Hoe Boekweit Koken? – In Water, Bouillon, Of In …

Deel deze blog makkelijk via:

Boekweit is een plant en de vruchten van die plant kan je eten en noemen wij boekweit. De vruchten lijken op graan en worden ook als graan behandeld. Boekweit bevat echter niet dezelfde voedingsstoffen als granen. De Boekweit kan je op verschillende manieren verwerken in je gerecht, zo kan je boekweit ook koken.

Boekweit koken.

Boekweit is geen graan. Graan is ook weer in verschillende varianten te koop zoals bloem en meel. Wil je weten wat het verschil is tussen bloem en meel en wat volkoren dan precies is, lees dan onze blog over het verschil tussen bloem en meel en laat je verrassen door de informatie.

Hoe Lang Boekweit Koken?

Boekweit is een vrucht van de boekweitplant en dus geen graansoort. Boekweit wordt in vele gerechten toegepast en wordt ook tot meel vermalen. Dat gaan we hier niet doen, we gaan boekweit koken. Maar hoe lang moet je boekweit koken?

Als je boekweit kookt dan kook je de hele graankorrel. Afhankelijk van de grootte van de korrels kook je boekweit in ongeveer 15-20 minuten gaar.

Boekweitgrutten (ook wel boekweitgries) zijn gepelde en/of gebroken boekweitgranen hebben een kortere kooktijd. De koortijd voor boekweitgrutten is 7-10 minuten.

Je moet wel even wat voorbereidingen treffen voor het koken van boekweit.

Hoe Boekweit Bereiden?

Boekweit koken is de manier om boekweit te bereiden. Als eerste moet de boekweit goed afgespeld worden onder de kraan. Eventueel vuil en schilletjes moeten we verwijderen en dit doe je door de boekweitkorrels af te spoelen onder de kraan.

boekweit koken

Als dit gedaan is wordt de boekweit gekookt; Wat moet je doen om boekweit te koken?

  1. Neem 50-75 gram droge boekweit per persoon. Spoel deze goed af onder de kraan.
  2. Neem nu 1 deel boekweit en 2 delen water en doe dit in de pan. Voeg eventueel zeezout toe.
  3. Ze de pan op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  4. Kook de boekweit in 15-20 minuten gaar op een middelhoge stand van de warmtebron met de deksel op de pan.
  5. Haal een korrel uit de pan om te proeven of deze gaar is.
  6. Giet de boekweit af in het vergiet en je kunt deze gelijk serveren.

Je kunt de boekweit ook af laten koelen en verder verwerken in een salade met avocado, citroen en komkommer. Ook lekker!

Voor het koken van boekweitgrutten volg je dezelfde handelingen als hierboven echter is de kooktijd 7-10 minuten. De krijgt dan heerlijk zachte boekweitgrutten.

Boekweit Koken In Melk

Voor een andere, zachtere smaak wordt boekweit ook wel gekookt in melk. Het koken is gelijk als bovenstaand staat omschreven, alleen wordt het gekookt in melk. Ik gebruik altijd soja of havermelk, dit geeft een extra zachte smaak aan de boekweit.

Boekweit Koken In Bouillon

Boekweit kan je ook een andere meer kruidige smaak meegeven. Dat doe je bijvoorbeeld door boekweit te koken in bouillon. Voeg één of twee blokjes bouillon toe aan het kookwater en je krijgt een heerlijke kruidige smaak.

Je kunt ook geroosterde paprikapoeder, twee gekneusde teentjes knoflook, bonenkruid, salie of wat voor ander smaakmakers toevoegen aan het kookwater. Zo creëer je je eigen smaak van boekweit. Experimenteer eens in de keuken met verschillende smaken en laat je verrassen door de uitkomst.

Boekweit Roosteren (En Dan Koken)

Boekweit wordt ook geroosterd. De Boekweit eerst roosteren en dan koken is een hele gebruikelijke manier om boekweit te bereiden. Als we boekweit roosteren krijg je Kasha. Deze Kasha kan ook weer gekookt worden.

Geroosterde boekweit kan je kopen in de supermarkt. Wil je het zelf doen dan meng een boekweit met olijfolie en deze leg op op bakpapier op de bakplaat van de oven. Zorg dat je één laagje boekweit hebt.

Schuif de bakplaat in de oven en rooster de boekweit 15 minuten op 180 graden.

Je kunt ook een koekenpan gebruiken zonder olie. Op hoog vuur rooster je de boekweit in circa 5 minuten goed bruin.

Nu kan je de boekweit koken zoals boven is omschreven, de boekweit heeft dan een lekkere geroosterde smaak.

Is Boekweit een Graan?

Zoals bovenomschreven is boekweit een zaad van de boekweit plant. De zaden lijken op graankorrels en daarom wordt het vaak behandeld als een graan.

boekweit koken

Boekweit is geen graan en bevat daarom ook geen gluten en past het in een glutenvrij dieet.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!