Boerenkool Planten – Herfst En Winter Boerenkool

Deel deze blog makkelijk via:

Wil je boerenkool planten? Wil je dan met boerenkool zaad beginnen of met een plantje. Kan allebei, en ik zal beide manieren beschrijven hoe en wanneer je dit het beste kunt doen. Het zijn de ‘weetjes’ die een boerenkool planten tot een succes maken. Niet echt moeilijk, maar bijvoorbeeld met veel vogels in de buurt en het weglaten van een net, gaat je boerenkool oogst echt de mist in. Wees gerust! Iedereen kan boerenkool planten, echt, wanneer je daar ruimte voor hebt.

Boerenkool planten: Koop of kweek boerenkool planten. Bemest de grond goed voor je boerenkool gaat planten in mei – juni of juni – augustus. Bij 3 à 4 blaadjes kun je de boerenkool voorzichtig planten in de volle grond of moestuinbak, 60 centimeter uit elkaar. Dek de boerenkool planten af met een net tegen vogels. Laat de grond niet uitdrogen.

Wanneer Boerenkool Planten

Je hebt herfst boerenkool en winterboerenkool. Er is dus een verschil wanneer je deze boerenkool kan gaan planten.

1. Herfst boerenkool zaai je vanaf begin mei tot begin juni. De zaden plant je ongeveer 1 centimeter diep in de grond. Dit kun je doen in een moestuinbak of zaaibed of in kweekbakjes met zaai en stekgrond. Zet de kweekpotjes wel buiten of in de kas, de overgang van, zeg, 20 graden naar buiten overleven veel boerenkool plantjes niet. Houdt de grond vochtig dan ontkiemen de zaden van de boerenkool goed.

2. Winter boerenkool zaai je vanaf begin juni tot en met eind juli/begin augustus. Doe dit bijvoorbeeld in een moestuinbak of potten, maar kleine kweekbakjes met zaai en stekgrond is ook prima. Zaai ook de winterboerenkool zaden ongeveer 1 centimeter diep in de grond. Houdt de grond vochtig dan ontkiemen de zaden goed, dus niet nat! Houdt de zaailingen wel buiten of in de kas, niet binnen in huis.

boerenkool planten

Boerenkool Planten Poten

  • Voor je begint met het poten van de boerenkool is het handig om de grond te bewerken met moestuingrond of bijvoorbeeld biologische voeding of koemestkorrels. Boerenkool heeft veel voeding nodig om te groeien. Hoe beter de grond hoe beter de boerenkool groeit. Graaf een kuil en vermeng bijvoorbeeld de moestuingrond met de aarde uit de kuil. Plant de boerenkool en geef naast de plantjes een regelmatig en beetje water. De aarde mag niet echt uitdrogen bij boerenkool. Je dagelijkse bezigheid wanneer het niet heeft geregend.
  • Na een aantal weken, wanneer het boerenkoolzaad plantjes zijn geworden en er ongeveer 2 à 4 blaadjes aan zitten, ga je de boerenkool op een definitieve plek planten. Je gaat de boerenkoolplanten poten in de volle grond of in een grote moestuinbak.
  • Poot de boerenkoolplanten op een plek in de zon of half schaduw en goed in het licht.
boerenkool planten

Boerenkool Planten Afstand

  • Zet de kleine boerenkool planten 50 tot 60 centimeter van elkaar af. Boerenkool heeft namelijk veel plaats nodig wanneer deze zijn volgroeit.
  • Geef elke dag een beetje water, naast de plant, en zeker niet op de boerenkool plantjes. In het begin zijn de plantjes nog iel en kunnen ze een grote plens water niet aan. Ze kunnen knakken en dat zou zonde zijn van al het werk wat je vooraf hebt gedaan.
  • Zorg ervoor dat de boerenkool niet droog komt te staan. Een vochtige grond is wat de boerenkool echt nodig heeft.
  • Na een maand of 3 kun je nog een de grond bemesten met koemestkorrels bijvoorbeeld en blijf water geven, elke dag, wanneer dit nodig is.

Boerenkool En Vogels

Op de een of andere manier vinden duiven, en vele andere vogels jonge boerenkoolplantjes erg lekker. Ze vreten ze op tot aan de nerf. Het zou zonde zijn wanneer jij jouw boerenkool niet gaat beschermen tegen al deze vogels. Je hebt er tenslotte een hoop werk aan gehad. Dus, of je begint met erwten zaaien of direct met plantjes: voor beide manieren geldt: GEBRUIK EEN NET vanaf het moment dat zaden of plantjes de grond in gaat.

boerenkool planten
voorbeeld van een net over planten

Wat je zou kunnen doen:

Maak een constructie van hout of ijzer om een fijnmazig net over deze constructie te leggen. Dit net voorkomt dat de vogels, jouw net geplante boerenkool, tot op de nerf, opeten. Ze schijnen voor vogels onweerstaanbaar te zijn.
Daarbij kun je proberen, met een fijnmazig net, de plaag ‘witte vlieg’ te voorkomen. Dit zijn bijna doorzichtige witte vliegjes die eitjes leggen in de boerenkool. Dit net kun je verwijderen wanneer de planten ongeveer 50 centimeter zijn. Vogels zijn dan, als het goed is, niet meer echt geïnteresseerd in de boerenkool.

Boerenkool Oogsten

  • Oogst de boerenkool van onder af aan. Dat wil zeggen dat je de bladeren van de boerenkool van onderaf aan eraf haalt. Dus niet de kruin eruit trekken want dan stopt de boerenkool met groeien. Oogst dus wat je nodig hebt en laat de rest gewoon staan. De boerenkool blijft dan gewoon zijn ding doen en groeien.
  • Herfst boerenkool kun je oogsten tussen september en halverwege december.
  • Winter boerenkool kun je oogsten tussen half september en halverwege maart.
  • Wanneer het weer warmer wordt, gaat de boerenkool anders smaken. Wat bitterder, zeg maar. Het is dan ook tijd om de boerenkool te ruimen.
boerenkool planten

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs