder voor waarom niet!

De bruine bonen is maar 1 soort van de vele soorten bonen die te koop zijn in Nederland. Er zijn zeker 17 soorten bonen te koop en elke boon kan je voor een ander gerecht gebruiken. De ene boon is lekker in een salade en de andere boon is weer lekker in de soep. Bekijk onze blog over 17 soorten bonen en je weet gelijk waar je ze voor kunt gebruiken.

Hoe Lang Moeten Bruine Bonen Koken?

Hoe lang je bruine bonen moet koken is afhankelijk van de soort bonen, gedroogd of vers en de voorbereiding van de bonen, geweekt of niet. Het principe van koken blijft gelijk alleen heeft de voorbereiding invloed op de kooktijd.

bruine bonen koken

Tijdens het koken wordt geen zout toegevoegd, dit kan de schil van de boon taai maken en de bruine bonen kunnen openspringen. Wat je wel kunt doen is om gekneusde knoflook, uien ringen of bijvoorbeeld een bouillonblokje toevoegen voor meer smaak.

#Soort Bruine BoonWekenKooktijd
1Gedroogde bruine bonenNee75-90 minuten
2Gedroogde bruine bonen Ja, snelle methode45-60 minuten
3gedroogde bruine bonen Ja, normale methode45-60 minuten
4 Verse bruine bonenNee15 minuten
5 Gedroogde bruine bonenJa, snel of normaal30 minuten
6 Bruine bonen opwarmen magnetronNee3 minuten

Bovenstaande tijden zijn natuurlijk richttijden. Het een en ander is afhankelijk van hoe oud de bonen zijn. Hoe ouder de bruine bonen, hoe langer ze moeten weken en hoe langer ze moeten koken. Als je gedroogde bruine bonen in zak hebt gekocht lees dan ook altijd de verpakking.

Droge Bruine Bonen Koken

Gedroogde bruinen bonen koken kan op twee manieren, nee op drie manieren. Deze drie manieren bespreek ik hieronder.

Het verschil in de manieren zit in de voorbereiding. Je kunt de bruine bonen eerst weken en dan koken, versnelt weken en dan koken of niet weken en gelijk koken. Het ligt er maar aan hoeveel tijd je hebt en waar je voorkeur naar uit gaat.

Het koken van de bruine bonen is uiteindelijk niet anders bij de 3 manier, het zit in de voorbereiding.

Bruine Bonen Koken Zonder Weken

Meestal worden gedroogde bonen eerst geweekt en daarna gekookt. Dit zou de overlast die sommige mensen ervaren na het eten van bruine bonen moeten tegengaan. Echter is dit niet door de wetenschap bewezen en valt het onder het hoofdstuk anekdotes. Ook zou het weken voor een fijnere en zachtere smaak zorgen dan de niet geweekte bonen.

Bruine bonen koken zonder weken duurt langer, wat natuurlijk logisch is. De kooktijd voor niet geweekte bonen is ongeveer 75-90 minuten.

 • Spoel de bruine bonen goed af onder de kraan. Verwijder vuil en zand van de bonen.
 • Doe 1 kopje bonen en 3 kopjes water in een pan en breng aan de kook.
 • Voeg geen zout toe, hierdoor kunnen de bonen open breken en wordt de schil taai.
 • Doe de deksel op de pan en kook de bonen 60 minuten op een middelhoge stand van de warmtebron. Roer af en toe door de pan.
 • Haal een boon uit de pan en proef of deze al lekker zacht is, beetgaar is bij bonen geen optie.
 • Nog niet gaar, kook de bonen wat langer en blijf erbij om de gaarheid te controleren. Het kan zelfs nog 30 minuten langer duren voordat de niet geweekte bonen gaar en lekker zacht zijn.
 • Gekookte bonen mogen lekker zacht zijn. Ze verteren beter en smaken lekkerder.
 • Giet de bonen af in het vergiet.

Je bonen zijn gaar om gegeten te worden naar de gekookte aardappelen of je kunt ze bijvoorbeeld verwerken in een Mexicaanse burrito!

Bruine Bonen Koken In Weekwater

Als je ervoor kiest om de bruine bonen te weken kan je kiezen voor twee opties, namelijk langzaam of snel weken. Beide methode werken prima, het is alleen een kwestie van tijd.

bruine bonen koken

Wanneer je de bonen gaat weken heb je een verhouding nodig van 1:3, 1 kopje bonen op 3 kopjes water. De gedroogde bonen nemen heel veel vocht op vandaar de overvloed aan water. Voordat je gaat weken spoel je de bruine bonen eerst af onder de kraan, zo verwijder je vuil en zand. Dan nu het weken zelf.

Bruine Bonen Weken

Doe de bruine bonen en water in een verhouding van 1:3 in een grote pan. Zet de pan op een rustige plaats en week de bonen minimaal 8 uur.

Bruine Bone Snel weken

Voor snel weken brengen we de bruine bonen en water in de verhouding 1:3 aan de kook. Kook de bonen nu 5 minuten en zet de warmtebron uit. Laat de bonen nu minstens twee uur weken.

Nu kunnen we de bonen koken. Het koken kan met het zelfde water als waar de bonen in geweekt zijn. Is er veel vocht opgenomen, voeg dan nog een beetje water toe aan de pan. Wil je dit niet dan kan je het water verversen. Het koken van bonen in weekwater is gelijk aan bonen koken zonder weken, alleen is de kooktijd korter, namelijk 45-60 minuten

 • Zet de pan met bruine bonen op de warmtebron en breng het aan de kook. Voeg geen zout toe.
 • Zet de warmtebron op een middelhoge stand en doe de deksel op de pan.
 • Kook de bonen voor 45 minuten en proef een boon of deze al lekker zacht is. Bonen worden namelijk niet beetgaar gegeten maar juist als za zacht zijn.

Als ze lekker zacht zijn worden de bonen afgegoten in een vergiet en kunnen ze gegeten worden. Nu kan je ze ook toevoegen aan een soep of er een lekkere burrito mee vullen.

Verse Bruine Bonen Koken

Met verse bruine bonen is koken een heel ander verhaal. Vers is namelijk vers! Ze zijn niet gedroogd om langer houdbaar te zijn. Of zitten niet in een glazen pot of blik waarin ze gekookt zijn.

Voor het koken van verse bruine bonen haal je de bonen eerst uit de peul, als dat al niet gedaan is. Spoel de bruine bonen vervolgens af onder de kraan.

Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng dit aan de kook. Voeg voorzichtig de bruine bonen toe en kook de bonen in 15-20 minuten zacht gaar.

Zo simpel is het met verse bruine bonen, niet weken, niet lang koken maar gewoon 15 minuutjes koken in ruim water zonder zout. Zout maakt de bonen taai tijdens het koken.

Bruine Bonen Koken In Snelkookpan

Bruine bonen koken in een snelkookpan is super snel gedaan en bespaart een hele boel energie. Ik gebruik de geweekte bonen voor het bereiden van bruine bonen in een snelkookpan.

Doe de bruine bonen in de snelkookpan samen met water. Sluit de pan en breng het aan de kook. Kook de bruine bonen nu 10 minuten en zet dan de warmtebron uit. Laat de bonen rustig afkoelen en open de pan als ze afgekoeld zijn. De bonen zijn nu heerlijk zacht en je kunt ze gebruiken in wat voor gerecht dan ook. Lekker voor in een soepje of burrito.

Wil je ze niet rustig af laten koelen, kook dan de bruine bonen 35 minuten en ze zijn lekker zacht en kunnen gelijk gegeten worden. Het ligt er maar aan hoeveel tijd je hebt en of je ze gelijk wilt consumeren.

In Magnetron

De magnetron wordt niet gebruikt om bruine bonen te koken maar alleen om ze op te warmen. De gekookte bruine bonen dan.

Doe de gekookte bruine bonen (zelf gekookt, uit pot of uit blijk) in een magnetronschaal en dek deze af. Zet de stand op hoog en de timer op twee minuten. Dit is meestal voldoende om de bruine bonen op te warmen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!